Bonnierchefen: ”Vi spanar hela tiden efter uppköp”

Nyhetsbrevet 2025 13 mars
Bonnierchefen: ”Vi spanar hela tiden efter uppköp”
Ann Henriksson, affärsområdeschef för Bonnier News Business i Sverige, hänger gärna med säljarna för att ha närkontakt med och förstå kunderna. Här berättar hon om utmaningarna framåt och hur det egentligen går för Bonniers B2B-titlar.

Efter sju år som vd på LRF Media gick Ann Henriksson över till Bonnier News Business som biträdande affärsområdeschef. Nu har hon jobbat två år på det stora internationella medieföretaget.

Bonnier News Business (BNB) finns i 13 länder och omsatte förra året över 2,9 miljarder kronor. Här samlas nationella affärstidningar och branschtidningar som Dagens industri, Dagens Media, Resumé och Breakit, och internationella affärstitlar och vertikaler.
Från årsskiftet utökades Ann Henrikssons ansvar då hon även tog över som affärsområdeschef för Bonnier News Business Sverige efter Peter Fellman, som är fortsatt chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens industri och affärsansvarig för hela Bonnier News Business.

Ann Henriksson beskriver sig själv som en nyfiken, ödmjuk och driven ledare, som ofta fått återkopplingen att hon är tillgänglig och prestigelös.

– Jag kan ta lite tid på mig att analysera och sätta mig in i frågor, men när jag väl landat i ett beslut är jag snabb att driva igenom det. Många beslutsfattare gör tvärtom, de fattar beslut för snabbt och är långsamma med genomförandet. Jag lägger tiden innan. När beslutet väl är fattat då vill jag att det ska gå snabbt.

När hon var vd för LRF Media stod hon ofta på mässor och delade ut förlagets tidningar. Sina första månader som affärsområdeschef för Bonniers B2B-titlar i Sverige har hon också strävat efter att komma nära kunderna.

– Jag hänger med annonssäljarna ut och hänger med storkundssäljarna på prenumeration. Jag är nyfiken på hur kunderna upplever våra leveranser, gör vi nytta i deras vardag? Jag vill aldrig hamna för långt från golvet.

Vad är skillnaden i företagskultur mellan LRF Media och Bonnier News?

– Frågorna är ju ungefär samma, men skalan här är så stor. På LRF Media basade jag över 130 personer och under vårt affärsområde på Bonnier News Business jobbar 1 500 personer. Här finns otroligt mycket resurser och Bonnier har förmågan att locka till sig duktigt folk. I en mindre verksamhet kan man snabbare går från ord till handling, men jag blev ändå positivt överraskad. Bonnier har en framåtlutad kultur.

Trots minskade annonsintäkter så ökade B2B-verksamheten på Bonnier vinsten (EBITA) förra året. Räknar man in irländska Business Post, där en ägarandel förvärvades 2023, var vinsten över 400 miljoner kronor.

–  Det går bra för BNB! Vi släppte nyligen vårt resultat för 2024. Hela Bonnier News Business är starkt för att vara ett medieföretag i dag. Vi håller i både intäkter och resultat, säger Ann Henriksson.

Bonniers B2B-verksamhet har en lång tradition av att köpa upp medietitlar. Aktuell Hållbarhet (då Miljöaktuellt och Miljörapporten), Dagens Media och Medievärlden (numera nedlagd) är några av titlarna som övertagits av Bonnier i Sverige. 2023 gick Bonnier News Business in som delägare i Breakit, och året innan förvärvades stora chefsnätverket Close av BNB och Di-gruppen. I slutet av förra året förvärvade chefsnätverket, som numera heter Di Close och har runt 2 600 medlemmar, i sin tur talarförmedlingen Speakers&friends.

–  Vi spanar hela tiden efter uppköp, men det mesta inom våra segment har vi redan köpt. Nedläggningar har vi däremot inga planer på, säger Ann Henriksson.

