fbpx

Franska publicister får ersättning från Google

Fredag 22 januari 2021

I veckan stod det klart att den franska organisationen Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG) slutit ett avtal med Google om ersättning för det tidningsinnehåll som söktjänsten indexerar och visar upp på sina plattformar.

Avtalet är ett ramavtal som gör det möjligt för enskilda franska nyhetstidningar som är medlemmar i APIG att förhandla om ersättning via ett licensavtal med Google. Ramavtalet omfattar inte tidskrifter.

Frankrike var först ut med implementeringen av en publishers right enligt EU:s upphovsrättsdirektiv. Ramavtalet på den franska mediemarknaden bedöms kunna påverka hur övriga EU-länder hanterar samma frågor på respektive hemmamarknad.

Det är ett viktigt första steg att Google nu kommit överens med delar av den franska medieindustrin. Sveriges Tidskrifter representerar 4450 tidskrifter som tillsammans omsätter drygt 7 miljarder per år. Vi har varit aktiva både med lobbying gällande upphovsrättsdirektivet och i implementeringen av direktivet i Sverige. Den nya lagen ska vara på plats i juni i år, men kan komma att försenas på grund av pandemin.

Vi kommer att vara fortsatt aktiva och driva frågan om publishers right samt även Digital Markets Act och Digital Services Act utifrån svenskt perspektiv.

Text: Fredrik Wass

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Stibo Complete AB

  Som tidskriftstryckeri har Stibo Complete varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över. Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.