fbpx

Brit Stakston “Vi måste använda den röst Dawit inte har”

Onsdag 6 november 2019

Free Dawit i EU-parlamentet

Hallå där, Brit Stakston, vd för Blankspot och styrelsemedlem i Sveriges Tidskrifter, som har varit i Bryssel i veckan med Föreningen Free Dawit. Vad har hänt nu i veckan?
– De har varit inbjudna till parlamentet för att ge en lägesbild av situationen i Eritrea och Dawit Isaaks situation.

Brit Stakston – Foto Lena Dahlström

Vad är syftet med aktiviteterna?
– Att öka kunskapen om Eritrea generellt och förstås skapa ett engagemang specifikt för Dawit Isaak. 70 procent av parlamentarikerna är helt nya så det finns en stor anledning att säkerställa att de får dessa frågor på sin radar.

Vad har ni mött för reaktioner?
– Stor glädje och nyfikenhet. David Lega (kd:s eu-parlamentariker, reds anmärkning) och hans team bjöd in oss med stort engagemang för de här frågorna tillsammans med de övriga deltagarna. Det var en härligt konkret demokratiutövning att lägga Dawits bok i samtliga parlamentarikers brevfack. Vi ville med detta nå de parlamentariker som dagligen kommer ha möjligheter att driva frågan om Dawit och Eritrea vidare i sina respektive utskott.

– Det är verkligen glädjande att Dawits ord kunde nå ut på det här sättet tack vare FreeDawit-nätverkets alla organisationer och enskilda personers stöd. Nu börjar ett stort uppföljningsarbete för dem. På plats i parlamentet fanns vid sidan av FreeDawit, PEN och Reportrar utan gränser.

Hur bedömer du att frågan om Dawit Isaks frigivande hanteras just nu?
Vad säger man efter 18 år? Det jobbas på det men i stort är läget låst i relation till Eritrea och detta drabbar ytterst Dawit såväl som hans familj på ett sätt som är fullständigt ogreppbart. Att Martin Schibbye gett oss en så tydlig bild av vem Dawit var vid tiden för gripandet som människa och publicist samt Eritreas utveckling i sin bok Jakten på Dawit är viktigt för ett brett engagemang.

– Det som gjorts i veckan är första steget på en rad tänkbara EU-aktiviteter. Det finns till exempel inom EU-apparaten stora möjligheter att få in aktuella frågor som så kallades “urgencies”. Eritrea borde snarast tas upp som en sådan vilket innebär att frågan diskuteras i plenum i Strasbourg. En annan möjlighet för Dawitfrågan i parlamentet är att tala inför något av de aktuella utskotten. Igår berättade parlamentarikerna på plats; David Lega, Alice Bah Kuhnke och Abir Al Sahlani vad de kommer att göra under sin mandatperiod. De representerar tre stora EU-grupper och här finns också ett stort arbete att göra. Utvecklingen på Afrikas horn hoppas vi fortsätter i en riktning som stärker demokratierna i dessa länder. Vi måste fortsätta jobba på många olika sätt och använda den röst Dawit inte har.

Text: Fredrik Wass, Sveriges Tidskrifter

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Stibo Complete AB

  Som tidskriftstryckeri har Stibo Complete varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över. Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.