fbpx

Helle Klein: “Det blev som en psykisk terror – då polisanmälde vi honom”

Torsdag 9 januari 2020

Helle Klein, foto Adam Daver

Om två veckor startar rättegången mot den nazist och tidigare SD-politiker som hotat och trakasserat tre samhällsdebattörer. Mannen åtalas även för flera fall av hets mot folkgrupp. En av de tre drabbade debattörerna är Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein, vars tidigare livvakt även avslöjades vara en näthatare. (Foto: Adam Daver)

– Det här var under valrörelsen 2018. NMR flyttade fram sina positioner och ville komma in som en politisk kraft. De pinpointade några av oss som är opinionsbildare och kvinnor, och dessutom har jag judisk bakgrund. De har haft mig under luppen länge. Det blev väldigt mycket hat och skit mot mig den hösten. Bland annat är det en NMR-aktivist i Stockholm som sände väldigt många sms dagligen med antisemitiskt hat. Det blev som en psykisk terror – då polisanmälde vi honom. Sen tog det väldigt lång tid innan Polisen brydde sig, men till slut blev det fart på processen, säger Helle Klein.

Enligt Helle Klein tar Polisen den här typen av brott på större allvar idag jämfört med tidigare, men det finns mycket kvar att göra.

– Åtalet väcktes i juli 2019 och rättegångsdatumet blev nu i januari 2020. Det är en extremt låg rättseffektivitet. Och brottet pågår. Killen fortsätter ösa ur sig hat och hot hela tiden. Men det är bra att det äntligen blir en rättegång, säger Helle Klein.

Hon tvivlar ibland om det ens är meningsfullt att utsätta sig för en rättegångsprocess, då det också drar till sig uppmärksamhet. Men Helle Klein tycker att det är principiellt viktigt.

– Ibland kan man ju personligen tänka, är det värt allt det här? Man vet ju inte vad NMR kommer göra heller, även om de är ganska försvagade nu. Jag tror även att alla de domar och åtal som de fått mot sig den senaste tiden gjort dem sårbara. Den här personen har dömts tidigare både för hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman. Så möjligtvis blir det ett hårdare straff, säger hon.

Hur har debatten och reaktionerna kring den här typen av brott förändrats tycker du?
– Jag tycker att de senaste åren så har politiken tagit det här på större allvar. Både justitieministern, inrikesministern och kultur- och demokratiministern har pekat på behovet av att skydda den fria journalistiken och att man vill komma tillrätta med den ökande hat- och hotbilden mot journalister. Våra branschorganisationer har också gett många inspel kring det, och även forskning på universiteten visar att många journalister upplever situationen som besvärlig.

Helle Klein pekar även ut de stora techjättarnas roll när det gäller organiseringen och distribrutionen av hat och hot via nätet.

– Det är fortfarande ett problem med nätjättarna som inte tar sitt tillräckliga ansvar. Men även där har debatten gjort att man på företagsledningsnivå förstått att man måste skärpa sina rutiner och komma till rätta med spridningen av fascism och nazism.

Vad behöver göras i första hand för att komma tillrätta med de här problemen tycker du?
– Det är ett batteri av frågor. Allt ifrån att man organisatoriskt hos Polisen har spottat upp sig, och det behöver sippra ner i hela organisationen. Ungefär som att man jobbat med våld i nära relationer och förstått det bättre på senare år. Jag ska själv föreläsa på polisutbildningen i Växjö utifrån att de vill ge studenterna en inblick i hat och hot mot journalister. De som nu behöver förbättra sig är åklagarsidan. De behöver förstå digniteten av de här brotten.

– Sen måste man också strama upp lagstiftningen och skärpa straffen för hatbrott. Man behöver se över om till exempel brott mot blåljuspersonal, som nu ska få strängare straff, även kan gälla brott mot demokratin, det vill säga hat och hot mot förtroendevalda politiker, journalister och vi som tillhör demokratins institutioner.

– Det är en svår fråga om man ska tillåta nazistiska terrorrörelser som NMR, jag är själv väldigt kluven. Finland har infört ett förbud mot NMR och Sverige bör studera vad det leder till.  Jag lutar åt att en våldsverkande terrorrörelse som NMR borde förbjudas även hos oss. Det måste till ett brett spektrum av åtgärder för att garantera att den fria journalistiken ska finnas.

Vilka frågor kommer prägla tidskriftsbranscen under året i övrigt tror du?
– De fria mediernas ställning. Där har vi mycket att jobba med. Dels handlar det om frågor som vi driver inom Sveriges Tidskrifter, till exempel beslutet om hushållsnära återvinning, där vi måste hitta en balans och ett system som gagnar återvinningen, men samtidigt inte slår ut pappers- och medieindustrin. En annan viktig fråga är distributionen där Postnords aviserade höjning av portoavgifterna är ett direkt slag mot mediernas möjlighet att finnas och komma ut.

– Nätjättarnas dominans är också en jätteviktig framtidsfråga. Vi i branschen måste samla ihop oss och göra oss mindre beroende av dem. Vi måste hitta modeller där vi kan nå läsarna utan att vara nätjättarnas slavar.

Helle Klein pekar också på att det inte råder något motsatsförhållande mellan den printbaserade utgivningen och den digitala omställningen.

– Både vår bransch och övriga mediebranschen är mitt inne i den digitala omställningen, men mediepolitiken måste förstå att papperstidningen på intet sätt är död, samtidigt som vi håller på med omställningen till det digitala. Men drar man undan grunden för papperstidningen kommer vi inte orka med den digitala omställningen heller, och då hotas i grunden den fria journalistiken.

Text: Fredrik Wass, Sveriges Tidskrifter

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Another Media Group

  Mediebranschen står inför stora utmaningar; ökad konkurrens från globala jättar, ett ökat mediebrus i alla våra flöden och digitalisering. I ett sådan klimat behövs det en aktör som vågar. När utmaningar dyker upp och ställer nya krav på publicister och medieägare – står vi starka för att stötta genom förändring. Vi utmanar, effektiviserar, skapar lönsamhet och hittar nya intäkter.

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.