En gps-sändare i ett Ellos-paket ledde till scoopet

AktuelltAllt om tidskrifterNyhetsbrev 2020 5 november
En gps-sändare i ett Ellos-paket ledde till scoopet

Breakit-journalisten Caroline Englund är nominerad till tre olika journalistiska priser för en innovativ granskning av e-handlarnas returhantering av kläder. För Allt om Tidskrifter berättar hon om hur idén till grävet kläcktes.

Text: Matilda Nilsson, Allt om Tidskrifter
Foto: Pär Englund och Erik Wisterberg

Caroline Englund har nu chans att vinna Tidskriftspriset i två kategorier och tillsammans med tidigare Breakit-journalisten Erik Wisterberg kan hon också vinna Stora Journalistpriset Årets Förnyare.

– Det är det största priset man kan vinna som journalist. Det känns oerhört överväldigande. Jag har tidigare bara fått ett pris: Guldkanten, som är pensionsbranschens hederspris, säger Caroline Englund.

Det var förra sommaren som returgranskningen fick sin början. Caroline Englunds kompis modeinfluencern Marie Hammarberg undrade vart alla nätjättarnas returer skickades, stämde det att de transporterades till olika center utanför Sverige för att packas om? Det lät inte vidare klimatsmart. Hon ville ha svar, och hon ville att Caroline Englund, som bevakar just e-handeln, skulle ge henne det.

– Jag gjorde ett klassiskt journalistjobb och ringde runt och frågade de största e-handlarna. Vissa var svårare att få svar från än andra, jag gick in på deras kundchattar och frågade vd:ar, men en del fick jag ändå inte svar ifrån.

Så långt låter granskningen som ett klassiskt grävjobb, men hur gick det egentligen till när Breakit valde att skicka med gps-sändare i e-handlarnas returpaket?

– Vi hade en kick off på redaktionen och spånade om hur vi kan utveckla journalistiken.

Vi ville hitta ett nytt bra grepp. Jag berättade att jag inte fått svar och undrade: hur kan vi kolla det här?

På spånmötet kläcktes idén om att gps-tracka e-handlarnas returpaket. Som Caroline minns det var idén Erik Wisterbergs, vilket han också bekräftar.

– Det var mer ett år sedan, men jag tror jag kastade ur mig den idén, säger Erik Wisterberg, som numera är reporter på SvD Näringsliv.

– Vi fick fram gps-puckar och testade dem alla hemma en helg. Sedan köpte vi kläder på nätet och skickade tillbaka med gps-puckarna i, fortsätter Caroline Englund.

Det tog några veckor, men paketens färdväg skulle avslöja sanningen. Ett paket åkte över 236 mil. Klädjätten Ellos som vägrade svara på Breakits frågor skickade faktiskt sina returpaket till Polen. Det rådde ingen tvekan, Caroline Englund hade data som visade exakt var paketen hamnat: på en ompackningscentral sydväst om Warszawa.

– Om man tänker på transparens och klimatarbete är det anmärkningsvärt att de inte vill berätta det här för sina kunder.

Granskningen gjorde Caroline Englund vid sidan av andra uppdrag, på lediga stunder. Hela grävjobbet publicerades som reportagetext, podd och filmklipp i november förra året.

Du nöjde dig inte med Ellos svar, varför?

– Jag ville ju gärna ha svar. Man blir ju otroligt nyfiken när någon säger att de inte tänker berätta. Det är det värsta man kan säga till en journalist. Det är dumt att vara hemlighetsfull.

Vilka möjligheter har du att göra granskningar på Breakit? 

– Väldigt stora. Jag har ju jobbat på DN, Sveriges Radio och Värmlands Folkblad tidigare, men på stora redaktioner har man ofta en grävgrupp som gör alla gräv. På Breakit får man göra allt från webbpubliceringar till redaktörskap, men om man har en bra grävidé kan man absolut genomföra den.

Ditt bästa råd till andra journalister som vill göra gräv?

– Det är bra att jobba ihop med en kollega. Jag och grävredaktören Erik Wisterberg jobbade mycket tillsammans med den här granskningen. Jag gillar att gräva, men man blir lite trött efter att man tagit fram mycket uppgifter. Då är det skönt att vara två som hjälps åt. Erik hjälpte till mycket med tekniken runt gps-puckarna och var mitt bollplank.

Vad skulle det betyda för dig om du blev utsedd till Årets Journalist?

– Jättemycket, men det betyder lika mycket om man vinner eller inte. Att bli nominerad är helt fantastiskt, det är overkligt. Det känns helt otroligt att jag blivit nominerad.

 

Caroline Englund

Ålder: 37 år

Bor: Sundbyberg i Stockholm

Familj: Maken Pär och barnen Ivar, 5 år, och Otto, 2 år.

Gör: Reporter på Breakit och redaktör för Breakit Live.

Intresse: Tycker om att äta ute med vänner på restaurang och simtränar.

Aktuell: Nominerad till Tidskriftspriset Årets Journalist. Granskningen av e-handels returhantering är även nominerad till Årets Grepp. Vidare är Caroline Englund nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare tillsammans med Breakits tidigare grävredaktör Erik Wisterberg.

 

Fakta om Breakit

Breakit är en nyhetssajt om det nya näringslivet som bevakar startups och tech.

Sajten grundades 2015 av Stefan Lundell och Olle Aronsson.

Den har strax under 300 000 unika besökare i veckan.

Breakit och deras medarbetare har tidigare vunnit följande journalistpriser: Tidskriftspriset Årets digitala tidskrift, fackpress (2017), journalisterna Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson fick Guldspaden i kategorin Årets Förnyare för Eriks wallraff som cykelbud (2018) och Sveriges Tidskrifters Stora Pris (2019).

I år är Breakit nominerad till Tidskriftspriset i sex kategorier, och för första gången är två av medarbetarna nominerade till Stora Journalistpriset, Årets Förnyare, som delas ut av Bonnier AB.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2024
Insikter och summering av branschens största event, läs om alla vinnarna av Tidskriftspriset och kolla på mingelbilderna från dagen och kvällen.
Läs mer på vår samlingssida

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här