För att minska kostnaderna har Di-gruppen skapat en central printdesk och startade i början av förra året en central webbdesk för branschtitlarna. I Di-gruppen ingår Bonnier News Business helägda svenska titlar som affärstidningen Dagens industri och branschtidningar som Dagens Samhälle, Aktuell Hållbarhet och Dagens Media.

Strategin framåt är att fortsätta öka den digitala prenumerationsintäkten, då prenumerationerna är grunden i BNB:s affärsmodell. Största delen av BNB:s intäkter kommer från prenumerationer. Därefter följer annons och event och utbildning.

– Och nu börjar vi även med ett mentorskap inom vårt chefsnätverk, säger Ann Henriksson.

Vidare har Di startat en ny prenumerationsmodell på test bland storkunder, Di Plus Pro.

– Vi har så mycket innehåll som är brett och djupt, som vi kan paketera om smart i Di Plus Pro. Det nischade innehåll som du vill ha skräddarsytt och utvalt blir här smart paketerat utifrån vilka branscher och ämnen du vill följa, som till exempel bank, fastigheter, bygg, industri och utbildning. Här får du en dashboard med just de grejerna.

Innehållet hämtas från Di och övriga branschtitlar samt de nischade betalnyhetsbrev som också ligger under BNB:s paraply, som till exempel Finansmarknaden och Skogsindustrin.

– Allt urval är helt AI-genererat, men journalistiken är den vanliga som hämtats från våra titlar. Det här finns på prov för våra storkunder, men snart ska vi även rulla ut det till vanliga kunder, säger Ann Henriksson.

Enligt henne är det paketeringen och personaliseringen som är de stora utmaningarna för BNB-verksamheten framåt. Här gäller det att ge rätt innehåll till rätt kund.

– Vi jobbar också med AI-verktyg som ger tidsbesparingar så att våra journalister kan ägna mer tid åt djuplodande journalistik. Vi jobbar mycket med hur-journalistik, våra läsare och användare vet ju redan vad problemet och utmaningarna är framåt. De vill ha tips och hjälp med hur man kan lösa det.

Än så länge har de flesta B2B-titlarna i Sverige kvar sina printutgåvor, men det är inte självklart att alla titlar kommer förbli i print.

– Hur länge och på vilket sätt ska vi hålla printen levande? Vi analyserar varje titels lönsamhet, ser över hur vi distribuerar och vad användarna läser och hur de beter sig. I Estland har vi till exempel ingen print. De tog bort papperstidningarna under pandemin och har lyckats växa både på annons och prenumeration, jämför Ann Henriksson.

Redan 2018 gick de digitala prenumerationsintäkterna om printintäkterna för Dagens industri. I år har 76 procent av tidningens prenumeranter bara en digital prenumeration.

– Vi var rätt tidiga med att ta betalt digitalt, säger Ann Henriksson.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Per Mikaelsson/Meritzo

Prenumerera på vårt nyhetsbrev 

TIPS! Den här intervjun publicerades till vårt nyhetsbrev som är gratis och ger löpande omvärldsbevakning kring mediefrågor i allmänhet och tidskriftsbranschen i synnerhet. Anmäl dig via knappen ovan.

Personligt: Ann Henriksson

Ann Henriksson. Foto: Per Mikaelsson / Meritzo
Ann Henriksson. Foto: Per Mikaelsson / Meritzo

Gör: Biträdande affärsområdeschef för hela Bonnier News Business, affärsområdeschef för Bonnier News Business Sverige och leder Bonnier News Business Sveriges operativa ledningsgrupp.

Bor: Stockholm

Familj: Man och tre vuxna utflugna barn.

Hobby: Förtjust i mat och matlagning och svag för Frankrikes matkultur, kultur och landskap. Vandrar gärna och tycker det är jättehärligt att läsa om mat och restauranger i Di Weekend.

Dold talang: Bra på att laga mat från det franska köket. Men det vet redan de som känner mig – och de gillar att äta min mat.

Till arkivet
Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här