FinansWatch: ”Vi ser inte EFN som en konkurrent”

Nyhetsbrevet 2024 10 oktober
FinansWatch: ”Vi ser inte EFN som en konkurrent”
EFN, FinansWatch och Di Finansmarknaden. Det har fullkomligt poppat upp tidningssatsningar inom ekonomisektorn det senaste året. FinansWatch redaktör Jesper Mothander, välkomnar konkurrensen, men ser Di:s nya produkt som en copy-cat.

Jesper Mothander har varit yrkesverksam som journalist i 29 år. Han hade jobbat på Di i 16 år när han hoppade på som redaktör och ansvarig utgivare för FinansWatch.

– Det är jätteglädjande med konkurrens inom ekonomijournalistiken. Bara man inte gör exakt samma sak. Ekonomijournalistik som ämne är jätteviktigt, säger han.

Mitt i Stockholms finanscity, på Birger Jarlsgatan, ligger FinansWatchs kontor i Sverige. På redaktionen jobbar totalt fem personer. Tidningens HR-, IT-, ekonomi- och säljavdelning ligger i Danmark.

Med FinansWatch gjorde det danska mediehuset Watch Medier, ägt av JP/Politikens Hus, entré på den svenska marknaden. Watch Medier ger också ut bland annat FinansWatch, AdvokatWatch, MedWatch och ett flertal andra nischade titlar i Danmark och Norge, samt FinanzBusiness i Tyskland.

Finanswatch lanserades i augusti – bara drygt en månad innan Handelsbankens ekonomikanal EFN offentliggjorde att man även skulle ge ut ett digitalt magasin. Sedan EFN återstartade i våras har ekonomikanalen rekryterat en mängd profilerade journalister. TV4:s Anders Kraft, DN:s Fredrik Strage och Expressens Magnus Alselind för att nämna några.

– Vi ser inte EFN som en konkurrent. Fram tills nyligen hade de bara webb-tv och de drivs inte kommersiellt. De har sitt tilltal och sitt perspektiv. Vi rewritar gärna andra medier, men hittills har vi inte gjort en enda på EFN. Det ligger ingen prestige i det, vi har bara inte samma målgrupp, säger Jesper Mothander.

Efter FinansWatchs lansering omdanade även Di ett av sina nischade nyhetsbrev. Di Fond & Bank blev Finansmarknaden.

– Vi ser egentligen bara en tydlig konkurrent i dag. Det är Finansmarknaden, som är tydligt modellerad efter oss. Vilket vi är smickrade över. Det betyder att vår idé är bra och hållbar, säger Jesper Mothander.

Den redaktionella inriktningen för FinansWatch är glasklar:
– Vi ägnar varje dag åt att leverera relevanta nyheter för beslutsfattare i finansbranschen. Det enda som alltid står skrivet på vår whiteboard är: ”Är detta relevant för beslutsfattare i finansbranschen?”

Jesper Mothander vill inte stirra sig blind på sajtstatistik. Han ser det i stället som sitt uppdrag att göra så bra journalistik som möjligt för FinansWatch nischade målgrupp.
– Vi ska komma i gång, etablera oss och bli kända. Det är mycket viktigare för oss att göra rätt saker utifrån vår idé, än att se vad som läses. Risken med att följa mätverktyg är att man börjar anpassa journalistiken efter statistiken. Vi utgår i stället från vår kärna.

Sajten har en så kallad freemium-vägg så här finns både gratis- och premiummaterial.
Två gånger per dag skickas ett nyhetsbrev ut. Företagen kan välja att teckna prenumeration för alla anställda, eller ett visst antal.

Men vi backar bandet lite, precis när sajten startade fick FinansWatch lite icke-smickrande uppmärksamhet. Bland annat hittade medieanalytikern Anders Malmsten ett numera omtalat anställningskontrakt från WatchMedia på toaletten under konferensen Media Summit.

Rasmus Emborg, editorial director på Watch Medier har kommenterat incidenten i Dagens Media.  Men Jesper Mothander väljer att avstå från att säga något om det.
– Jag var inte på den konferensen, så det är inte min sak att kommentera.

När sajten drog i gång var mediebevakaren Dagens Media på tårna och upptäckte att det saknades utgivningsbevis för FinansWatch Sverige.
– Vi stod utanför Tryckfrihetsförordningen i mindre än fyra timmar, men det är egentligen inte det som är det viktiga. Det ligger i sakens natur att om man ska etablera en verksamhet i ett annat land så kommer det att finnas saker som fungerar annorlunda, konstaterar Jesper Mothander.

Å andra sidan har FinansWatch stora konkurrensfördelar i och med att tidningen har tre syskonsajter i närliggande länder.
– Vi har en tät dialog med systersajterna i de andra länderna – och vi kan dela material med varandra, som inte går att få tag på någon annanstans.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Evelina Carborn

Personligt
Jesper Mothander

Ålder: 53 år
Gör: Redaktör och ansvarig utgivare för FinansWatch i Sverige.
Bor: I Söderförort i Stockholm.
Intresse: Finsnickeri!
Dold talang: Kan fälla ett träd i vilken riktning som helst.

Den här intervjun publicerades till vårt nyhetsbrev. Prenumerera gratis här.

Till arkivet
Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här