Pappersstrejken förlängd till 14 maj: ”Läget är allvarligt”
Redan i september varnade Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein för en tryckpappersbransch i kris. Pappersbristen har sedan dess drivit upp priserna – och till följd av pappersstrejken i Finland tvingas nu tryckerier och tidskrifter att jaga tryckpapper.
– De får lösa pappersförsörjningen vecka för vecka. Alla går och väntar på att strejken ska ta slut, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.
Strejken vid skogsföretagets UPM:s pappersbruk i Finland har nu pågått i snart fem månader. Fyra pappersbruk och runt 2 000 anställda berörs av konflikten – och ingen lösning är i sikte. Strax före påsk förlängde finska pappersfackförbundet Paperiliitto strejken på nytt, denna gång till 14 maj, om inte facket når en överenskommelse med UPM före dess.
– Hälften av alla tidskrifter som trycks i Sverige trycks normalt på UPM:s papper, kommenterar Kerstin Neld för att ge en bild av omfattningen av den akuta pappersbristen.
En tidskrift som normalt trycker på UPM:s papper är medlemstidningen Senioren. Tidningen ges ut av organisationen SPF Seniorerna och har en TS-upplaga om 205 900 exemplar (2021). Eftersom Senioren har en äldre målgrupp har papperskvaliteten och läsbarheten extra stor vikt. Men till följd av krisen har Senioren blivit tvungen att byta till ett papper med lägre gramvikt, lägre bulk och sämre vithet, enligt Kristina Adolfsson, chefredaktör för Senioren.
– Jag bävar för hur våra läsare kommer att reagera på det nya betydligt sämre pappret. Vi har inga planer på att ställa in utgåvor, men vi får se vad som händer framöver, säger hon.
Också konkurrenttidningen PROPensionären har tillfälligt fått byta papper, vilket meddelas i en indexruta i början av årets första nummer. Det kan låta som en liten sak, men för de äldre läsarna kan pappersstrejkens effekter bli extra kännbara. I kombination med svårigheten att distribuera papperstidningar riskerar de skenande kostnaderna för papper, tryck och energi att påskynda digitaliseringen av tidskriftsbranschen.
Joakim Svensson, chefredaktör för trav- och speltidningen Travronden är bekymrad över hur papperskrisen drabbar läsare som föredrar printutgåvan framför digitala nyheter.
– Krisen som vi befinner oss i har utlöst en rad faktorer som gör att vi ökar farten digitalt. För Travronden som har en äldre målgrupp får det kraftigt negativa konsekvenser, säger han.
Travronden har slagit ihop två delar av tidningen för att minska tidningens kostnader. Vidare gör tidskriften färre bilagor och har sparat in på plastning och hårda omslag.
– Vår utgivning har hittills varit opåverkad, men vi övervägde länge att ställa in en sommarbilaga för att inte slösa papper. Tyvärr är vi i ett läge där vi inte heller har råd med det eftersom annonsintäkterna kopplade till dessa extratidningar är betydande, säger Joakim Svensson.
Han räknar med att TR Media, som ger ut Travronden, fått ökade kostnader om minst 1 miljon kronor till följd av pappersstrejken i Finland.
– Men vi befarar att det kommer att stiga till uppemot 1,5 miljoner kronor innan 2022 är summerat, säger han.
Fackförbundstidningen Dagens Arbete rapporterade nyligen att utgivningen av tidningen för första gången försenas till följd av pappersbristen. Printversionen av påsknumret kommer att nå läsarna först runt 25 april. Dagens Arbete trycker inte på UPM-papper utan får sina pappersleveranser via skogsbolaget Holmen i Sverige, men också här märks pappersbristen.
– Holmen som levererar vårt papper meddelade plötsligt att de inte kunde få fram papper i tid. Vad det egentligen beror på är något oklart. Jag gissar att Holmen fått en rejäl efterfrågan då många tidningar och tidskrifter i Sverige som hämtat sitt papper från finska UPM tvingats hitta alternativ på grund av strejken, säger Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete.
Enligt Journalisten har också tidningen Hem & Hyra drabbats av förseningar.
För stora som små tidskrifter har det blivit en kamp om pappret till printutgåvorna. Som vi rapporterat tidigare drabbas också stora aktörer som mediehuset Aller media av pappersbristen.
Och som vi nämnde i början av artikeln beror bristen inte enbart på pappersstrejken. Redan i somras märkte till exempel den stora Bonnier-koncernen av pappersbristen.
– Bonnier News och Bonnierkoncernen har liksom alla andra köpare märkt av den turbulens som varit sedan förra sommaren på pappersmarknaden, säger Anna Drougge, inköpschef Print & Paper på Bonnier News.
Hon menar att bristen i stort sett gäller alla papperskvaliteter, men att strejken hos UPM gjort att krisläget kulminerat. Utan att ange exakt vilka tidningar som drabbats, så beskriver hon försenade leveranser och förändringar i pappersförsörjning för vissa av Bonnier News titlar. Under Bonnier News finns bland annat Expressen Lifestyle med kvällstidningen Expressen och runt 30 tidskriftstitlar.
Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter har gjort två enkätundersökningar bland sina medlemmar om effekterna av pappersstrejken. Av Sveriges Tidskrifters 380 medlemmar har 340 printutgivning. Av dem har under 20 procent svarat på den senaste enkäten som gjordes i slutet av mars. Resultaten visar att runt en tredjedel av de svarande drabbats av ökade papperskostnader och knappt var fjärde har tvingats byta papper. 17 procent anger att de har fått så kallade energitillägg på fakturor från tryckeriet eller pappersleverantören.
Av fritextsvaren framgår att såväl stora som små aktörer på tidskriftsmarknaden drabbas av papperskrisen.
– Det här har tack och lov ännu inte lett till några nedläggningar av tidskrifter, men jag är orolig för att utgåvor på lång sikt ska försvinna, att tidningar läggs ned i förtid och att läsarna drabbas. Läget är allvarligt. I förlängningen riskerar det att bli mindre av kvalitetsjournalistik, säger Kerstin Neld.
Fotnot: Uppdatering 22/4-22: På fredagen den 22 april meddelande finska pappersförbundet, Paperiliitto att styrelsen godtagit medlarnas förlikningsförslag. Efter 112-dagars strejk avbröts strejken vid UPM i Finland omedelbart.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Louise Billgert, Thomas Blomqvist/TR Bild, Göran Segeholm och Getty Images.