Så jobbar norska LO Media för att locka unga

Nyhetsbrevet 2025 22 maj
Så jobbar norska LO Media för att locka unga
Norska LO Media är fackpressjätten som jobbar aktiv för att nå en yngre publik. Sociala medier-journalisten Rebekka Johannessen Litland berättar om hur de gör för att lyckas.  

LO Media är LO Mediehus motsvarighet i Norge. I mediehuset ingår 14 redaktioner, varav en är helt digital. FriFagbevegelse är en samlingssajt för alla fackförbundstitlar. Här jobbar Rebekka Johannessen Litland, sociala medier-journalist. Nyligen talade hon på Fackförbundspressens dag i Stockholm, något som svenska LO Mediehus vd Unn Edberg berättat om på Linkedin.

– Vi vill nå unga läsare under 30 år – och vi vill vara där unga är, säger hon.

LO Medias målsättning är att nå en yngre publik och att använda fler yngre källor i tidningarnas journalistik. Initiativet kommer från mediehuset, men har stöd från LO Medias ägare LO, som är Norges största fackliga centralorganisation. Inga numeriska mål är kopplade till satsningen. Men fina siffror finns ändå att visa upp.

Sedan augusti, när Rebekka tillträdde sin tjänst, har FriFagbevegelse fått över 4,3 miljoner tittningar på TikTok. Och 80 procent av de som ser FriFagbevegelses videoklipp på TikTok är under 35 år gamla.

Rebekka Johannessen Litland, sociala medier-journalist på norska LO Media, berättar om hur hon jobbar med att nå ut till unga.
Rebekka Johannessen Litland är sociala medier-journalist på LO Media i Norge.

Rebekka Johannessen Litland hänger med andra journalister ut och filmar på de reportage som lämpar sig för en ung publik. Hon är också en välkänd profil på TikTok där hon lägger ut explainers på olika teman. Videoklippen publiceras på sajt, Instagram och TikTok.

– Vi har satt upp lite punkter för oss själva för hur vi ska nå en ung publik, berättar hon.

Några av Frifagbevegelses klipp på TokTok.
Några av Frifagbevegelses klipp på TokTok.

Här följer LO Medias strategi för att nå en yngre publik:

  1. Vi pratar MED ungdomar, inte bara OM dem. Vi låter unga i arbetslivet komma till tals och synas.
  2. Vi har en ungredaktion med runt tio personer från flera olika redaktioner som aktivt jobbar med att komma på innehåll som ungdomar kan uppskatta. Därtill har Rebekka Johannessen Litland en heltidstjänst och så finns det en journalist som jobbar med podd.
  3. Vi gör tema-journalistik på ämnen som intresserar unga, som till exempel klipp om psykisk ohälsa.
  4. Vi gör konstruktiv journalistik och explainers om hur man kan lösa olika problem som unga tampas med i arbetslivet.

LO Medias strategi är inte att locka den unga publiken från sina sociala plattformar till sajten – utan att vara där de unga är.

– De vill vara kvar på TikTok när de har gått in där, det är inte så många som är intresserade av att gå vidare till en sajt. Men på TikTok får de en kännedom om oss och vilka vi är.
Trots det har FriFagbevegelse sett att TikTok-teasers om sajtens podd Rørsla också ger fler lyssnare.

Rebekka Johannessen Litland, sociala medier-journalist på norska LO Media, berättar om hur hon jobbar med att nå ut till unga. Här filmar hon en industriarbetare med mobilen.
LO Media vill låta unga i arbetslivet synas i sina sociala kanaler. Rebekka Johannessen Litland gör en videointervju.

Rebekka Johannessen Litland är den som redigerar alla videoklipp och hon är även FriFagbevegelse profil utåt i de sociala kanalerna. Runt 3-4 videoklipp läggs ut i veckan.

– Vi använder mitt ansikte för att skapa en sorts tillit, en vänskap mellan mig och tittarna. Jag är en Insta- eller TikTok-vän som hjälper dig i arbetslivet, säger Rebekka Johannessen Litland.

Klippen publiceras från FriFagbevegelse och inte hennes eget konto, men den personliga kontakten skapas ändå.

De videoklipp som brukar gå allra bäst handlar om lön. Unga i arbetslivet får berätta om sin arbetsdag och om hur mycket de tjänar. Också klipp om problem på arbetsplatsen brukar gå bra, enligt Rebekka Johannessen Litland.

Men det är inte alltid helt självklart vad som blir viralt på TikTok.

– Det är svårt att jobba på en plattform där man inte kan vara helt säkert på vad som kommer gå bra. Algoritmerna på de här plattformarna är frustrerande då det inte är givet vad som får mycket tittningar, säger Rebekka Johannessen Litland.

Hennes stalltips är att låta unga vara de som pratar framför kameran, följa med i vad som händer på sociala medier och göra så korta videos som möjligt. Hon råder andra publicister att verkligen satsa fullt ut på sin unga publik.

– Det bästa är om man kan ha åtminstone en eller två personer som jobbar dedikerat med sociala medier.

Hon tipsar även små redaktioner med mindre ekonomiska resurser att se till att någon har sociala medier som sitt långsiktiga ansvarsområde – i stället för att bara skicka ut en film på chans.

– Sätt någon på uppdraget att nå unga, annars blir det bara halvmesyrer.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Kasper Holgersen (bilderna i stadsmiljö) och Petter Pettersen (foton från arbetsplatsen)

Personligt

Rebekka Johannessen Litland

Rebekka Johannessen Litland, sociala medier-journalist på norska LO Media, berättar om hur hon jobbar med att nå ut till unga.
Rebekka Johannessen Litland, 24 år, är fackpress-sajten FriFagbevegelses ansikte utåt.

Ålder: 24 år

Gör: Sociala medier-journalist på norska LO Medias samlingssajt FriFagbevegelse.

Bor: I en lägenhet Oslo i Norge med sin syster.

Intresse: Snowboard och skateboard.

Dold talang: Prisvinnande snowboard-åkare, men inte proffs.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den här intervjun publicerades i vårt nyhetsbrev. Prenumerera gratis så får du regelbunden omvärldsbevakning i din mailbox varje vecka.

Till arkivet
Så når du den svårflörtade unga målgruppen
Inspireras av 13 tips från experten, hur danska Zetland lyckats nå unga lyssnare samt exempel på tre internationella titlar som haft framgång hos yngre läsare.
Läs vår stora guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här