fbpx

En dag med tidningen Husdjur

Onsdag 4 mars 2020
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

Husdjur är mjölkböndernas eget magasin. Vi följde med chefredaktör Linda Grimstedt ut på gårdsreportage.

Text: Barbro Janson Lundkvist, Allt om Tidskrifter
Foto: Malin Grönborg

          En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

8.00 Hotellfrukost
Linda Grimstedt har varit chefredaktör för Husdjur sedan augusti 2018. Dessförinnan jobbade hon inom LRF Media för titlarna ATL och Land Lantbruk. Vanligtvis jobbar hon på redaktionen i Stockholm. Men idag börjar arbetsdagen i Umeå, med hotellfrukost. På schemat står reportage hos två olika lantbrukare som båda bor i Lövånger, ungefär en timmes körning härifrån. Linda passar på att gå igenom dagens agenda på telefonen.

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

08.20 Avfärd
Hyrbilen står redo i garaget.

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

10.00 Framme
Linda träffar mjölkbonden Åke Andersson som har chansen att bli ”årets vallmästare” och därför ska intervjuas. Årets vallmästare är en tävling som arrangeras av tidningarna Husdjur och Nötkött tillsammans med Svenska Vallföreningen, Gård & Djurhälsan, Sveriges lantbruksuniversitet och Växa Sverige. Poängen är att uppmärksamma skickliga vallodlare.

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

11.50 Foder som räcker i vinter
Åke har ett speciellt sätt att förvara ensilaget där han använder sig av balar som gått sönder för att bygga en mur på sidorna. Där emellan packas fodret. Plast förhindrar syretillförseln. Åke smakar på ensilaget. ”Man känner direkt om det inte är bra, säger han. Vill du smaka?”

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

12.03 Tillskott i ladugården
Samma morgon som Linda besöker gården har en kalv fötts. Mamman håller sig nära sin unge.

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

12.22 Plåtar goda grannar
Linda passar på att göra två olika reportage till tidningen när hon är på plats. 150 meter från Åke bor nämligen Urban Åberg som driver en annan gård. Tillsammans äger lantbrukarna en del maskiner och de samarbetar mycket, något som båda beskriver som helt ovärderligt. De tidigare generationerna på gårdarna samarbetade också.

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

13.09 Mera kaffe
Urban och Maria Jonsson driver gården tillsammans och för andra gången den här dagen görs det en intervju vid ett köksbord.

En dag med tidningen Husdjur. Foto: Malin Grönborg

15.00 Inte lukta ladugård
Linda försöker alltid duscha innan resan hem men den här gången hinns det inte med. En toalett får duga för ombyte och tvätt. Linda är väl förberedd och stoppar ner alla kläderna som hon haft på sig på gården i påsar. En snabb tvätt i handfatet och på med rena kläder. Snart går flyget hem mot Stockholm.

FAKTA: Tidningen Husdjur

Tidningen Husdjur ges ut av Växa Sverige som är en intresseförening för mjölk- och köttbönder i Sverige. Växa Sverige är också ett företag som ger rådgivning och service för en hållbar, lönsam och konkurrenskraftig lantbruksproduktion.

Tidningen Husdjur har funnits i över 70 år och har som syfte att förmedla nyheter och ge inspiration till Sveriges mjölkproducenter. Systertidningen Nötkött är istället inriktad på köttproduktion.

Husdjur kommer med 12 nummer per år (upplaga 5 700 ex), och finns dessutom på nätet i en bantad version. Man räknar med att varje nummer har ungefär 15 000 läsare.

I redaktionen ingår Linda Grimstedt, chefredaktör, och redaktörerna Ann Christin Olsson och Lisbeth Karlsson.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.