Det här bör du som jobbar i mediebranschen ha koll på under året.
1. Ny lag för personuppgifter
I maj träder EU:s nya dataskyddsförordning GDPR i kraft, vilket väntas få stora konsekvenser för förlag och redaktioner. Den nya lagen, som ersätter PUL, ställer högre krav än tidigare på vilken data som får sparas om privatpersoner. Det rör till exempel prenumerationsregister och hur avtalen som knyts med kunder ser ut, där samtycke för att använda uppgifter kommer att bli viktigare.
2. Nya regler om upphovsrätt
EU:s nya regler om upphovsrätt väntas också sättas i verket i år. Än så länge håller de på att nötas igenom EU:s instanser och det är oklart hur det slutgiltiga förslaget ska se ut. En omdiskuterad punkt är den så kallade ”press publishers right” i artikel 11. Den skulle ge förlagen möjlighet att lättare träffa licensavtal och komma åt intrång, men också att förhandla om villkoren för ”snippets”, till exempel de korta utdrag ur texter som Google News använder. Ett annat förslag som fått kritik säger att företag som Youtube ska vara skyldiga att förbättra rättighetsinnehavarnas möjligheter att få bort olovligt material.
3. Skatt istället för tv-avgift
Efter riksdagsvalet 2018 förväntas riksdagen rösta för att ta bort tv-licensen. Planen är att avgiften ska ersättas med en skatt. En viktig fråga blir vilka tjänster public service ska erbjuda när finansieringen inte längre är kopplad till en specifik teknik. Kommersiella medier har kritiserat att SR och SVT gör digital journalistik som konkurrerar med deras plattformar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen i Allt om Tidskrifter.
Prenumerera gratis på tidning och nyhetsbrev här.