fbpx

Corona i tidningshyllan

Onsdag 27 maj 2020
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Våren 2020 håller covid-19-pandemin hela världen i sitt grepp. Men social distansering och karantän kan inte stoppa kreativiteten hos dem som skildrar krisens konsekvenser.

Text: Anna Falk

 

Dagens Media omslag corona

Dagens Media
Först förbjöds sammankomster med över 500 personer, sedan 50. Hela idrotts- och eventsverige står stilla och landets läktare gapar tomma. Konsekvensen blir miljarder i annonstapp, och nu är det “överlevnadsläge på” som gäller för landets mediehus, konstaterar branschtidningen Dagens Media.

Grazia omslag

Grazia
Kändis är utbytt mot hjälte, när brittiska Grazia hyllar de som riskerar sin egen hälsa i kampen mot covid-19. I vanliga fall pryds omslaget av en känd person, nu syns två läkare, en ambulanssjukvårdare och en sjuksköterska. Numret finns i fyra editioner med olika omslag. För den sociala distanseringens skull är bilderna fotade på sjukhusparkeringar, berättar Bauer Media som ger ut tidningen.

Der Spiegel omslag corona

Der Spiegel
Tyska Der Spiegel väckte het debatt med omslaget till sitt sjätte nummer för året. Förstasidan visar en rödklädd person med gasmask och hörlurar, till texten “Made in China. När globaliseringen blir ett dödligt hot.” Kritikerna, däribland kinesiska ambassaden i Tyskland, menar att omslaget är grovt rasistiskt och att tidskriften, som är landets största veckomagasin, använder pressfriheten för att skapa främlingsfientlig opinion. I sociala medier får omslaget både ris och ros av magasinets läsare.

Washingtonian omslag corona

The Washingtonian
The Washingtonian väljer den hoppfulla vägen i sitt majnummer. “Vi kommer att ta oss igenom detta” lovar omslaget där ett barn leker i en tömd och öde Lincoln Memorial Reflecting Pool framför Washingtonmonumentet. Magasinet, som normalt tipsar om restauranger och nöjesliv i den amerikanska huvudstaden, har fått hitta nya vinklar.

Opus omslag corona

Opus
“Ingen är opåverkad och bland de hårdast drabbade branscherna finns det klassiska musiklivet” skriver Opus, magasinet om klassisk musik och opera, i sitt aprilnummer. Konserter och föreställningar ställs in och ingen vet hur länge krisen kommer att vara, eller hur många tusen repetitionstimmar som går till spillo när konsertsalarna står tomma.

corona illustration Allt om TidskrifterLäs mer: Så påverkar pandemin tidskrifterna

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.