fbpx

Digital spjutspets och starka koncept i första nomineringarna för Tidskriftspriset

Tisdag 26 september 2017

Första omgången nominerade till Tidskriftspriset 2017

Nu är de första nomineringarna klara till Tidskriftspriset 2017 som delas ut av Sveriges Tidskrifter. Både medieutvecklare i den digitala framkanten, starka formkoncept och kommersiella stjärnor ryms bland den första omgången nominerade.

Den 8 november äger Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan rum på Cirkus i Stockholm, under ledning av Irena Pozar, Helle Klein, Thomas Mattsson och Jan Helin. Då delas 12 priser ut inom ramen för Tidskriftspriset 2017. Läs mer om programmet för dagen och kvällen här.

Nedan följer de nominerade för:

 • Årets AD
 • Årets Digitala Tidskrift Fackpress
 • Årets Digitala Tidskrift Populärpress
 • Årets Mediesäljare
 • Årets Omgörning
 • Årets Utvecklare

Varje priskategori har en erfaren jury med externa personer som sätts samman av Sveriges Tidskrifter. Här är alla jurymedlemmar.

– Det märks att Tidskriftspriset engagerar och anses som en av mediebranschens tyngsta utmärkelser. Det återspeglas i antalet förslag som lämnats in och alla de tunga namn som återfinns i våra jurygrupper. I den första omgången nominerade är det extra spännande att se hur väl den nya kategorin Årets utvecklare tagits emot av branschen. Det finns flera riktigt skarpa team och personer bland alla de förslag som kommit in, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Här är de nominerade för…

ÅRETS AD

 • Patrik Berg, KIT
  Patrik Berg har tagit estetiken från printvärlden till webben på ett kul och innovativt sätt. KIT rör sig sömlöst mellan kanaler och format, väcker vår kunskapstörst och vidgar våra perspektiv.
 • Agnes Dunder, Modern Psykologi och Språktidningen
  En riktigt vass AD måste våga och det gör Agnes Dunder. Hennes formspråk är distinkt och lekfullt och suger in läsaren i populärvetenskapens fascinerande värld.
 • Joel Persson, ICON
  När Icon kom slog den ner som en bomb. Sedan dess har Joel Persson lyckats med konststycket att behålla tidningens skärpa och djup nummer efter nummer. Icon har blivit en ikon.
 • Carl Anders Skoglund, Hemslöjd
  Precis som tidningens innehåll är formen ett gediget hantverk. Carl Anders Skoglunds bildspråk är både poetiskt och modernt och får oss att tycka att hemslöjd är the shit.

ÅRETS DIGITALA TIDSKRIFT FACKPRESS

 • Breakit
  På bara 2,5 år har denna tidskrift gått från en affärsidé till den primära digitala nyhetskällan för det nya näringslivet. Med dedikation och en skön kaxighet visar de att unik kvalitetsjournalistik lönar sig.
 • Chef
  Trots stora framgångar de senaste åren var denna tidskrift modig nog att förändra sig än en gång. Med hjälp av användardata anpassas numera läsupplevelsen för att uppmuntra till ökat läsande och lärande. Nya affärsmöjligheter väntar runt hörnet.
 • Lärarnas Tidning
  Lärarnas Tidning imponerar med sin aktiva och strategiska närvaro i sociala medier, där interaktionen med målgruppen står i centrum. Med sin satsning på datajournalistik har man dessutom blivit ett ledande forum för skoldebatten.
 • Resumé
  Resumé har de senaste åren utvecklat ett imponerande antal nya kringtjänster och intäktsströmmar. Med hjälp av en fördjupande journalistik och en mjuk betalvägg har man lyckats konvertera gratisläsare till digitala prenumeranter. Tillväxten ser lovande ut.

