fbpx

”Hatet mot journalistiken är alltid politiskt”

Torsdag 10 januari 2019

Karin Pettersson

Våldet mot journalister är inte en slump, skriver Karin Pettersson.

Får journalister gråta och sörja?”, frågade min vän Marcela Turati, en prisbelönt mexikansk journalist. Marcela rapporterar om offren för knarkkrigen i Mexiko, om dem som blir kvar när våldet huggit ner, fört bort och lemlästat. De sörjande mödrarna, som söker sina försvunna barns kvarlevor. Hennes fråga var: hur hanterar man som journalist att leva med ständiga hot, om våld och död?

Mexiko är extremt, ett av de länder där det är allra farligast att verka som journalist. Tyvärr är de frågor hon ställer relevanta för en allt större del av världen.

Paketet anlände till tidningsredaktionen och innehöll ett gethuvud, en begravningskrans och ett brev med hot om våld. Det var den 18 oktober i år och platsen var Moskva. Redaktionen tillhörde den oberoende tidningen Novaja Gazeta, en av få kvarvarande oberoende tidningar i Ryssland, en av få röster som fortfarande kritiserar Putin. Sedan år 2000 har fem av tidningens journalister mördats.

Samma vecka anlände ett paket med en sprängladdning till tv-kanalen CNN i New York. Det var bara någon vecka efter det att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi torterats till döds på Saudiarabiens konsulat i Turkiet.

När denna krönika skrivs har under året 45 journalister mördats i världen. Då räknas inte de 17 dödsfall där motivet inte har kunnat styrkas, enligt organisationen CPJ.

I USA kommenterade visserligen president Donald Trump bomberna med att säga att det var terrordåd och att tillsätta en FBI-undersökning. Men samma vecka hyllade han på ett valmöte en senator som våldsamt attackerat en journalist från tidningen the Guardian. Den som agerar så, sa Trump, är ”my kind of guy”, min typ av kille. Detta från presidenten i världens mäktigaste land.

Vi lever i en tid när hat är lätt att piska upp i sociala medier. På Facebook, Twitter och Youtube sprids propaganda och falska nyheter, ofta med udden riktad just mot oberoende medier.

Journalistiken är van att kunna stå vid sidan av, oberoende och neutral. Men i allt större utsträckning är medier en måltavla för politiker som både vill undvika granskning och undergräva förtroendet för demokratins institutioner. De tendenserna ser vi även i Sverige.

Vad man ska göra åt det? Det är en stor fråga. Det första är att inse att det stegrande hatet och våldet mot journalister inte är en slump, eller olycksfall i arbetet. Det är ett resultat av en politisk strategi som utmålar journalister som maktens fiender.

Om krönikören
Karin Pettersson är director of Public Policy inom Schibsted, just nu aktuell med boken Internet är trasigt. Tidigare har hon bland annat varit med och grundat tidskriften Fokus.

PRENUMERERA

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.