fbpx

Diskrimineringsgrund: Funktionsnedsättning

Måndag 1 april 2019
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Foto: Viktor Gårdsäter

”Antingen offer eller hjälte”

Som frilansjournalist med synnedsättning har Anna Bergholtz hittat ett stort hål i tidskriftsbranschen där funktionshinderperspektivet borde vara.

Hon har bland annat skrivit om att gifta sig i rullstol för Bröllopsmagasinet och att dansa som blind i Danstidningen. Hon tror att tidskrifterna har mycket att vinna på att satsa på ökad mångfald.

– Det är en möjlighet att gå i bräschen och fånga fler läsare. Det här berör alla, inte bara personer med funktionsnedsättning.
Anna Bergholtz upplever att representationen av personer med synliga funktionsnedsättningar är dålig. När de väl syns får de uttala sig om personlig assistans eller hur det är att leva med en viss funktionsnedsättning. De framställs antingen som offer som det är synd om eller som hjältar som klarar av olika saker trots sin funktions-nedsättning.
Inom tidskriftsbranschen finns en uppsjö av tidskrifter som ges ut av olika aktörer inom funktionshinderrörelsen. Anna Bergholtz menar att de, under de senaste åren har antagit ett perspektiv som handlar om mänskliga rättigheter. De talar mer om medborgare och kunder än patienter och brukare. Hon tror att övriga tidningar också skulle tjäna på att utgå från de mänskliga rättigheterna, att skildra personer med funktionsnedsättning som ”vanliga människor”. Växla mellan att lyfta dem och att bara låta dem vara med som vem som helst. Det kan till exempel vara ett reportage om hur det är att fiska som rullstolsburen men också att en person med ledarhund okommenterat finns med på bild i andra artiklar.

– Tidningsmakare behöver ställa sig frågan: Vilka värderingar vill jag stå för?

1/26
En enda person med funktionsnedsättning förekom i 26 analyserade artiklar om funktionshinderfrågor som publicerades i nyhetsmedier 1997–2015. I elva av artiklarna kom en eller flera forskare till tals.
Källa: Etik, funktionshinder och medaktörskap i media – en kvalitativ innehållsanalys.

”Ingen ökad representation”
Karin Ljuslinder forskar om representationen av personer med funktionsnedsättningar i medier. Hon upplever att tillgängligheten till medier ökar, genom till exempel teckentolkning, taltidningar och lättläst. Men när det gäller representation står det still.

Det berättas sällan om personer med funktionsnedsättningar och när någon väl är med ligger fokus nästan uteslutande på funktionsnedsättningen, inte på att personen är förälder, journalist, forskare eller sambo.

– Jag ser en liten förbättring med mer nyanserade porträtt i tv-serier. Men funktionsfullkomlighet är fortfarande den överskuggande normen för precis all medierepresentation. Antingen görs funktionshinderpersonen till avvikare eller så berättas det om hur precis lika vanlig den här personen är, hur väl den passar in i normen. Även om det krävs en oerhörd ansträngning för personen att göra det. Själva normen funktionsfullkomlighet utmanas aldrig, säger Karin Ljuslinder.

Funkisföräldrar på Mamas omslag
Med kampanjen #intesåkonstigt ville Mama uppmärksamma dem som inte ofta syns i kommersiella tidskrifter – barn med funktionsvariation och deras familjer. Samtidigt var målet inte alls att uppmärksamma det som är annorlunda.

– Vi ville lyfta fram de här barnen på ett mer okommenterat sätt. De ska bara synas runt omkring oss, utan att det måste göras en poäng av deras funktionsvariation, säger Mamas chefredaktör Louise Bratt.

Kampanjen genomfördes tillsammans med tidningens dåvarande bloggare Elaine Eksvärd som porträtterades på omslaget tillsammans med sina två barn, dottern Evelyn som har Williams syndrom och sonen Matheo. Redaktionen bestämde sig därefter för att lyfta barn och familjer som sticker ut från normen oftare, inte bara en gång om året i en kampanj. En tidning som visar upp mångfald kommer, utöver andra vinster, även att tjäna på det kommersiellt säger Louise Bratt.

– I längden lönar det sig att visa vad man står för.

Text: Karin Persson, Allt om Tidskrifter

Text: Jennie Aquilonius, Allt om Tidskrifter

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Medievekst
 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.