fbpx

Intervju: Bang satsar på gästredaktörer

Onsdag 22 februari 2017

Bangs chefredaktör Sanna Samuelsson

Den feministiska tidningen Bang börjar – från och med kommande nummer som släpps den första mars – med gästande bildredaktörer. Sveriges Tidskrifter intervjuar chefredaktören Sanna Samuelsson, som talar om vikten av att hitta nya sätt att producera magasin på, debattgeggan och hur Bang förbereder sig för ett politiskt maktskifte. 

Under 2017 låter Bang fyra olika bildredaktörer kurera varsitt nummer av magasinet. Initiativet är, skriver Bang på sin hemsida, ett led i tidningens fortsatta experiment med formen. De gästande bildredaktörerna kommer välja vilka som illustrerar, serietecknar och fotar till det aktuella numret. Dessutom samarbetar de ihop med chefredaktörerna och formgivaren kring omslaget. Först ut är den Malmö-baserade serietecknaren och illustratören Lisa Ewald.

Hur kommer det sig att ni låter fyra olika personer kurera varsitt nummer av Bang under 2017?

– Vi ser det som ett kul sätt att få in fler kreativa personer in i Bangsoppan! Vi är en liten redaktion och har samtidigt en bred läsarkrets. Det finns så många feminismer och feminister idag. Vi kan inte alltid få med allt, men vi kan försöka variera oss från nummer till nummer. Sedan tror jag inte man ska underskatta hur värdefullt det är med sammanhang. Vi tänker att varje bildredaktör tar med sina kollegor och kompisar, sin scen. Det är superspännande, säger Sanna Samuelsson, chefredaktör på Bang.

I framförallt USA finns en ganska stark tidskriftstradition att arbeta med gästande redaktörer, men det är inte lika vanligt i Sverige. Har vi ett lite för konservativt magasinstänk här hemma – skulle tidskriftsbranschen tjäna på en större variation och lekfullhet?

– Jag tror definitivt att man kan hitta nya sätt att jobba på som inte bara utgår från den klassiska relationen ”chefredaktör-formgivare”. Det blir ju lätt så, särskilt på en liten tidningsredaktion. Men det finns ju exempel, som exempelvis Kritiker, som gör det bra. Det kan vara kul att involvera folk som inte sysslar med tidskriftproduktion i första hand, vi föreställer oss att det kan vara illustratörer, serietecknare, konstnärer och fotografer. Det ger nya perspektiv på ”givna” arbetssätt.

– I årets första nummer har Lisa Ewald varit bildredaktör. Det har varit ett superkul samarbete, där det nästan bara är serietecknare som gjort bilderna. Det har gjort att bilderna är väldigt berättande i sig, vissa känns nästan som att läsa en feministisk Pettsson och Findus-serie, med massa roliga små detaljer som man inte upptäcker vid första ögonkastet. Samtidigt kunde vi tappa in i den spännande feministiska seriescenen i Malmö, som Lisa är en del av.

På bang.se läser jag att “Inför 2017 inspireras vi av undergången, i bokstavlig och bildlig bemärkelse” – det låter mörkt? 

– Framtiden ser ju tyvärr inte särskilt positiv ut just nu. Vi utgår från den känslan, istället för att försöka förhålla oss till den. Vi försöker vara klarsynta, inte tolka utvecklingen med distanserad blick. Tyvärr kommer det nog inte bli bättre förrän det blir värre. Det vi erbjuder är ju vårt perspektiv på ”undergången”, ständigt kritiskt men med humor. Vi har sysslat med feminism i 25 år, det gör att vi har ideala förutsättningar för att höja blicken, syssla med systemkritik istället för att gegga i ”den senaste debatten”.

Är det slagläge för Bang 2017 – ni känns som en ideal motvikt till samtidens trumpifiering?

– Ja, det skulle man kunna säga. Eller så är det sämre förutsättningar än någonsin, med backlashen mot feminism och antirasism som pågår. Vi är på det klara med att saker som vi tyckt varit självklara kommer att ifrågasättas. Rättigheter är ju aldrig skrivna i sten, man måste försvara dem. Vi förbereder oss för ett potentiellt regimskifte nästa år, där Sverigedemokraterna kan komma att få inflytande över kulturpolitiken, vilket vore katastrofalt för en kulturtidskrift som Bang, säger Sanna Samuelsson.

— Bang är en av Sveriges största kulturtidskrifter med över 3 000 prenumeranter, en upplaga på 6 000 och en räckvidd på 12 000 läsare. 2015 nominerades Bang till Årets Tidskrift av Sveriges tidskrifter.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Stibo Complete AB

  Som tidskriftstryckeri har Stibo Complete varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över. Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.