Det behövs fler journalister – pressfriheten är inte given

ArtikelOpinion 2022 3 maj
Det behövs fler journalister – pressfriheten är inte given
Pressfriheten är inte given. Journalister trakasseras, hotas och utsätts för våld över hela världen. Allt för många dödas. Också här hemma i det demokratiska och fredliga Sverige attackeras reportrar och fotografer, skriver Utgivarna på Pressfrihetens dag.

Möjligheterna till en fri nyhetsförmedling och opinionsbildning försvåras inte bara på slagfälten i Ukraina, som just nu är i många internationella mediers blickfång. Också här hemma i det demokratiska och fredliga Sverige attackeras reportrar och fotografer som skickas ut från stora och små redaktioner för att bevaka det som sker i exempelvis Skäggetorp, Navestad, och Rinkeby, där det uppstått oroligheter som har ett stort allmänintresse.

I dag är det Pressfrihetens dag och då vill vi som representanter för tidningar, radio, tv och tidskrifter påminna om värdet av publicistik.

Om varför det vi gör är viktigt, men också lustfyllt. Om varför den fria åsiktsbildningen fordrar journalister i Ukraina, Sverige och på många andra ställen.

Som journalist kan du göra stor skillnad, syna makten, försvara demokratin eller bara göra människor lite gladare för dagen. Men bara i år har 23 journalister dödats och ytterligare 478 sitter fängslade. Den som varit frihetsberövad längst är, tyvärr, som vanligt den svenske medborgaren Dawit Isaak som skrev i den eritreanska tidningen Setit när han greps i Asmara 2001.

När den internationella organisationen Reportrar utan gränser nyligen presenterade sitt årliga Pressfrihetsindex toppades detta av Norge, Finland, Sverige och Danmark. Att få verka som journalist i Norden är en förmån, vunnen av våra tidigare kollegor och försvarad sedan 1766 av framsynta svenska förtroendevalda politiker i landet med världens äldsta tryckfrihetsförordning.

Alla har tyvärr inte turen att jobba här. Sämst är pressfriheten i Eritrea, där är situationen för det fria ordet till och med värre än i exempelvis Nordkorea, Kina och Ryssland. Aldrig sedan Pressfrihetsindexet började mätas har antalet länder som klassificeras med så kallade gynnsamma förhållanden varit så få som nu.

Och ändå. Utgivarna är publicistorganisationen som samlar Sveriges Television, UR, Sveriges Radio, TV4, Sveriges Tidskrifter samt Tidningsutgivarna. Tillsammans utgör vi public service-bolagen, kommersiell tv, magasin och dagstidningar. Våra medier är reklamfria och reklamfinansierade, betalda och gratis, riksspridda och lokala.

Vi sysselsätter nästan alla landets journalister och vi gör det inte bara med korrespondenter i krig eller nyhetsreportrar i kravaller på gator. Pressfrihet är också att kunna bevaka Elle-galan, allsvensk fotboll, kulturevenemang och inrikespolitik.

En sådan här dag hyser vi stor respekt för kollegor i fara och sympati med alla som drabbas för att de vill berätta för alla oss andra. Men vi känner också stolthet och glädje. För att cirka 10 000 svenska journalister varje dag och dygnet runt kan och vill publicera sig.

Journalistiken är inte bara relevant, den är också rolig.

Vi hoppas att fler vill bidra nu när mediebranschen de senaste åren har stärkts med fler distributionsformer och nya affärsmodeller; journalist är nämligen ett framtidsyrke och många redaktioner söker ambitiösa medarbetare att anställa.

Det behövs fler journalister, men också andra yrkeskategorier för att finansiera och sprida allt det innehåll som vi producerar. Här har inte bara mediebolagen, utan också skolor och lärosäten ett ansvar för att inspirera och locka duktiga personer till branschen.

På självaste Pressfrihetsdagen hör det till att påminna om varför våra medier är grundlagsskyddade och om det som sker i vår omvärld. Utgivarna är den rösten och vi välkomnar fler. Men det har också sin plats att peka på möjligheterna i att i olika journalistiska genrer få informera, granska, underhålla och tycka till. Att få bidra till mångfald och därigenom, faktiskt, kontinuerligt påminna vår publik om allt det som pressfriheten kan rymma.

Den som borde tillkomma också alla i Ukraina, Eritrea, Nordkorea, Kina, Ryssland – för att bara nämna några ställen. Där behövs det också fler oberoende journalister.

Av Thomas Mattsson, Bonnier News och ordförande för Utgivarna, Hanna Stjärne, Sveriges Television och vice ordförande för Utgivarna, Viveka Hansson, TV4 och vice ordförande för Utgivarna, Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter och vice ordförande för Utgivarna, Robert Olsson, vd för Utgivarna, samt styrelseledamöterna Casten Almqvist, TV4, Sofia Wadensjö Karén, UR, Cilla Benkö, Sveriges Radio, Christofer Ahlqvist, Göteborgs-Posten, Anna Careborg, Svenska Dagbladet, Helle Klein, Sveriges Tidskrifter, Anne Lagercrantz, Sveriges Television, och Johan Taubert, Tidningsutgivarna.

Läs artikeln på Expressen här.

Till arkivet
Välkommen till branschens största evenemang 2024!
Vi arrangerar Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan den 23 oktober. Som besökare får du en inspirerande och värdeskapande dag och en stjärnspäckad festfylld galakväll med prisutdelning. Vi ses på Cirkus i Stockholm.
Läs mer om årets program och anmäl dig här

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här