fbpx

“Hållbarhet ska vara lustfyllt”

Torsdag 7 december 2017

Johanna Stål

3 frågor till Johanna Stål, chefredaktör för hållbarhetsmagasinet Camino som fyller tio år.

Text: Jennie Aquilonius / Allt om Tidskrifter

Grattis! Hur känns det?
– Tack! Det känns jättekul, särskilt med tanke på att vi startade utan pengar och mest testade om det fanns intresse för en tidning om hållbar livsstil. Då fanns det inget annat livsstilsmagasin som vände sig till en miljömedveten målgrupp och som enbart presenterade mer hållbara produkter. Den allmänna miljödiskussionen bestod till stor del av domedagsscenarier, att jorden höll på att gå under. Det synsättet förlamar människor.

Vad har hänt sedan dess?
– Det har kommit fler tidningar om hållbarhet och mainstream-medierna tipsar om hållbara produkter. Camino har flyttat fokus till människors inre omställningsprocess och filosofiska frågor som normer, moral och hur folk kan förhålla sig till hållbarhet. Vi har nästan inga produkttips längre utan berättar om människor som gör förändringar, från små saker i vardagen till att flytta ut i skogen. Läsarna ska kunna hitta andra livsstilar än den som sprids i vanliga livsstilsmagasin och som fokuserar mycket på konsumtion. Det allmänna synsättet har också förändrats till att hållbarhet ska vara lustfyllt.

Hur har Camino överlevt på mediemarknaden?
– En av våra styrkor är att vi är ett kooperativ. I början var alla delägare och vi kunde vara flexibla genom att till exempel höja eller sänka våra löner. Vi står även på flera ben och jobbar med föreläsningar, event och gör artiklar och tidningar på uppdrag av andra.

 

Redaktionen för Camino

Caminos redaktion.

Intervjun publicerades ursprungligen i Allt om Tidskrifter nr 3 2017. Du kan prenumerera gratis på tidningen genom att anmäla dig här.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.

 • Annons
  Adviser

  Vi har lång erfarenhet av försäljning av annonser i tidningar och på nätet. Vårt mål är alltid att göra såväl uppdragsgivare som annonsörer nöjda. Vi tror på långsiktiga relationer där alla är vinnare.