fbpx

Årets journalist Matilda Gustavsson avslöjar sin bästa intervjufråga

Torsdag 8 november 2018

Matilda Gustavsson, Årets Journalist. Foto: Anette Persson

DN:s reporter Matilda Gustavsson utsågs till Årets Journalist på Tidskriftsgalan på torsdagen, för hennes texter i magasinet DN Lördag. För Allt om Tidskrifter berättar hon om hur hon gör sina träffande personporträtt.

Text: Matilda Nilsson, Allt om Tidskrifter
Foto: Anette Persson

Ingen har nog undgått Matilda Gustavssons journalistiska arbete under det senaste året. För ganska exakt ett år sedan publicerades hennes granskning av den så kallade kulturprofilen i DN. Hennes texter fick stor betydelse för #metoo-rörelsen i Sverige och ledde till en kris inom Svenska Akademien. Årets utdelning av Nobelpriset i litteratur ställdes in.

Men Tidskriftspriset som årets journalist får hon inte för granskningen av kulturprofilen, betonade Eva Hamilton som var ordförande i jurygruppen. Istället prisas hon framför allt för sina starka personporträtt i DN Lördag. ”Hon skapar ny förståelse kring ofta intervjuade människor – men kanske framför allt om det samhälle vi lever i”, skrev juryn i sin motivering.

Vad är hemligheten bakom att göra ett bra porträtt?
Matilda Gustavsson poängterar att arbetet måste få ta tid.

– Ett bra porträtt uppstår inte om man träffar en person bara en gång en halvtimme på ett café. Det behövs tid och utrymme, säger hon.

Ofta träffar hon sina intervjupersoner flera gånger. Och hon vågar vara obekväm.

– De flesta vill ju få en intervju överstökad, men man får tjata sig in i deras liv på något sätt.

Hon letar efter brytpunkter i berättelserna; en stämning som säger något om att vara människa eller en tendens i samhället som kan förkroppsligas med ett porträtt.

Hur går din skrivprocess till?

– Jag skriver olika delar av texten och sedan försöker jag sammanfoga dem. Det är mycket klipp och klistra. Jag har inte alls en sådan skrivprocess att jag börjar från början och skriver klart.

Hon söker passagerna där orden bränner till. Reportagets vinkel sitter inte från start, den växer fram under skrivprocessen. Ett starkt stöd på vägen är reportagechefen Matilda E Hansson.

– Hon har ett extremt bra öga för text, menar Matilda Gustavsson.

Matilda Gustavsson har även tidigare prisats för sina porträtt. 2016 fick hon Publicistklubbens pris Guldpennan. Hennes avslöjande om kulturprofilen är nominerat till Stora Journalistpriset.
Nästa år kommer Matilda Gustavsson att publicera en bok om Kulturprofilen på Albert Bonniers förlag.

– Det var ett kvinnligt gräv. Det handlade om ganska klassiska feminina saker som att lyssna och ha inlevelse och ta ansvar, säger Matilda Gustavsson om granskningen.

Hon använde sig av samma arbetsmetod som när hon gör sina porträtt. Hon låter berättelserna tala.

Vilken är din bästa intervjufråga?

– Det kan vara; vad är det bästa med att vara du? Exakt det är en jättesvår fråga som går in i själen på något sätt. Den är så svår att jag själv inte kan svara på den.

Så det är lättare att fråga än att svara?

– Gud ja, det är det!

Juryns motivering:
“Ibland väljer man att läsa enbart utifrån vem som har skrivit i den trygga förvissningen om att bli belönad. Årets tidskriftsjournalist förmedlar med kärlek, smärta och glädje, där varje mening ger rytm. Hon skapar ny förståelse kring ofta intervjuade människor – men kanske framför allt om det samhälle vi lever i.”

Läs mer: Alla vinnarna av Tidskriftspriset 2018.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.