ÅRETS DIGITALA TIDSKRIFT POPULÄRPRESS

 • Baaam
  Här har vi tidskriftsvärldens motsvarighet till SKAM. Med hjälp av djupintervjuer i målgruppen unga kvinnor har man lyft den klassiska ”tjejtidningen” till den digitala arenan med autenticitet i fokus. En uppstickare att hålla ögonen på nu och framöver i alla kanaler.
 • Blankspot
  En modig och viktig aktör som gör internationell journalistik i direkt dialog med sin publik. I tider då journalistiken ifrågasätts jobbar de med full transparens kring reportageidéer och de egna journalistiska arbetsmetoderna. Att de dessutom verkar för en ökad mediekunnighet bland unga ser vi som ett plus i kanten.
 • Travronden
  Travronden har påbörjat en imponerande förändringsresa, från print i fokus till att bli en ledande digital aktör med en tillväxt av digitala prenumeranter på 300% sedan årsskiftet. Med en god publikkännedom i ryggen har man utvecklat nya digitala tjänster och lyckats vända röda siffror till svarta.
 • Vego
  En spännande entreprenörsresa som visar att passion smittar. Genom att identifiera ett växande intresse för en mer hållbar och grön livsstil har Mattias Kristiansson lyckats bygga ett framgångskoncept kring sin tidskrift som inkluderar poddar, event, livesändningar från mässor och ett Instagramkonto med nästan 25,000 följare. Vi räknar med fortsatt succé!

ÅRETS MEDIESÄLJARE

 • Johan Danielsson, Bonnier Publications
  En säljare som har förmågan att delge sitt varumärkes möjligheter att nå en stor och svårflirtad målgrupp. Kanalens gratispublikation kan möta motstånd, men genom trovärdighet och kunskap om kundens utmaningar så lyckas hen förmedla att kundens investering i kanalen leder till förväntat resultat.
 • Filippa Helmersson, Bonnier Magazines & Brands
  En partner som både kund och mediebyrå uppskattar enormt. Professionalism ut i fingertopparna. En säljare som utvecklar både kundens och förlagets affär genom sitt starka driv och som alltid lyckas finna de bästa lösningarna.
 • Ida Lindström, Bonnier Magazines & Brands
  Med ett ansvar som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser driver denna mediesäljare år efter år utvecklingen av både kunder och byråer. Med en pedagogisk förmåga, i kombination med gedigen kunskap om sin produkt och kundens behov, är denna mediesäljare en stor tillgång för både kund och byrå.
 • Marit Thune, Aller media
  Genom sin lyhördhet mot både kund och mediebyrå har denna mediesäljare skapat lösningar som genererat häpnadsväckande resultat. Personen har med sin kunskap och positiva inställning lyckats engagera redaktionerna till att öppna dörrar för nydanande annonskoncept som tidigare inte sett dagens ljus.

ÅRETS OMGÖRNING

 • Amelia
  Omslagen har blivit både varmare, starkare och mer stilrena och insidan mer modern. Nya Amelia lyckas förmedla glamour och pondus utan att kompromissa med sin folklighet.
 • DN Lördag
  DN Lördag väver på ett elegant sätt in digitala element i den djupdykande läsningen. Personliga röster värvas med spännande reportage och kul spaningar. Dessutom med en form som sticker ut men ändå passar ihop med huvudtidningen.
 • Resumé
  I en föränderlig värld är det lätt att hålla fast vid det beprövade. Men Resumé har vågat tänka om i grunden och gått från förutsägbar tidning till överraskande magasin. Resultatet är skarpt, dynamiskt och angeläget.
 • Skriva
  Det är en konst att förmedla nördkunskap utan att bli exkluderande. Men med handfasta tips i aptitlig förpackning lockar Skriva fram den aspirerande författaren i läsaren.

ÅRETS UTVECKLARE 

 • Digitala utvecklingsteamet för Aller media 
  Mediehuset Allers team har utvecklat en konkret lösning på behovet att effektivt dela artiklar mellan sina sajter. Teknikteamet och redaktionens nära samarbete har möjliggjort ett ännu större inom koncernen – genom en enda knapptryckning.
 • Utvecklingsteamet för Bonnier 360° 
  Bonnier har tillsammans med Oakwood förflyttat ett befintligt ledarskapsstöd till en digital miljö utan att tappa varken kontinuitet eller användare. Med gedigna detaljer och ett utvecklat innehåll har Bonnier 360° byggt en stabil grund för framtiden.
 • Utvecklingsteamet för Chef
  Tidningen Chef är i ständig rörelse och har vågat riva upp sin uppskattade och prisvinnande webbsida för att utveckla den ytterligare. Med en gedigen och digital helhetslösning har tidningen skapat ett resultat utöver det vanliga.
 • Utvecklingsteamet för KIT
  Kit har byggt ett redaktionellt verktyg från grunden med en nytänkande metod och en vokabulär för hur det redaktionella innehållet ska spridas. Genom att sätta utvecklarna i mitten av organisationen har Kit moderniserat bilden av hur ett mediehus arbetar.

Läs beskrivningar av varje kategori och mer om Tidskriftspriset på www.sverigestidskrifter.se/tidskriftspriset. Här kan du läsa mer om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.