fbpx

Ett innovativt sätt att nå ut digitalt

Onsdag 7 oktober 2020
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Handelsnytts läsarkrönikor, ett skrivet och rörligt inslag av butiksarbetaren Kalle Jungell, vann nyligen Fackförbundspressens pris för bästa digitala satsning. Totalt vann medlemstidningen Handelsnytt två av Fackförbundspressens åtta journalistpris för 2019.

Handelsnytts läsarkrönikor, ett skrivet och rörligt inslag av butiksanställda Kalle Jungell, vann nyligen Fackförbundspressens pris för bästa digitala satsning. Totalt vann medlemstidningen Handelsnytt två av Fackförbundspressens åtta journalistpris för 2019.

Text: Matilda Nilsson, Allt om Tidskrifter
Foto: Madeleine Andersson och Maria Blom

Journalisten Lisa Berthelson fick det prestigefyllda priset för Årets bästa berättande text för reportaget “Tobias drack ihjäl sig inför sina chefer”, Handelsnytt 31/1-19.
– Bägge pristagarna tar upp angelägna frågor för vår målgrupp. Lisas reportage skildrar alkoholmissbruk på arbetsplatsen, och i Kalles videokrönikor bjuder han på igenkänning från butikslivet, säger Helena Rönnberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Handelsnytt.

Hur kom ni på idén till läsarkrönikorna?
– En av medarbetarna noterade att butiken där Kalle Jungell arbetar var ovanligt aktiv på sociala medier, och föreslog dåvarande chefredaktören att han skulle skriva krönikor i Handelsnytt. Själva filmerna var Kalles egen idé.

Vad vill ni uppnå med läsarkrönikorna och klippen?
– I Handelsnytts uppdrag ligger att skildra läsarnas vardag. Kalles krönikor bidrar till att ge våra läsare ökad yrkesstolthet, det är nog en av framgångsfaktorerna. Vi ser är att hans videokrönikor delas och kommenteras mycket på Facebook. Han lyfter fram viktiga frågor, men med humor, inte som ett offer.

Varför är det få tidskrifter som vågar släppa in läsare som innehållsproducenter?
– Tidskrifter har alltid haft i sitt DNA att innehåll skapas av erfarna journalister. Och granskande journalistik görs nog även i framtiden bäst av journalister, men självklart kan vi bli ännu bättre på att bjuda in läsarna på olika sätt. Möjligen är medlemstidskrifter lite bättre på att släppa in, vi har ju så tydligt vårt existensberättigande genom medlemmarna.

Vad är receptet bakom en framgångsrik digital satsning?
– Våga testa och testa igen, och inse att det tar tid, men också är en fråga om tajming. Om man har provat göra podd för två år sedan, är det inte säkert att resultatet blir samma två år senare.

Fakta om Handelsnytt
Handelsnytt är medlemstidningen för Handelsanställdas förbund och är en del av LO Mediehus AB. Printtidningen kommer ut med åtta nummer per år, webben uppdateras dagligen.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.