fbpx

Christoffer Röstlund Jonsson: “Om jag inte kan skratta åt det så är det inte min revolution”

Onsdag 27 maj 2020

Christoffer Röstlund Jonsson

Hallå där Christoffer Röstlund Jonsson, som för Hem & Hyras räkning gjort en uppmärksammad granskning av omständigheterna kring Paolo Robertos sexköp förra veckan. Hur uppstod idén att titta närmare på fastighetsägarens roll i prostitutionshärvan?

– Ett vanligt klassiskt tips. Jag har skrivit väldigt mycket om problematiken med så kallade hotellägenheter, Airbnb, och ockerhyror via mellanhänder. Både på Hem & Hyra och mitt förra jobb StockholmDirekt. När Robertos sexköp exploderade brydde jag mig inte så mycket, eftersom krim och kändisar inte är min huvudgrej. Men eftersom jag profilerat mig i bostadsfrågan så var det en insatt källa som hörde av sig. Sedan var det bara att skrapa lite på ytan – jackpot.

Var det något som förvånande dig när du jobbade med nyheten?

– Egentligen inte. Att Airbnb och hotellägenheter kan fungera som ett paradis för prostitution är ingen hemlighet. Upplägget är idealt för kriminalitet. Om det är något som fortfarande förvånar mig dock, så är det hur fullständigt skrupellösa Stockholms hyresvärdar är. De går över lik för att tjäna en spänn och har inga problem med att utarma bostadsmarknaden. En krona, en poäng. Och min förvåning ligger mest i att det bara fortgår, år efter år. Hela tiden. Det tycks helt saknas politisk vilja att fixa de här kryphålen som gör att skurkvärdarna kan runda hyreslagen.

Vad har du och tidningen fått för reaktioner?

– Den största är väl att annonserna för de 21 lägenheterna på bordelladressen nu är borta från internet. I övrigt bara applåder och beröm. Plus en och annat kommentar om att fastighetsägare borde få göra vad de vill med sina kåkar.

Du har gjort en hel del gräv både hos Hem & Hyra och på tidigare uppdrag, vad är den viktigaste egenskapen för att bli en bra grävjournalist tycker du?

– Noggrannhet, tålamod, styrkan att stå ut i Skatteverkets telefonkö. Mod att ringa de där jobbiga samtalen som alltid kommer på slutet. Förnuftet att överge något om det visar sig att det inte håller. Och! Bra gräv måste få ta tid, något få redaktioner har de ekonomiska musklerna att låta dem göra idag. Tyvärr. Dock måste jag vara en äkta västerbottning och säga att just den här artikeln nog mer är en rak nyhetsartikel, än ett gräv. Pang på bara.

Nu lämnar du Hem & Hyra efter ett vikariat, vad väntar här näst?

– Jag ska bli ny redaktör på nyhetsmagasinet ETC. Där ska jag tillsammans med nya chefredaktören Rebecka Bohlin föra in ETC i 20-talet. Sverige behöver ett radikalt rödgrönt nyhetsmagasin som tar redigt med plats, sätter agendor, leder debatter och, framförallt, är jävligt roligt att läsa. Jag och Rebecka ska styra upp det i höst. Kom ihåg: om jag inte kan skratta åt det så är det inte min revolution.

Och vad kan vi vänta oss att få läsa av dig i din nya roll?

– Det återstår att se. Jag blir skrivande redaktör, men det är klart att mina egna texter kommer att bli mycket färre. Men förhoppningsvis kan jag behålla bostadsfrågan som mitt hjärtebarn.

Text: Fredrik Wass, Sveriges Tidskrifter
Foto: Privat

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.