Han är Utgivarnas nya röst
– Jag har väl en övergripande kunskap om tidskrifternas situation, men jag har aldrig jobbat i den delen av branschen. Nu har jag ett par månader på mig att lära mig mera, säger Stefan Eklund.
Utgivarna är en intresseorganisation för mediebranschen, och verkar i frågor som är gemensamma för medlemmarna Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4.
Stefan Eklund tillträder rollen som vd för Utgivarna den 15 oktober. Till skillnad från sin företrädare på vd-posten för Utgivarna, Åsa Rydgren, har Stefan Eklund, som sagt, ingen bakgrund bland tidskrifterna.
– Jag har jobbat 13 år som chefredaktör och det har varit roligt och intressant. Men nu kändes det som rätt tid att göra något annat – och då dök den här möjligheten upp. Utgivarna driver frågor som intresserar mig mycket och som jag tycker är viktiga.
Om tidskriftsbranschen säger han:
– Jag ser ju att tidskrifter är en viktig del av det medieutbud som finns. I nischade tidskrifter kan man finna fördjupningar som täcker hela livet på olika sätt.
Stefan Eklund är en flitig debattör när det gäller medieetiska frågor. Han betonar vikten av att Utgivarna fortsätter att verka för yttrandefrihet, mediers självständighet och att tydlig ta ställning mot hat och hot mot journalister.
– Hat och hot mot journalister har blivit allt vanligare och det är viktigt att vi, som är utgivare, har en tydlig och klar linje mot den typen av händelser. Sedan har Utgivarna också en viktig roll när det medieetiska systemet diskuteras. Alla utgivare behöver pedagogiskt kunna förklara vilka etiska principer som ligger bakom publicistiska beslut och publiceringar, säger Stefan Eklund.
Han bor i Göteborg och är en välkänd publicist på västkusten. Han började som sportjournalist på Borås Tidning för 45 år sedan, därefter har han framför allt jobbat med kulturkritik och även varit kulturchef både på hemmatidningen BT och Svenska Dagbladet. När han kom tillbaka till Borås Tidning 2010 från ”gästspelet” på SvD var det i rollen som chefredaktör.
I höst räknar han med fler åtaganden i Stockholm, bland annat för möten med Utgivarnas styrelse, representanter och medarbetare.
– Mediers självständighet är en prioriterad fråga, betonar han. Runt om i världen finns ett ökat intresse från makthavare att styra och kontrollera medier – och det är en oroväckande trend som det gäller att motarbeta. Ett annat viktigt spår är den tekniska utvecklingen med AI.
Nyligen lanserade Utgivarna rekommendationer för AI och journalistik. Även fortsättningsvis kommer Utgivarna att bevaka AI-utvecklingen och hur den påverkar journalistikens möjligheter och villkor, menar Stefan Eklund.
– Det kommer bli allt viktigare att bevaka att de publicistiska och etiska principerna, som vi står för, fungerar även i AI-sammanhang, säger han.
Själv vurmar han även lite extra för kulturjournalistiken, som på senare år skurits ned på flera regionala tidningar. Vid sidan av jobbet på Utgivarna kommer han att skriva bok- och teaterrecensioner som frilansjournalist.
– Kulturjournalistiken är lite utsatt i dag, men det är viktigt att värna den. Kulturkritiken kan förklara saker i samhället som inte är så lätta att beskriva på andra sätt.
Vidare har Stefan Eklund varit med och instiftat författar- och journalistpriserna Borås Tidnings debutantpris och Nils Horner-priset. Boråsbördiga utrikeskorrespondenten Nils Horner sköts till döds under ett uppdrag i Afghanistan för tio år sedan. Nils Horner-priset går till utrikesjournalister som verkar i hans anda. Stefan Eklund förlorade en vän när Nils Horner gick bort.
– Nils Horner var duktig på att lyfta fram den vanliga människans perspektiv på de stora händelserna – och att inte ställa sig själv framför själva storyn. Sedan var han en skicklig stilist också, säger Stefan Eklund, som var kollega med Nils Horner när han arbetade på Borås Tidning.
Varför är det viktigt att uppmärksamma journalistiska gärningar med priser?
– Priserna är ett sätt att lyfta fram saker som man tycker är bra och viktiga. När det gäller Nils Horner-priser så handlar det ju om utrikesjournalistik, som verkligen behövs i en tid av stora globala kriser och inåtvänd nationalism. Man ska inte underskatta värdet av litteratur- och journalistpriser.
Stefan Eklund sitter även i juryn för Frihetspennan som delas ut av Stiftelsen Torgny Segerstedts minne och satt i juryn för Stora Journalistpriset 2013–2015.
Din företrädare på Utgivarna lämnade vd-jobbet efter bara ett år, hur länge kommer du att sitta kvar?
– Jag har skrivit på ett tvåårskontrakt till att börja med, men jag anser väl att jag kan fortsätta med det här jobbet även efter det.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Anton Hedberg, Borås Tidning och Getty Images
Personligt
Stefan Eklund
Ålder: 63 år
Bor: Göteborg
Familj: Fru, två döttrar och tre barnbarn.
Gör: Tillträdande vd för Utgivarna och avgående chefredaktör för Borås Tidning.
Intressen: Läsa litteratur och odla tomater. Har ett lantställe i Falkenberg.
Bok på nattduksbordet: Svarta fyrkanter av Ulf Eriksson (en ”favoritförfattare”).
Dold talang: ”Sjunger bättre än vad många tror.”