fbpx

3 insikter från Nordic Media Insights

Torsdag 14 juni 2018

nordic-media-insights-publik

Under början av veckan arrangerades Resumés och Bonnier business medias konferens Nordic Media Insights för andra året i rad på Münchenbryggeriet. Sveriges Tidskrifter var där och Fredrik Wass summerar några av insikterna från de två dagarna. Läs även ikapp taggen #NMI18 på Twitter för citat och insikter under de två dagarna.

3 insikter från Nordic Media Insights

1. Plattforms(o)beroendet
Under många år har fokus legat på hur man bäst kan utnyttja sociala medier-plattformar som Facebook, Instagram och Snapchat för att både skapa ett nytt berättande och nå ut till sina målgrupper. Det arbetet fortsätter givetvis, men under konferensen pekade flera av talarna på vikten av att bygga de egna kanalerna mot målgruppen ännu starkare och att inte lägga för många ägg i samma korg när det gäller både distributionen och datan om ens användare. Det digitala är naturligt i fokus med en vridning mot direkta läsarintäkter snarare än annonsörsberoende parallellt med prenumerationsmodellens styrka för att knyta till sig lojala kunder, användare, läsare, lyssnare, tittare, medlemmar, besökare och så vidare.

”Vi är ett mediebolag med fokus på nyheter, men samtidigt behöver vi idag också vara ett data, teknik och serviceföretag. Vi behöver vara smartare och samarbeta med andra medieföretag och förändra affärsmodellen. Vi måste omfamna omvandlingen, istället för att klaga på Facebook och Googles framfart” sa Rob Bradley, vp digital kommersiell strateg CNN, under en paneldiskussion som Resumé summerar här.

Förtroendet för medievarumärken ökar samtidigt som det minskar för tech-plattformarna. Det rapporterade Steffen Damborg från branschorganisationen WAN-IFRA.

Bryan Morrissey, Digiday

När Bryan Morrissey från Digiday beskrev bolagets intäktsströmmar blev det även tydligt hur många moderna mediebolag fungerar sett till bredd i verksamheten.

Här är några exempel på vad Digiday tjänar pengar på:

 • Advertising
 • Event Sponsorships
 • Award Entries
 • Event & Award Gala Tickets
 • Award Sponsorships
 • Job Postings
 • Licensing
 • Agency Services
 • Subskriptions

Bryan Morrisey pratade också om hur publicister hamnat i knät på techjättarna vilket skapat en “strategic drift”, samt en likformighet i hur journalistik görs på nätet. Det finns en ”viral sameness”; många publicister har samma recept på hur storys ska göras i sociala medier. Det gör det svårt att särskilja olika medievarumärken i flödet.

2. Relation och passion
Generiska artiklar och sidvisningsoptimerat innehåll tappar både hos medier och mediekonsumenter. I en framtid där digitala annonsintäkter i allt större utsträckning tillfaller plattformarna stjäl denna typ av innehåll kraft och fokus från den initierade, passionerade och hårt målgruppsanpassade rapporteringen. Det är hoppfullt för många tidskrifter som alltid sysslat med den fokuserade bevakningen.

Det här gäller även native advertising som växer så det knakar och där många medier bygger upp egna content studios med förmåga och erfarenhet av att skapa innehåll som användarna vill ha. Det är lätt att se hur annonsinnehåll med konkret och upplevt värde för målgruppen publicerat i redaktionellt format slår högt jämfört med traditionell annonsering, speciellt digitalt där annonserna inte utgör en lika värdehöjande del av medieprodukten jämfört med till exempel printmagasin. De flesta talare inom native-området betonade också vikten av tydlig annonsmärkning. Synen på just märkning verkar vara mer mogen och mindre problematisk ur både mediers och annonsörers perspektiv nu jämfört med när native var nytt.

Thomas Mendrina från Sourcepoint talade om hur nätets annonsekonomi länge ”misshandlat” användarna vilket lett till reaktioner i form av adblockers, den aktuella GDPR-lagstiftningen. Att ge användarna fler val och olika möjligheter att betala för journalistik är en viktig väg framåt. Genom att konkret beskriva hur värdekedjan ser ut för en besökare på en mediesajt går det att öka förståelsen för att innehåll kostar pengar, men att det finns fler än två sätt att se på det (gratis och öppet eller betalvägg och stängt).

”Ge användarna ett val. Visa förståelse för deras frustration över annonser men ge dem också alternativ. Antingen tar du del av det här innehållet genom att se en videoannons, köper något från vår e-handel eller betala en mindre summa. Att ge användarna den typen av alternativ kommer också skicka en signal att ditt innehåll har ett värde. Att göra sig mindre beroende av annonser kommer också stärka dig i förhandlingar med olika annonsörer.” sa Thomas Mendrina under sin dragning, summer av Resumé här.

3. Storyn i fokus
Det som journalistiken alltid varit bra på och som både företag och techplattformarna vill bli lika bra på är att paketera en stark berättelse. Det här är en enorm konkurrensfördel som många medieföretag inte utnyttjar fullt ut. Det bästa är att kunskapen om att bygga en story är kanaloberoende och den redaktionella processen en tillgång oavsett kanal.

Under konferensen var flera talare inne på storyns betydelse och hur medier måste bli bättre på att paketera sin journalistik med fler och bättre grepp.

Eleni Stefanou

Eleni Stefanou från Guardian skickade med tre uppmaningar till publiken i slutet av sin presentation:

 1. Plattformar är “multipurpose” och förändras konstant
 2. Ett statiskt synsätt på sociala medier begränsar vår förmåga att utvecklas
 3. Vi måste skapa utrymme för ett ”story-first mindset”

Unn Edberg har även summerat sina tankar efter konferensen i ett blogginlägg hos Resumé kallat Fyra dåliga nyheter som kan vara bra för premium-medier.

Läs även Resumés egna artiklar med summeringar från Nordic Media Insights.

Summerat av: Fredrik Wass, omvärldsbevakare Sveriges Tidskrifter, fredrik.wass@sverigestidskrifter.se.

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.