fbpx

Daniel Poohl utsedd till årets utgivare 2017

Onsdag 29 november 2017

Daniel Poohl, ExpoSveriges Tidskrifter är medlemmar i Utgivarna som delar ut Mommapriset “till den som juryn ansett bäst företrätt och bidragit till att lyft fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare för den publicistiska verksamhet som faller in under yttrandefrihetsgrundlagarna”.

Mommapriset 2017 går till Daniel Poohl, utgivare för tidskriften Expo.

Juryns motivering lyder:

“För ett modigt och oförtröttligt utgivarskap i demokratins tjänst, som konsekvent och till allas gagn granskat och belyst det öppna samhällets fiender.”

– Daniel Poohl har som ansvarig utgivare under lång tid navigerat i de svåraste av publicistiska vatten- och han gör det med mod, konsekvens och sunt förnuft, säger juryns ordförande Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

Enligt kriterierna ska vinnaren av Mommapriset ha visat att han eller hon i sitt dagliga arbete tar sitt publicistiska ansvar, bidrar till att säkerställa ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning.

– Jag ser priset som ett erkännande för vårt sätt att göra journalistik. Det betyder mycket i en tid när allt fler aktörer försöker sprida enkelsidig propaganda i journalistik skrud, säger Daniel Poohl.

FAKTA
Margareta Momma (1702- 1772) som fått ge namn åt priset var en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare. Hon tog strid mot tidens rådande ordning och framförde “avancerade åsikter i upplysningstidehvarfvets anda”. (Svenskt biografiskt handlexikon).

Tidigare pristagare
Thomas Mattsson, Expressen 2015 och Anna Lith, Folkbladet 2016.

Om Utgivarna
Utgivarna är en intresseorganisation för svenska publicister. I Utgivarna samverkar de medier som värnar yttrandefriheten och slår vakt om den oberoende journalistiken. Medlemmar är: TU-medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4-gruppen.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Another Media Group

  Mediebranschen står inför stora utmaningar; ökad konkurrens från globala jättar, ett ökat mediebrus i alla våra flöden och digitalisering. I ett sådan klimat behövs det en aktör som vågar. När utmaningar dyker upp och ställer nya krav på publicister och medieägare – står vi starka för att stötta genom förändring. Vi utmanar, effektiviserar, skapar lönsamhet och hittar nya intäkter.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.