fbpx

Efter turbulensen: Så är läget på Lärarnas tidning

Torsdag 10 januari 2019

Foto: Sten Arndt.

Efter ett konfliktfyllt år börjar turbulensen lägga sig. Nya tf chefredaktören för Lärarnas tidning väljer att blicka framåt.

– Det är inga konstigheter. Vi ska få ut de här tidningarna, säger Håkan Söderberg.

Det var en månad sedan Håkan Söderberg tog över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Lärarförbundets tidningar Lärarnas tidning och Chef & ledarskap. Han efterträder Örjan Björklund.
Under förra året var det mycket turbulens och debatt kring Lärarförbundets tidningar. Till följd av förändringar för tidningsavdelningen och i tidningarnas uppdrag valde flera redaktionella chefer att lämna fackförbundstidningarna.

Varför är du lämpad att ta över det här jobbet?

– Att jag är journalist och lärare är förstås en fördel. Jag har också lång erfarenhet av att vara chef. Det är bra att det inte kommer in någon rookie. Jag har inte jobbat på lärartidningarna förut, men skolan är en fråga som intresserar mig. Min fru jobbar som fritidspedagog och vi har fyra numera vuxna barn.

Håkan Söderberg kommer göra uppdraget på heltid som frilansjournalist.

– Jag är ju tf chefredaktör och ska vara det tills man hittar en permanent lösning så småningom, säger han.

Parallellt jobbar han som lärare i journalistik på Poppius och Biskops Arnö – Nordens Fotoskola. Tidigare har Håkan Söderberg bland annat varit chefredaktör för Postens tidning Nyhetsposten, sportchef på Aftonbladet och redaktionschef på Kronobergaren i Växjö och Länstidningen i Östersund.

Vad ser du som viktigast med ditt nya uppdrag?

– Det är inga konstigheter. Vi ska få ut de här två tidningarna på ett så bra sätt som möjligt.

Vad har du fokuserat på under den här första månaden?

– På att lära mig administrativa system, säger Håkan med ett varmt skratt.

– I ett sådant här jobb är det mycket hantering av löner och ledigheter. Jag jobbar nära en redaktionssekreterare som tidigare var reporter här och som tar mycket av det praktiska jobbet med Lärarnas tidning. Hon har mer erfarenhet från den här världen. Vi planerar jobben tillsammans.

Förra årets konflikt rörde lärartidningarnas oberoende i förhållande till Lärarförbundets kommunikationsavdelning. Sitter redaktionen och kommunikationsavdelningen tillsammans i dag?

– Nej, men vi ska in på samma våning. Jag tror att vi kommer dit i april, då flyttar vi upp två trappor. Men vi kommer att ha en egen hemvist efter flytten också som jag förstår det.

Hur ser du på konflikten som har varit?

– Jag förstår att det är intressant, men jag uttalar mig inte i den frågan. Jag har inga åsikter kring det. Jag koncentrerar mig på att ge ut tidningarna.

Hur är stämningen på redaktionen nu?

– Jag tycker att den är god, men jag kanske inte är den som ska tillfrågas. Den här redaktionen har en hög kompetens, det är det inget snack om.

Hur skapar man trivsel efter en så här turbulent tid?
– Jag har inte varit inblandad i konflikten så jag agerar bara som vanligt. Jag är ju chefredaktör och ansvarig utgivare och hoppas kunna göra det på ett bra sätt.

Lägger sig kommunikationsavdelningen i tidningens journalistik?

– Nej, nej, så upplever inte jag det! Jag är ansvarig utgivare och har inte haft något bekymmer med det.

Berätta om en okänd talang som du har.

– Det kan vara att jag är en talanglös golfspelare.

 

Text: Matilda Nilsson

Lärartidningarna

Lärarförbundet är ett fackförbund för lärare. Lärarförbundet ger ut tidningarna:
* Lärarnas tidning, som utkommer med femton nummer per år.
* Chef & ledarskap
* Pedagogiska magasinet
* Förskolan
* Tidningen Grundskolan, som finns i fem olika upplagor.
* Specialpedagogik
* Tidningen Gymnasiet
* Tidskriften folkhögskolan

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Adviser

  Vi har lång erfarenhet av försäljning av annonser i tidningar och på nätet. Vårt mål är alltid att göra såväl uppdragsgivare som annonsörer nöjda. Vi tror på långsiktiga relationer där alla är vinnare.