fbpx

Bästa magasinsjournalistiken 2017 – enligt Malin Ekman

Onsdag 20 december 2017

Malin Ekman

Snart lägger vi 2017 bakom oss och därmed ytterligare ett år av – i många fall – fördjupande, granskande, underhållande och knivskarp magasinsjournalistik. Men vilka magasin och enskilda tidskriftsreportage har stuckit ut, vad har karaktäriserat ett starkt magasin under året och vad kan vi hoppas på inför 2018? Sveriges Tidskrifter kontaktade Svenska Dagbladets medieexpert och reportageskribent Malin Ekman och bad henne syna tidskriftsåret 2017 i sömmarna.

Vad karaktäriserade ett bra magasin 2017?

– Jag tycker att ett bra magasin, lite beroende på nisch, ska erbjuda både verklighetsförankring och eskapism. Man ska känna att magasinet lever i, och inte vid sidan av, sin tid genom att det tar upp brännande ämnen. Samtidigt ska man känna sig inspirerad när man är färdig med det. För mig är magasinsläsning något jag ”unnar mig”. Jag började prenumerera på Vanity Fair när jag fortfarande var tonåring och älskade den intelligenta journalistiken i glamourös förpackning. I dag gillar jag fortfarande Vanity Fair men ännu mer The New Yorker. Min första och käraste magasinsupplevelse är ändå Min häst, där jag som liten stalltjej en gång vann ett ridläger.

Nämn en minnesvärd magasinstext från 2017.

– Det finns så mycket att välja på. Senast i morse, på tåget, läste jag en fin intervju med Carola i Kupé av Petter Karlsson. Och författaren Tone Schunnessons intervju med Noomi Rapace i STYLEBY. Matilda Gustavsson är alltid läsvärd i DN lördag. Och Sam Sundberg i SvD:s Kulturmagasin för den delen. Min favoritreportageskribent är utrikesjournalisten Anna Roxvall.

Du satt i två jurygrupper i samband med Tidskriftspriset: Årets omgörning och Årets AD. Vilken tidskrift hade den mest vassaste formen 2017, om du får tycka enhälligt?

– Det som är så spännande med dessa jurys är att det inte finns ett recept på god form. Formen ska återspegla innehållet och har därför helt olika utgångspunkter. I år nominerade vi alltifrån Amelia till Skriva. Jag har under alla jury-år varit väldigt förtjust i AD:n Agnes Dunder, som i år vann. Hennes formspråk är briljant och väldigt initierat, det korrelerar alltid väl med texten. Eftersom jag var ordförande detta år hade jag utslagsröst, men den behövde jag inte använda – vi var verkligen överens i juryn.

Någon tidskriftsspaning inför 2018?

– Den granskande journalistiken har haft ett uppsving i dagspressen på senare tid, jag hoppas trenden fortplantas till magasinsjournalistiken.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Stibo Complete AB

  Som tidskriftstryckeri har Stibo Complete varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över. Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  Medievekst

  Håll koll på dina prenumeranter med ett effektivt system utformat för pappers- och digital integration.