fbpx

Fyra fotografer och deras värsta fotojobb

Onsdag 15 april 2020

Fyra fotografer

Allt om Tidskrifter bad några av branschens mest trogna frilansfotografer att berätta om några särskilt minnesvärda knäck.

Text: Barbro Janson Lundkvist

Margareta Bloom Sandebäck

Blåljus i Visby
Margareta Bloom Sandebäck, Stockholm
”Det var en komplicerad plåtning från början, där en brandbil, en ambulans och två polisbilar samt sju personer skulle in i bild framför ringmuren i Visby. Tiden var knapp och efter att 90 procent av tiden gått åt till att försöka manövrera fordonen blåste slutligen min blixtutrustning i backen och gick sönder. I slutet lyckades vi dock få till bilden ändå.”

André de Loisted

Snubbe på stubbe
André de Loisted, Malmö
”Min mest bisarra plåtning var en flygfotografering med helikopter i norra Skåne. På företaget som arrangerade själva helikopterfärden jobbade en ung kille som skötte företagets bokningar. Han ville gärna följa med upp i planet. Men en stund in på flygningen blev han liksom tystare och tystare, och hans ansiktsfärg ändrades. Han mådde riktigt illa, och kastade sig plötsligt mot dörröppningen. Men luftmotståndet gjorde att hela hans lunch tvärvände. Och kom farande mot mig! Varpå jag skrek ”mayday mayday!”. Jag kanske har tittat för mycket på amerikanska filmer… Haha! Vi nödlandade i en skogsglänta och rengjorde både mig och helikopterns passagerardel. Sen var piloten och jag tvungna att lämna den unga killen på en stubbe så att jag kunde utföra mitt uppdrag. Han satt kvar på samma stubbe någon timme senare när vi återvände för att hämta honom.”

Gustav Gräll

Med på artistdejt
Gustav Gräll, Stockholm
”En gång skulle jag följa med en folkkär artist på dejt för en kvällstidnings räkning. Det var väldigt bisarrt. Jag har sällan känt mig mer som femte hjulet under vagnen. Han visade inget större intresse för tjejen som han träffade utan satt och hejade på andra människor som han kände. Så jag fick sitta och prata med henne istället.”

Anna Simonsson

Spya på cyklist
Anna Simonsson, Stockholm

”Jag och en journalistkollega var på reportageresa i Bangladesh för att göra jobb åt både tidskrifter och dagspress. När vi var där inträffade en tsunami. Vi styrde raskt om våra planer och åkte till det drabbade området för att rapportera. Ödeläggelsen var total. Efter utfört arbete övernattade vi hemma hos en familj – och mitt i natten blir jag magsjuk. På morgonen skulle vi ta bussen tillbaka till Dhaka. Värmen var outhärdlig och jag hade svårt att gå, men vi hade en deadline att passa och var helt enkelt tvungna att komma med bussen. Så fort bussen startade kastade jag mig mot det öppna fönstret och kräktes en kaskadspya. Som hamnade på en cyklist. Jag hade inte ork att skämmas men tycker än idag synd om personen som drabbades av mitt illamående.”

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.