fbpx

Genom Dawit Isaak håller vi demokratin och pressfriheten vid liv

Torsdag 3 maj 2018

Free Dawit Isaak

Den 26 februari 2018 hade den svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 6 000 dagar. Det är över sexton år, fängslad av Eritreas diktatur för att ha startat landets första oberoende tidning Setit. Den 3 maj manifesteras pressfrihetens dag, och vi påminns om det pris alla fängslade journalister betalar för sina oberoende granskningar av samhällets makthavare.

Sveriges Tidskrifter har under många år varit aktiv i mediekampanjen kopplad till stödföreningen Free Dawit.

Tillsammans med ett antal andra medieorganisationer ser vi till att frågan om Dawit inte faller i glömska. Varje vecka turas vi om att uppvakta Eritreas ambassad med ett brev där vi kräver att han släpps fri. Vi skriver debattartiklar, uppvaktar UD och har genomfört ett flertal uppmärksammade aktiviteter och kampanjer.

Diskussionen om mediers oberoende och de demokratiska värderingarna är nästan ännu mer aktuell nu än för sexton år sedan. Fängslandet av Dawit Isaak i Eritrea påminner oss om hur ett samhälle som inte bygger på demokrati och yttrandefrihet ser ut och vilka konsekvenser det får för regimkritiker som vågar trotsa makten och kämpa för det fria ordet.

Dawit Isaaks situation hjälper oss att få perspektiv på begrepp och lagar som annars lätt tas för givet. Vi fortsätter kämpa för Dawits sak och erkännandet av hans insats som oberoende journalist. Hans röst ska inte vara förgäves.

Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter

Free Dawit Isaak logotypeSå kan du göra skillnad i fallet Dawit Isaak

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.