Förvaltningsrätten ändrar Mediemyndighetens beslut – en myndighets databas kan omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen
Som Sveriges Tidskrifter tidigare uppmärksammat avslog Mediemyndigheten Formas ansökan om förnyelse av utgivningsbevis för databasen Extrakt i december 2023. I sitt beslut hänvisade Mediemyndigheten till sin nya praxis gällande offentligrättsliga subjekts möjligheter att erhålla utgivningsbevis för databaser. Mediemyndigheten menade att en myndighet inte kan omfattas av YGL eftersom lagen riktar sig till enskilda och inte syftar till att skydda det allmänna. Mediemyndigheten gjorde även gällande att det är olämpligt att myndigheter ska kunna få utgivningsbevis eftersom yttrandefrihetsrättsliga principer då riskerar att komma i konflikt med annan offentligrättslig lagstiftning. Mediemyndigheten tog även upp en ytterligare konsekvens av ett utgivningsbevis, att EU:s dataskyddsförordning inte gäller för den personuppgiftshantering som sker på databasen som omfattas av beviset, vilket bedömdes som olämpligt.
Formas överklagade beslutet, och nyligen kom domen från Förvaltningsrätten. Domstolen ändrar Mediemyndighetens beslut och framhåller att något särskilt krav inte uppställs i YGL för en offentlig aktör att få utgivningsbevis utfärdat. Något rättsligt stöd för att avslå ansökan om förnyat utgivningsbevis med hänvisning till att grundlagsskyddet för yttrandefriheten gäller gentemot det allmänna finns därmed inte.
Förvaltningsrätten anser att det framgår av förarbetena till TF, som YGL bygger på och vars grundlagsskydd också gäller gentemot det allmänna, att lagstiftaren utgått från att myndigheter kan beviljas utgivningsbevis. Och även om lagstiftaren inte har gjort några motsvarande överväganden i förarbetena vid införandet av utgivningsbevis för just databaser anser domstolen inte att detta innebär stöd för slutsatsen att lagstiftaren därmed avsett att myndigheter inte ska kunna beviljas utgivningsbevis.
Den rätt som domstolen nu fastställer gäller även oavsett den problematik i lagstiftningssystematiken som Mediemyndigheten har fört fram och kan uppstå.
Förvaltningsrätten framhöll slutligen att Mediemyndighetens inställning, att det är olämpligt att en myndighet ska kunna få utgivningsbevis för databas då grundlagsskyddet gäller gentemot det allmänna och det påverkar tillämpningen av EU:s dataskyddsförordning, inte medför att det finns rättsligt stöd att begränsa utfärdande av utgivningsbevis.
– Detta är en viktig dom för digitala tidskrifter från myndigheter och för yttrandefriheten som helhet. Hade Formas valt att ge ut Extrakt som tryckt tidskrift hade grundlagsskyddet gällt fullt ut. Det bör rimligen inte vara någon skillnad bara för att tidskriften är digital. Här måste teknikneutralitet råda, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.
Det återstår att se om Mediemyndigheten nu överklagar domen. Överklagan ska vara inlämnad i mitten av april.
Text: Tobias Eltell, Sveriges Tidskrifter.