Molly Sandén lanserar magasin: ”Jag har alltid älskat tidningar”

Nyhetsbrevet 6 maj
Molly Sandén lanserar magasin: ”Jag har alltid älskat tidningar”
Artisten Molly Sandén släpper ett exklusivt, tjockt pappersmagasin i samband med skivsläppet av sitt nya album. Tidningen på 260 sidor är hennes egen personliga berättelse.

När turnén blev uppskjuten för andra gången på grund av coronapandemin var Molly Sandén på butiken Papercut på Mariatorget i Stockholm. Här väcktes idén om att göra en egen tidning.

– Jag har alltid älskat tidningar, säger sångerskan.

Som barn fick hon och hennes systrar en tidskriftsprenumeration var. Bland tidningarna som Molly Sandén läste finns Bamse, Kalle Anka, Min Häst, Frida, VeckoRevyn, Cosmopolitan, KP och Okej. Senare blev det Elle, men när hon flyttade hemifrån började hon köpa tidskrifter i butik. Favoriten är: Odalisque Magazine.

– Jag känner en sorg över att det blir färre magasin, säger Molly Sandén.

Hon har, som många andra artister, drabbats av en lång väntan på att få göra konserter igen. Men samtidigt har den senaste tiden inneburit flera framgångar. Med låten ”Husavik” var hon nominerad till en Oscar och även om hon inte vann så fick Molly Sandén ge ett uppträdande från Island till Oscarsgalan.

– Det har varit ett knäppt år för oss alla, med oroligheter och ovisshet. Det har varit mycket att göra senaste månaden och mycket roliga förfrågningar. Det har nästan varit overkligt.

Från början var det tänkt att tidningen Dom ska veta skulle bli 100 sidor och vara mer som en booklet till albumet. Men oneshoten blev 260 sidor.
Tidningen har en upplaga på 2 000 exemplar. Förköpet är redan slutsålt.
I dag (torsdag 6 maj) släpps magasinet i butik. I morgon (fredag) kommer Molly Sandéns tredje album på svenska som också heter Dom ska veta. Det har kallats hennes ”mest personliga album”. Innehållet i tidningen följer musikalbumet.

– En tidning är ett så roligt sätt att koppla av och det finns så många lager. Först kanske man bara tittar på bilder, sedan fastnar man någonstans. Det är så jag jobbar med min musik, jag tänker i lager, säger Molly Sandén.

På albumet finns bland annat en låt som heter Lillebror. Den är skriven till Molly Sandéns halvbror som hon inte kände till förrän vid föräldrarnas skilsmässa. Hon själv berättar om sin lillebror i tidningen.

– Det här senaste året har jag packat upp flyttkartonger från mitt tidigare liv. En röd tråd genom min karriär är att min historia har fått berättas åt mig via skvallertidningar. Det här var ett sätt för mig att, en gång för alla, få äga den själv, säger hon om magasinet och fortsätter:

– Det är väldigt personligt. Det är lite avklätt på det sättet att jag också gjort en plåtning. Vi har inte retuscherat någonting i tidningen och jag gör ett statement med det. Mycket vi ser i dag är beautyretuscherat och jag vill bara göra en liten revolt mot det och våga visa mig som jag är.

Alla låttexter till albumet finns med i tidningen, men också exklusivt material som Molly Sandéns egna bilder från analoga fotoalbum, handskrivna kommentarer, skärmdumpar av mejlkonversationer, diabetessticker och Mollys intervjuer med andra artister.

– Vi har försökt rama in hur alla låtar känns med typografi och layout. När jag spelar musik är jag mycket engagerad i helheten, som att den låten ska vara röd i ljusshowen eller blinkande eller gå från mörkt till ljust. Nu har vi fått in det i tidningen, man ska känna in låtarnas dynamik, färg och form, säger hon.

Hon är chefredaktör för tidningen. Projektledare är Kristian Rajnai och redaktör Stefanie Ravelli. Journalisten Mathilda von Essen har bland annat gjort ett instick i skvallertidningsformat där Molly Sandéns karriär beskrivs. Totalt har över 50 personer på något sätt bidragit till produktionen.

– Jag tycker att albumet och tidningen kompletterar varandra, tillsammans blir det här det mest personliga jag gjort. Jag börjar med texten när jag skriver musik, här vet jag inte alls vad som kommit först, säger Molly Sandén.

Att göra tidning till sitt album är inte så vanligt som man kan tro. The Arks cd ”In Full Regalia” släpptes även som magasin 2010. 2016 släppte Frank Ocean magasinet ”Boys Don’t Cry” till albumet ”Blonde”.
Det finns inga planer på att göra en uppföljare av Molly Sandéns tidning. Att den blev till är ett resultat av att hon haft tid för reflektioner under det senaste året.

– Jag är så otroligt tacksam för att jag har det team jag har. Det har varit kvällar, nätter och helger. Det är inte så många skivbolag som skulle hjälpa till med en sådan här grej, och finansiera en så här stor produktion.

Vilken funktion har tidningen i din marknadsföring?
– Det är ett sätt att få komma hem, att få komma nära och få ge något fysiskt i handen på fansen. Men också att man har fått sätta stämningar till låtarna. Det finns små överraskningar i tidningen, om man letar noga finns det ett hemligt bonusspår.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Studio Leon&Chris och Fredrik Etoall

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här