fbpx

Case: Residence flyttar sin estetik till nya plattformar

Tisdag 29 maj 2018

Hanna Nova Beatrice, Residence

Tidskriften Residence präglas av arkitektoniska foton av proffsfotografer, ibland i kombination med porträtt av människor. De typsnitt som används är Museo Sans och Garamond. Residence har en sparsmakad, elegant form med rena linjer. Vitt och svart är basen. 

”Vårt manér sitter i ryggraden”

Text: Matilda Nilsson / Allt om Tidskrifter, Porträttfoto: Jasmine Storch

Residence har över 100 000 följare på Instagram. Kontot är välkurerat, och fotot är i fokus.

Bilden är oerhört viktig, säger Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrice som driver Instagramkontot @residencemag.

Hemmiljöer i stilleben återkommer flödet. Det är raka linjer och ton-i-ton. Stilen är arkitektonisk.

– Det är viktigt att bildspråket sitter ihop och hålls samman. Om man jämför olika konton har vi arbetat mer med uttrycket i bilden än många andra. Det är inte loggan som är det viktigaste för oss, utan helheten. Vi är inte spretiga.

Läs också: Så blir du igenkänd utan logga i sociala medier.
Låt läsaren känna igen dig. Här är knepen för att skapa en tydlig visuell identitet för din tidskrift i sociala medier.Låt läsaren känna igen dig. Här är knepen för att skapa en tydlig visuell identitet för din tidskrift i sociala medier.

För att skapa ett konsekvent uttryck är chefredaktören den enda som har tillgång till Instagramkontot.

– I början kunde alla på redaktionen logga in, nu ger jag inte lösenordet till någon, skrattar Hanna Nova Beatrice. Jag tror inte det är så vanligt att chefredaktören håller i kontot, men vi ville ha en tydlig röst i tonalitet och bild.

Det finns ingen grafisk manual för Residence i sociala medier.

– Vi som gör Residence har jobbat ihop länge och vårt manér sitter i ryggraden.

FAKTA: Residence

Plattformar: Tidskriften Residence (tio utgåvor per år), det internationella bookazinet My Residence (en gång per år), webb, instagram, facebook och nyhetsbrev. Arrangerar dessutom årligen en gala för Stora formpriset.

Ägs av: Aller media

Kärnan i varumärkets visuella identitet är ren och sparsmakad bild och form. Svart och vitt är återkommande, i kombination med en, ofta dämpad, färg som känns igen från senaste omslaget. Tillsammans med AD:n Elisabet Magnusson har Hanna Nova Beatrice de senaste två åren utvecklat Residences stil.

– Jag har skalat av mycket. Vi har inte direkt gjort någon redesign, men vi använder färre färger i layouten och jag valde ett rakare typsnitt som inte har så mycket krusiduller, säger Elisabeth Magnusson.

Hon menar att Residences bildmanér, som Hanna Nova introducerat, har påverkat den svenska marknaden för pressbilder inom inredningssegmentet.

– Många vågar vara poetiska i pressbilder igen, det får vara lite svårt. Och våra fotografer används flitigt, säger Elisabet Magnusson.

Papperstidningens estetik förflyttas till nya plattformar. Men de klassiska ränderna går inte ur. Den svartvita tidningsryggen är Residences trademark. Ränderna har funnits sedan 2000 och har fått bli kvar även efter att tidningen bytt ägare och fått en modernare inriktning.

– Mönstret är grafiskt lyckat. Om tidskriften till exempel står i en bokhylla syns ränderna direkt.

Residences färgpalett

Färg 1, CMYK 11, 6, 50, 0
Färg 2, CMYK 16, 70, 88, 5
Färg 3, CMYK 34, 70, 100, 43

Residence på InstagramResidences populära instagramflöde fylls av foton i dov färgskala och med rena linjer. Kontot sköts av chefredaktören Hanna Nova Beatrice. I sociala medier blir Residences randiga tidskriftsrygg en subtil signal för de invigda. Bland läsarnas egna inredningsfoton kan du ibland skymta ryggen från tidskriften.

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.