fbpx

3 korrläsare om de värsta korrfelen de sett

Tisdag 23 oktober 2018

Läste du om ”underlivströjan” och ”kul turk-rocken”? Nej, som tur var rättades de korrfelen före tryck. Stäm in i hyllningssången till hjältarna som räddar skribenterna från skampålen, korrläsarna!

Text: Karin Persson

Agneta Näslund

”Astrid åt på rollatorn”

Agneta Näslund är frilansande korrekturläsare och har bland annat jobbat med Vagabond i över 18 år. En av hennes käpphästar är engelska i svensk text.

– Jag försöker att påverka åt rätt håll. När det finns ord på svenska, använd dem! Svenska Akademiens ordbok respektive ordlista finns gratis på nätet, -använd dem! säger hon.

Annars är särskrivningar, avstavningar och syftningar sådant som ofta blir fel.

– Jag har till exempel sett ”kul turk-rock” (kulturkrock) och ”Astrid satt tills vidare på sin plats och åt på rollatorn”. Det känns bra att kunna räta ut de tokigaste även om jag säkert missar en del. Det är omöjligt att nolla ett korrektur.

Minns du några fler tokiga formuleringar?

– Här är två exempel: ”Vid sex och 12-minuters gångtest uppmanas patienten att gå så långt som möjligt”. I en annons jag såg på Facebook stod det: ”Söker sandal till flicka i fint skick.”

Maria Arnstad, Språktidningen

Foto på Maria Arnstad: Joel Nilsson

”Jag blir fortfarande retad för Schweitz”

I en tidning som handlar om språk är det extra viktigt att det blir helt rätt. Maria Arnstad är redaktör på Språktidningen och den som läser allt korrektur. Hon kallar det senare för ett kamikazeuppdrag.

– Man tar på sig en uppgift som man får stå för, om man säger så. Att hitta ett korrekturfel i Språktidningen är för vissa högsta vinsten, säger hon.

Med tiden har hon ändå fått en mer avslappnad inställning till uppdraget, för hur noga man än granskar en tidning kommer det alltid att finnas små fel.

– Den som söker den finner. Jag får gratulera till hökblicken när läsare hör av sig.

Mest smärtar det när Maria Arnstad själv skriver fel utan att upptäcka det. Som i notisen om boken ”Kan du säga Schweiz?”.

– Jag var paniskt rädd för att jag skulle stava fel på landet, så jag kollade upp det tio gånger. Men så råkade jag skriva med tz i slutet flera gånger i texten. Nästa bok kanske kan heta ”Kan du stava till Schweiz?” och då kan jag lugnt svara att det kan jag, nu. Det där blir jag fortfarande retad för.

Karin Arbelius

”Hen gick runt och frös i underlivströja”

Karin Arbelius har jobbat som bibliotekarie, pluggat litteraturvetenskap och gått författarskolan på Biskops-Arnö. De senaste två–tre åren har hon också läst korrektur åt förlag, organisationer och tidskrifter, bland annat Bang.

– Jag är ju själv en skrivande person, och dessutom smått svärmisk av mig. Då kan det vara skönt att gå in i den här ganska regelstyrda världen. Det finns en krasshet i det som jag gillar. Den håller mig skärpt. Och det här med att få läsa på jobbet, säger hon.

Hon tycker att det är intressant att se arbetet bakom varje publicerad text. Hur skribenter, redaktörer, formgivare och korrläsare samarbetar och hur bra det kan bli då. Ofta handlar korrigerandet inte så mycket om att rätta fel, som att reda ut krångel.

– Det är många oglamorösa syftningsfel, som tyvärr inte gör sig så bra som anekdoter. En gång blandade en skribent ihop “underställ” och “underliv”, det var roligt. Hen gick runt och frös i underlivströja.

Internationella talare och skarpa case!

Se Sarah Leen från National Geographic, Stora journalistpriset-vinnaren Åsa Erlandsson och många fler branschstjärnor dela sina erfarenheter på Tidskriftsdagen den 7 november. På kvällen arrangeras Tidskriftsgalan med prisutdelning i 14 kategorier, underhållning med liveband och trerätters galamiddag.

Begränsat antal platser, först till kvarn!– Se hela programmet och anmäl dig direkt.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.