fbpx

Diskrimineringsgrund: Etnisk tillhörighet

Måndag 1 april 2019
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter


Foto: Viktor Gårdsäter

”Se sig själva i samhällets spegelbild”

Allt började med en diskussion om bristen på representation av afrosvenskar i till exempel modetidningar och liknande. Det var själva startpunkten för Krull Magazine.

– Du såg en svart tjej då och då, men inte regelbundet. De av oss som hade barn kände att det var viktigt att de skulle kunna se sig själva i samhällets spegelbild, säger Andrea Davis Kronlund.

Hon är chefredaktör för den ideella nättidskriften Krull Magazine, som bevakar afrosvensk kultur i Stockholm.
De startade 2016, och sociala medier var en förutsättning. Att göra en tidskrift, med tryck- och distributionskostnader, är dyrt. Med internet och sociala medier kunde grundarna skapa en plattform att växa från. Reaktionerna på tidningen har varit positiva.

– Inte minst från personer inom marknadsföring som sagt ”Varför har vi missat den här nischen?”

Krull Magazines mål är att normalisera afrosvenskar i mediebilden och motverka stereotypa och exotiserande bilder. Och något har hänt. Andrea Davis Kronlund upplever att representationen av afrosvenskar har blivit bättre under de tre år som Krull Magazine har funnits. Det syns fler svarta på tidningsomslagen och också på reklamtavlor i det offentliga rummet.
Andrea Davis Kronlund menar att det är viktigt med diversitet även på redaktionen.

– Det betyder inte att du ska ge till exempel en afrosvensk ”the black beat”. Det som händer är att du får in olika sätt att tänka. Det sätter press på alla att kommunicera sina idéer och analysera sina perspektiv bättre.

Text: Jennie Aquilonius, Allt om Tidskrifter

Ensidig bild av skönhet
Modellen på omslaget ska locka till lösnummerköp. Men modemagasinens omslag har varit påfallande homogena genom historien. Här är några undantag.

1965
Supermodellen Donyale Luna blev den första svarta kvinnan att fronta ett stort modemagasin – året var 1965 och magasinet var brittiska Harper’s Bazaar. Följande år blev hon också den första mörkhyade kvinna att fronta brittiska Vogue.

1974
Det skulle dröja till 1974 innan amerikanska Vogue följde efter, då med supermodellen Beverly Johnson. Man kan tro att utvecklingen därefter skulle gå snabbt, men så blev det inte.

2017
En undersökning gjord av The Guardian visar att endast 20 av de 214 bäst säljande brittiska magasinen frontades av en färgad person under 2017. Mot den bakgrunden är det inte konstigt att det som hände följande år kommer att skrivas in i historieböckerna.

2018
I september 2018 frontades nästan alla stora internationella modemagasin av mörkhyade kvinnor – samtidigt. Bland annat syntes Beyoncé för amerikanska Vogue, Tracee Ellis Ross för kanadensiska Elle, Rihanna för brittiska Vogue och Tiffany Haddish för amerikanska Glamour. Händelsen blev en stor nyhet i dagspress och sociala medier översvämmades av positiva reaktioner. Samtidigt höjdes röster som ifrågasatte om detta verkligen skulle tolkas som ett steg i rätt riktning, eller om det snarare skulle ses som en tillfällig trend?

Text: Malin Letser, Allt om Tidskrifter

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.