fbpx

“Hållbarhet ska vara lustfyllt”

Torsdag 7 december 2017

Johanna Stål

3 frågor till Johanna Stål, chefredaktör för hållbarhetsmagasinet Camino som fyller tio år.

Text: Jennie Aquilonius / Allt om Tidskrifter

Grattis! Hur känns det?
– Tack! Det känns jättekul, särskilt med tanke på att vi startade utan pengar och mest testade om det fanns intresse för en tidning om hållbar livsstil. Då fanns det inget annat livsstilsmagasin som vände sig till en miljömedveten målgrupp och som enbart presenterade mer hållbara produkter. Den allmänna miljödiskussionen bestod till stor del av domedagsscenarier, att jorden höll på att gå under. Det synsättet förlamar människor.

Vad har hänt sedan dess?
– Det har kommit fler tidningar om hållbarhet och mainstream-medierna tipsar om hållbara produkter. Camino har flyttat fokus till människors inre omställningsprocess och filosofiska frågor som normer, moral och hur folk kan förhålla sig till hållbarhet. Vi har nästan inga produkttips längre utan berättar om människor som gör förändringar, från små saker i vardagen till att flytta ut i skogen. Läsarna ska kunna hitta andra livsstilar än den som sprids i vanliga livsstilsmagasin och som fokuserar mycket på konsumtion. Det allmänna synsättet har också förändrats till att hållbarhet ska vara lustfyllt.

Hur har Camino överlevt på mediemarknaden?
– En av våra styrkor är att vi är ett kooperativ. I början var alla delägare och vi kunde vara flexibla genom att till exempel höja eller sänka våra löner. Vi står även på flera ben och jobbar med föreläsningar, event och gör artiklar och tidningar på uppdrag av andra.

 

Redaktionen för Camino

Caminos redaktion.

Intervjun publicerades ursprungligen i Allt om Tidskrifter nr 3 2017. Du kan prenumerera gratis på tidningen genom att anmäla dig här.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.