Readly lönsamt efter tolv år: ”Förlagen får största delen av kakan”

Nyhetsbrevet 2025 13 februari
Readly lönsamt efter tolv år: ”Förlagen får största delen av kakan”
Prenumerationstjänsten Readly har nått lönsamhet efter tolv år, visar en purfärsk rapport. Här berättar Readlys vd Philip Lindqvist om magasinsjättens största konkurrenter – och utmaningarna med mobilformatet.

Readly har haft en kraftig tillväxtresa, men har kämpat med lönsamheten. Det var också den stora utmaningen när Philip Lindqvist klev in i företaget. Han tog över som vd i maj 2023, kort efter att Bonnier News, genom Tidnings AB Marieberg, blivit majoritetsägare.

– Vi har ju genom åren varit ett snabbt växande bolag, men med stora förluster. Det har vi vänt på nu. Det är så klart en stor dag för oss på Readly – och vi är stolta över det här! Genom resultatet visar vi att vår affärsmodell med all-you-can-read-magasin och tidningar fungerar och är lönsam, säger Philip Lindqvist.

För den som inte redan vet är Readly en digital prenumerationstjänst som samlar över 8 000 titlar under ett och samma prenumerationserbjudande. Tjänsten är störst i sitt slag i Europa. I morse släppte Readly sin rapport för fjärde kvartalet 2024 och även helårsresultatet för förra året. Det är ett styrkebesked från bolaget.

– Vi växte intäkterna med 16 procent för helåret och gjorde för första gången en vinst med såväl positivt fritt kassaflöde och rörelseresultat. Helåret 2024 är det första med lönsamhet i Readlys historia. Uppdraget från styrelsen är både att växa och att få till en bra ekonomi i verksamheten. Så det här är helt i linje med det, säger Philip Lindqvist.

Helårsrapporten visar att bolaget har en justerad EBITDA-marginal på 8,7 procent. EBITDA står för rörelseresultat före räntor, skatt, nedskrivningar och avskrivningar och är ett mått på företagets lönsamhet.

2023 hade Readly ett negativt kassaflöde på runt 60 miljoner. För helåret 2024 har bolaget ett positivt fritt kassaflöde på 58 miljoner kronor, vilket är ett mått på lönsamheten.

Vad betyder det här för publicisterna, hur tryggar ni att de får en del av kakan?

– Grunden är ju att vi lever och verkar i samklang med publicisterna. De är våra partners och vi fördelar pengarna vi får in mellan oss och förlagen – och så klart får förlagen den största delen av den här kakan.

Förra året delade prenumerationstjänsten ut runt 400 miljoner kronor till förlagen som har sina titlar hos tjänsten, vilket är runt 14 procent mer än året innan, berättar Philip Lindqvist.

Det går bra för Readlys all-you-can-read-affärsmodell, men finns det inte en risk Readlys prenumerationsaffär utarmar affären för de som står för innehållet, medieföretagen?

– Nej, den kommer inte bli utarmad på grund av Readly. När vi startade för över tio år sedan ställdes ofta frågan om vi kannibaliserar på förlagens intäkter. Men den frågan har vi kunnat besvara med samarbete och mätningar. Readlys prenumeranter är inte samma som prenumererar på förlagens tjänster. Vi kommer med nya intäkter till förlagen.

Readlys rötter finns i den småländska myllan. Readly lanserades i Växjö, Sverige, 2012 – och finns i dag i över 50 länder. Över 1000 publicister använder tjänsten för sina tidningar. Philip Lindqvist upplever att relationen till förlag som Bonnier, Aller Media och Story House Egmont är god i dag.

– Överlag är relationen till förlagen god – och har förflyttats mer till ett partnerskap. Vi diskuterar hur vi kan samarbeta närmare kring produktutveckling, tillgängliggörande av innehåll och marknadsföring. Så relationen är bättre än någonsin.

