fbpx

Filters chefredaktör: “Då är man inte helt jävla värdelös ändå”

Onsdag 10 juni 2020

Mattias Göransson, chefredaktör Filter, Foto: Ola Kjelbye

Mattias Göransson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Filter. Foto: Ola Kjelbye.

Ett uppmärksammat reportage i tidningen Filter från 2018 pekade ut Stig “Skandiamannen” Engström som den som mördade Sveriges statsminister Olof Palme. Onsdagen den 10 juni 2020 presenterade åklagaren Krister Petersson samma person som misstänkt för brottet och lade samtidigt ned förundersökningen för mordet, då Stig Engström avled år 2000.

I samband med publiceringen av reportaget i Filter 2018 så marknadsfördes det som det slutgiltiga svaret på vem som mördade Palme, och tidningen fick även en del kritik i samband med publiceringen. Journalisten Thomas Pettersson var den som gjorde huvuddelen av granskningen och researchen i samarbete med Filters chefredaktör Mattias Göransson.

Mattias Göransson, hur kändes det att se presskonferensen där åklagaren kom till samma slutsats?

– Thomas Pettersson hade hållit på med det i 12 år när vi publicerade och jag var med under de sista sex åren. Sedan gjorde vi mycket annat under den tiden. Men det var ändå nån slags löpande verksamhet som hade pågått så länge. Det var en arbetsinsats som jag tror att jag inte kommer få göra igen. Det gjorde att vi vågade publicera och vara så pass trygga. Jag tror inte folk förstod varför vi var det, och att det berodde på en väldigt stor arbetsinsats. Presskonferensen är ändå en bekräftelse på den arbetsinsatsen. Då är man inte helt jävla värdelös ändå.

– Vi publicerade i maj 2018 för att vi kände att som journalister och redaktion så kommer vi inte längre. Det var dubbla känslor att se presskonferensen. I hjärtat hoppades vi att de skulle ha hittat något annat som vi inte hittat. Men det har gått så många år, och har polisen självmant plockat ur en mördare ur utredningen så förstår man att det är väldigt svårt. Men vi hoppades att det skulle komma något mer konklusivt.

Mattias Göransson lyfter fram hur bristerna i polisutredningen gett utrymme till många spekulationer men också många känslor kring mordet på statsministern.

– Det som gjorde Thomas Pettersson så attraktiv i sin grundresearch var att den var så saklig och kontrollerbar, så länge man inte började blanda in känslor.  Jag tror att mycket av våra idéer om hur det skulle gått till har formats av allt som hände sedan. De har formats av hypoteser. Förväntningarna ligger på det storslagna, men allt det storslagna har bara uppstått för att polisen vägrade utreda det lilla. Vi hade inte suttit med 34 år av stora idéer om polisen skött sitt jobb.

Hur har just den här publiceringen påverkat Filter som tidning?

– Det betyder mer idag än vad det gjort de senaste två åren. Vi är sociala varelser. Någon säger något och vi har svårt att värdera det innan det finns en okej-stämpel så kan man välja att tycka vad man vill. För många finns det ett värde först nu.

– Jag kände ju Hannes Råstam som gjorde Quick-avslöjandena. Han pratade om det innan han dog – att han hade rett ut det och presenterat alla knasigheterna och gjort researchen. Men det spelade ingen roll om inte Quick frias sedan. Jag vet hur frustrerad han var över hur lång tid resningsprocessen tog. Han sa att han hoppades få se det innan han dog, men det hann han inte.

Tips: Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev och vår tidning Allt om Tidskrifter för löpande omvärldsbevakning >>

Får ni fler prenumeranter genom det här?
– Jag vågar inte ge några företagsmässiga bedömningar, men det vore konstigt om det inte ökade medvetenheten om att vi finns. Man träffar ofta folk som fortfarande inte hört talas om oss. Den typen av läsning som vi levererar är mest känd bland medievana storstadsbor och akademiker. Det gör jättemycket att finnas med i nyhetsflödet nu. Jag hoppas att fler blir nyfikna och läsa tidningen.

– Vi har en plan. Nu kan vi bearbeta passiva prenumeranter med boken. Det är en tacksam möjlighet. Det hade vi inte kunnat göra om man sagt något annat på presskonferensen idag. Moderbolaget Offside press har bokförlaget, så vi kan göra publiceringar som smälter ihop och kan simultant göra en publicering i tidning som sen förlängs i bok.

Hur har ni påverkats av coronakrisen?
– Vi är i normala fall beroende av tågstationer, flygplatser och all den försäljning som är kopplad till resor. All den försäljningen har försvunnit. Vi har haft mycket kulturannonser, teatrar, konserter så vi har fått ett stort annonstapp av den anledningen. Vi gjorde en vinst förra året, men det blev mer att ”jaja där försvann den vinsten”.

Filters reportage om Palmemordet finns även i bokform: Den osannolika mördaren.

Text: Fredrik Wass
Foto: Ola Kjelbye

LÄS MER: Tio frågor till Mattias Göransson efter publiceringen om Palmemordet >> 

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.