Stort stöd för Dagens Arbete efter motion om nedläggning

Nyhetsbrevet 2025 5 juni
Stort stöd för Dagens Arbete efter motion om nedläggning
Fyra av IF Metalls 32 avdelningar motionerade om att lägga ned Dagens Arbete. Men på kongressen fick facktidningen ett starkt stöd. ”Det känns oerhört skönt”, säger Eva Burman, chefredaktör.

Det var en strid ström med talare som ville försvara industriarbetarnas tidning, Dagens Arbete, på IF Metalls kongress i mitten av maj.

– Under hela kongressen var det många som var framme och uttryckte sitt stöd – och betonade vikten av oberoende journalistik, säger chefredaktör Eva Burman.

Det har hänt en gång tidigare att en enskild person föreslagit att en medlemstidning ska läggas ned, men det här var första gången som hela avdelningar lämnat in en motion i frågan. I motionen skriver avdelningarna Stockholms län, Mälardalen, Norra Älvsborg och Borås att:

”I dagsläget är medielandskapet borgligt och granskningen av både facket och socialdemokratin är hård. Därmed finns det inget behov av en egen tidning som är oberoende och granskar IF Metall.”

Motionen föreslog att Dagens Arbete skulle läggas ned inom ett år – och ersättas med en tidning från kommunikationsavdelningen.

– Det är tydligt att det är våra granskningar som väckt frustration hos de här avdelningarna, konstaterar Eva Burman.

Förra årets mest lästa artiklar: granskningen av tidigare förbundsjuristen Darko Davidovic och grävet om kemikalieutsläppen från av kinesiska företaget Senior i Eskilstuna verkar ha retat motionärerna.

Men på kongressen var försvaret av motionen svagt. Endast ett ombud, som bland annat kritiserade en artikel om en person som tagit juridisk hjälp utanför facket, talade till motionens fördel. Förbundsstyrelsen föreslog avslag på motionen med motiveringen: ”Vi är inte rädda för kritisk granskning, tvärtom, i slutändan gynnar det medlemmarna och våra beslut ska alltid tåla att hamna i medialt strålkastarljus.”

Försvaret för förbundsstyrelsens linje var starkt

– Det var många som gick upp i debatten och uttryckte stöd för fri journalistik och för förbundsstyrelsens förslag. Det är väldigt ovanligt för oftast går man upp för att tala emot styrelsen. Men här kom många starka inlägg och man skrädde inte orden, säger Eva Burman.

Bland annat jämfördes motionärernas förslag med både Donald Trumps och Sverigedemokraternas metoder för att attackera fria medier.

– IF Metall kan inte göra samma sak – och det var en mycket stor majoritet som röstade emot motionen. På ett sätt kan man säga att det här blev en viktig markering för att inom IF Metall så slår man vakt om det fria ordet, säger Eva Burman.

När motionen kom i våras märkte hon av en oro på redaktionen – och hon har pratat med förbundssekreterare Mattias Gunnarsson om detta.

– Det finns en risk för självcensur på redaktionen om man är orolig för sitt jobb. Det jobbar jag för att motverka, för så får det inte vara, säger Eva Burman.

Samtidigt betonar hon vikten av att kongressen får ha sin demokratiska process.

Som medlemstidning, hur förklarar man vikten av oberoende journalistik från ägarna?

– Man ska akta sig för att skriva människor på näsan! Det är viktigt att de som lämnar in motioner får göra det. Vi ska fortsätta försöka göra det vi gör bäst, nämligen att skriva och bevaka, och fortsätta granska, säger Eva Burman.

Sedan hon tillträdde som chefredaktör 2023 har tidningen accelererat digitalt. Från oktober 2023 har Dagens Arbete mer än sexdubblat antalet dagliga sidvisningar på sajten. Att Dagens Arbete skulle öka digitalt har varit ett uttalat uppdrag från ägarna sedan Eva Burman började.

– Vi har haft en stor omorganisation med nya roller och arbetsbeskrivningar. Vi har gått från en förlagsverksamhet till en digital nyhetsredaktion med publiceringar varje dag. Det är så klart en del som inte blir perfekt från början, men då får man skruva på det.

Journalisten rapporterade nyligen om ett brev till bolagsstyrelsen där arbetsmiljön på Dagens Arbete kritiserades.

– Det är ett anonymt brev i en fråga som vi håller på att diskutera internt. Det har blivit för mycket för nyhetschefsrollen så grävjobben har blivit lidande och kommit in för sent. Men i övrigt: nej, jag tycker inte vi har en dålig arbetsmiljö här, säger Eva Burman.

Att Dagens Arbete kommer fortsätta granska är en självklarhet för henne – och även för tidningens läsare. Dagens Arbetes senaste läsarundersökning visar att 70 procent av de svarande vill att tidningens ska göra fler gräv. Dagens Arbete har också gått över från att göra ett till två granskningar per år till att göra runt åtta nio.

Läsarundersökningen visar också att det finns ett stöd för att ha kvar ”en oberoende och granskande tidning som kan granska ägarna”. 92 procent av de svarande vill ha kvar Dagens Arbete, 2 procent vill att tidningen ska läggas ned och övriga ”bryr sig inte”.

– Det känns ju oerhört skönt!

Dagens Arbete ägs av fackförbunden IF Metall, GK-facket och Pappers.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Mikael Andersson och Ida Persson

Personligt: Eva BurmanEva Burman, chefredaktör Dagens Arbete

Gör: Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd för Dagens Arbete.
Ålder: 55 år.
Bor: Eskilstuna
Familj: Två barn
Intresse: Spelar padel och rider.
Aktuellt: Dagens Arbete utsågs till Årets Tidskrift Fackpress på Tidskriftsgalan 2024.

Till arkivet
Så når du den svårflörtade unga målgruppen
Inspireras av 13 tips från experten, hur danska Zetland lyckats nå unga lyssnare samt exempel på tre internationella titlar som haft framgång hos yngre läsare.
Läs vår stora guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här