Efter att Bonnier tog taktpinnen som majoritetsaktieägare i Readly 2023 återlanserades också 35 Bonnier-titlar i appen. Bland Bonnier-tidningarna som går att läsa i Readly finns Kamratposten, Expressen och Damernas Värld. Mest lästa veckotidning i Readly i Sverige är Hänt Extra (Aller Media) och mest lästa månadsmagasin är Råd & Rön.

Under 2024 utökade Readly sin portfölj med 600 titlar från 75 publicister. I Sverige tillkom bland annat SvD Perfect Guide, Vogue Scandinavia och digitala artiklar från Dagens Nyheters printutgåva.

Magasinappen har ökat intäkterna med 9,4 procent jämfört med 2023. Totala intäkterna för helåret 2024 blev drygt 725 miljoner, jämfört med 663 miljoner året före.

Även kostnaderna har ökat för Readly, bland annat redovisningstekniskt till följd av försäljningen av Readly France (tidigare Toutabo). Tack vare en omorganisation i slutet av 2023 har dock personalkostnaderna minskat. Organisationen har gått från 109 anställda till 90. Readly har även minskat antalet externa konsulter.

En stor del av vinsten hänger ihop med de prisökningar som Readly gjort under året. I januari 2024 höjde Readly priset med 25 procent från 119 kronor till 149 kronor.

Hur priskänsliga är Readlys målgrupper?

– Vi höjde ju priset ganska mycket förra året, men när vi summerar året så har vi behållit nästan hela kundbasen. Så kunderna verkar inte vara så priskänsliga. De är lojala.

8 procent har lämnat tjänsten, men merparten är till följd av de avyttringen av Readly France som bolaget gjort under 2024. Utelämnas dessa är det bara 1,9 procent som valt att sluta prenumerera på Readly.

Under året har Readly läst in 40 000 artiklar från text till tal, samt satsat på mobiloptimering för att bättre anpassa innehållet till mindre skärmar. Det här har tidigare varit Readlys akilleshäl, att magasin och dagstidningar varit bäst anpassade till läsplattor.

– Det är ett grannlaga arbete att göra något som inte bara är redaktionellt, utan också visuellt tilltalande för en liten skärm. Där har vi investerat mycket och vi är inte klara, men vi har tagit fler steg i den riktningen under året, säger Philip Lindqvist.

Vilka utmaningar står Readly inför?

– En stor utmaning är att ingen har knäckt koden för mobilen vad gäller den här typen av tjänst. Apple News Plus som inte finns i Sverige, men i England och USA, de har gjort bra saker när det kommer till att mobiloptimera innehåll. Men skillnaden mellan oss och Apple News Plus är att de har några hundra titlar och vi har 8 000 tidningar.

– Vi måste knäcka koden och skapa en starkare mer visuell användarupplevelse i mobilen som dessutom är skalbar. Det ska vi fortsätta jobba med tillsammans med förlagen.

För Readly är det inte främst mindre lokala prenumerationstjänster som till exempel Arcy (Bonnier) och Flipp (Story House Egmont) som är konkurrenterna, utan mer större tjänster som just Apple News Plus och prenumerationstjänsten Cafyn.

Readlys största marknader finns i Tyskland, Storbritannien och Sverige (i den ordningen). I Sverige ökade intäkterna med 18,4 procent 2024 och landade på knappt 118 miljoner kronor (jämfört med drygt 99 miljoner kronor 2023). Också här står prisökningarna för den största intäktstillväxten.

Firar ni på Readly nu?

– Ja, det gör vi. Vi hade en konferens där vi samlade hela bolaget i Roslagen för någon vecka sedan. Det är så klart kul att få visa upp Sveriges skärgård på vintern för våra tyska, brittiska och andra kollegor.

– Det är en stor bedrift som teamet här på Readly gjort.

Text: Matilda Nilsson

Personligt

Philip Lindqvist
Gör: Vd för Readly International
Bor: Stockholm
Ålder: 35 år.
Familj: Fru och en 2-årig son.
Intresse: Skidor, läsa, meditation och min lilla pojk.
Dold talang: Jag är tonsäker (tycker svärmor).

Till arkivet
Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här