Tidskrift prisad för arbete med Ukrainas återuppbyggnad
Det har bara gått någon vecka sedan Ny Teknik och hållbarhetsföretaget Forever Sustainable tog emot Tidskriftspriset Årets Grepp under Tidskriftsgalan på Cirkus.
– Det är alltid roligt att få pris för något man jobbat hårt för, kommenterar Thomas Peterssohn, chefredaktör för Ny Teknik och vd för Ny Teknik Group. På bilden tillsammans med Peter Davidson från Forever Sustainable. Foto: Anette Persson.
”Årets grepp engagerar, skapar stolthet och gör skillnad i en tid när det verkligen behövs. Vinnaren såg ett tomrum och vågade själv fylla det med svensk ingenjörskonst” skriver juryn i sin motivering till priset.
Det var strax efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 som Ny Tekniks redaktion började fundera på vad tidningen kunde göra för Ukraina. Som många andra medieföretag gjorde Ny Teknik en insamling till Röda Korset, men tidningen ville göra mer – även långsiktigt.
– Det fanns tidigt en bred diskussion i internationella medier om återuppbyggnaden av Ukraina, säger Thomas Peterssohn.
Ny Teknik ville få upp samma fråga på agendan för svenska ingenjörer. Men här fanns ett tomrum. Det blev inte minst tydligt när den första stora mässan och konferensen för Ukrainas återuppbyggnad, Rebuild Ukraine, hölls i februari 2023 i Warszawa i Polen. Över 500 företag deltog, men inga svenska.
– Det var nästan lite pinsamt, säger Thomas Peterssohn.
Samtidigt funderade Ny Teknik på hur tidningen skulle kunna engagera sina läsare i frågor om Ukraina. Det blev början på ett välgörenhetsprojekt som omsätter miljoner – och som nu prisats med Tidskriftspriset Årets Grepp.
Priset gick till ny Teknik för att de framgångsrikt lyckades dra i gång Svenska paviljongen, en ny mässyta för svenska företag och näringsliv på den stora konferensen Rebuild Ukraine.
– Vi såg att det här kan vara ett sätt att engagera våra läsare som ju är ingenjörer, säger Thomas Peterssohn.
Återuppbyggnaden av Ukraina beräknas bli den dyraste sedan andra världskriget. FN beräknar kostnaderna till mer än 480 miljarder dollar över det kommande decenniet. Ny Teknik använde sina egna marknadsföringskanaler för att nå ut till svenska ingenjörer och företag inför den andra Rebuild Ukraine-mässan i november 2023.
– Vi startade den svenska paviljongen för att locka så många företag som möjligt.
47 svenska företag kom med. Dåvarande utrikeshandelsminister Johan Forsell invigde svenska paviljongen, som sedan kommit tillbaka de följande mässorna.
Ny Teknik och Forever Sustainable bokar mässgolv och hotell, planerar resor och marknadsför Rebuild Ukraine för svenska företag. Kostnaderna får de igen av utställarna, men själva arbetstiden som Ny Tekniks personal lägger ned är egentligen en ren förlustaffär. Till nästa mässa är antalet deltagande svenska företag färre än första gången, enbart ett 20-tal.
Orsaken är att många mindre företag fallit ifrån. En krånglig byråkrati och det pågående kriget gör det svårt för mindre aktörer att komma in på den ukrainska marknaden.
– Vi har skapat en tydlig svensk närvaro på Rebuild Ukraine. Men det är lite intressant för vi är det enda landet vars närvaro drivs av en tidning, säger Thomas Peterssohn.
I andra länder är det stater och myndigheter som har huvudansvaret.
– Nu kör vi den tredje mässan om en vecka, men vi känner att det börjar bli dags att någon som har det här som huvudansvar att ta över stafettpinnen.
Han nämner Svenskt Näringsliv och Business Sweden.
– Vi har fått det här projektet på banan. Men det tar mycket tid, vi kan vara med och stötta, men nu är det dags att något proffs tar det vidare.
I somras hade Rebuild Ukraine temat sjukvård och rehabilitering. I samband med den mässan utökade Ny Teknik och Forever Sustainable tillfälligt samarbetet runt svenska paviljongen med tidningarna Medtech Magazine och Life Science Sweden.
Varför ska tidskrifter engagera sig i den här typen av frågor?
– Det är viktigt att medieföretag kan engagera sig i frågor som berör deras målgrupper – och som inte nödvändigtvis handlar om den dagliga nyhetsrapporteringen. Ukraina är en stor och viktig fråga som berör så många – och återuppbyggnaden av landet är en fråga som starkt kopplar till svensk ingenjörskonst. Vi kan göra mer än vi trodde från början.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Anette Persson