fbpx

Årets journalist ger tips om digital journalistik

Torsdag 14 september 2017

Thomas Arnroth föreläser på Sveriges tidskrifter

Intresset var stort när journalisten Thomas Arnroth från KIT, vinnaren av priset årets journalist 2016, gästade höstens första Digifrukost, för att tala om digital journalistik.

Thomas började arbeta på KIT 2015 efter att han tröttnat på livet som frilansare. På KIT skriver han främst om samhällsfrågor och spel. Thomas menar att många av de storys som gått bäst är historier som han gått och burit på i många år men inte vetat hur han ska berätta.

“På KIT kan man säga ‘kör’ även om man inte vet exakt var man hamnar”, sa Thomas Arnroth. Han menar att fördelen på KIT är att utan regler i bagaget är man fri att upptäcka hur man berättar en historia. Grundförutsättningen är att man har ganska stor frihet, men sen uppstår en ”best practise” om hur man berättar historier.

KIT kallar sitt system för publiceringar KIT Story Engine. Det är baserat på WordPress men med egen funktionalitet och en egen taxonomi.

Här några av Thomas Arnroths tips för framgångsrik digital journalistik

Mät engagemang i första hand
Thomas anser att det finns utvecklingsmöjligheter när det kommer till att mäta hur en artikel konsumeras. “Total time in product (TTIP)”, använder KIT sig av för att granska det totala antalet visningar, delningar och kommentarer, i syfte att mäta hur läsaren konsumerar ett innehåll.

Det visuella uttrycket spelar stor roll
Konsten är att skapa en historia som håller läsaren kvar till slutet. Det visuella blir därför viktigt. Även om det kan verka ytligt så är det av omtanke för läsaren också, där bilder och “cliffhangers” har betydelse för om läsaren stannar kvar eller inte. Liggande bilder anpassade för mobilen och placerade med jämna mellanrum i texten är ett enkelt knep att fånga läsaren. Detta tillsammans med “cliffhangers” och starka mellanrubriker återkommande i texten.

Lär dig av dina publiceringar
KIT Story Engine ger rekommendationer utifrån tidigare publiceringar. Detta i kombination med journalistens egna erfarenheter är det som skapar störst framgång. Bara för att systemet säger att man ska göra något, så händer det förstås inte automatiskt. Det kanske står att något behöver presenteras med humor, men systemet är inte roligt i sig. Det måste journalisten stå för.

Text: Elin Dannapfel

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  Another Media Group

  Vi är en företagsgrupp med en gemensam vision att hjälpa mediebranschen att transformeras, utvecklas och innoveras för att stå stark idag och imorgon.