fbpx

Diskriminerinsgrund: Religion

Måndag 1 april 2019
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Foto: Viktor Gårdsäter

Tidskriften Dagens muslim startade 2016 för att ge svenska muslimer en röst. Den ges ut av den shiamuslimska församlingen Imam Ali Islamic Center, med säte i Järfälla utanför Stockholm. Chefredaktören Akil Zahiri upplever att många som uttalar sig om muslimer och islam, framför allt i nyhetsmedier, saknar kunskap eller är negativt inställda. Något som han menar leder till intolerans och motverkar integration.

– Många pratar om islam men inte med muslimer. Vi ville skriva om oss själva, hur vi ser på islam och muslimer i Sverige och om vikten av integration, säger han.

Akil Zahiri upplever att tidskrifterna är bättre på fördjupande artiklar som till exempel tar upp islam och modernisering eller islam och genus, men även där finns det mindre utrymme för muslimer att själva berätta hur de tänker. Akil Zahiri efterlyser större saklighet och opartiskhet, samt att muslimer får komma till tals i frågor som rör dem.

Hur kan tidskrifterna bli bättre?
– Kontakta riksorganisationer och moskéer, det finns flera som representerar olika inriktningar inom islam. Det är också viktigt att vanliga privatpersoner, som inte representerar någon organisation eller församling, får komma till tals.

Muslimer framställs som främmande
Centrum för forskning om religion och samhälle vid Uppsala universitet gjorde 2014–2015 en analys på uppdrag av Diskrimineringsombudsmannen om representationer av muslimer i svenska nyhetsmedier. Religionssociologen Marta Axner undersökte tidningsartiklar samt radio- och tv-nyheter under sju veckor. Hon skriver att bilden liknar den som kommit fram i tidigare forskning, som visar att det finns ett starkt ”vi-och-dom-mönster” där muslimer framställs som främmande i relation till ett svenskt ”vi”. Nyheter om islam och muslimer handlar ofta om våld, terror, hot och utanförskap och muslimer skildras ofta på ett stereotypt sätt. Även när den bilden ifrågasätts gör medierna det med utgångspunkt i negativa stereotyper.

 

57 %
av 186 nyhetsartiklar och inslag som skildrade muslimer under sju veckor 2014 handlade om säkerhet, terrorism och/eller militära insatser. 125 artiklar handlade om muslimer utomlands.
Källa: Representationer, stereotyper och nyhetsvärdering – Rapport från medieanalys om representationer av muslimer i svenska nyheter (2015)

 

Hijab – tydligen en stor grej
När Norges största modemagasin Costume i september 2017 valde att fronta med Iman Meskini skapades historia. Skådespelaren, känd som Sana i tv-serien Skam, var nämligen den första hijab-bärande kvinnan någonsin att pryda magasinets omslag, något som väckte stor uppmärksamhet både i Norge och internationellt. Sammantaget fick reaktionerna på omslaget en räckvidd på en miljon läsare, enligt Bonnier Media som äger tidningen. I juni samma år frontade även supermodellen Halima Aden omslaget av Vogue Arabia och blev därmed den första hijab-bärande kvinnan någonsin att pryda ett omslag för Vogue.

Text: Malin Letser, Allt om Tidskrifter

 

Text: Jennie Aquilonius, Allt om Tidskrifter

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.