Sveriges Tidskrifter: ”Stödet kommer behövas under en längre tid”

Opinion 2023 8 juni
Sveriges Tidskrifter: ”Stödet kommer behövas under en längre tid”
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om ett tillfälligt stöd för tidskrifter. Något som Sveriges Tidskrifter lobbat för. ”Vi tror att utredningen kommer att visa på det behov av stöd som vår bransch har”, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter. Men hon betonar samtidigt vikten av att stödet kommer att behövas under lång tid.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) inledde torsdagens pressträff med att betona ”vikten av ett fungerande ekosystem på hela den svenska mediemarknaden”.

– Tidskrifter som bedriver fördjupande och samhällsviktig information och journalistik är av stor betydelse för demokratin, säger Parisa Liljestrand.

Regeringen vill nu undersöka behovet av ett temporärt stöd riktat specifikt till tidskrifter. Regeringens avsikt är inte att skapa ett permanent tidskriftsstöd, utan utredaren Madeleine Sjöstedt har fått i uppdrag att ta reda på om det behövs ett tidsbegränsatt stöd, för att underlätta tidskrifternas digitala transformation.

– Tidskrifternas förflyttning till den digitala affärsmodellen har inte gått lika snabbt som dagspressens, det vet vi. Vi vet också att man har haft olika förutsättningar, där det har funnits andra typer av stöd just för dagspressen mot vad tidskrifterna har kunnat söka sig till, förklarar Parisa Liljestrand.

Tidskrifter stod utanför det nya mediestöd som föreslogs i Mats Svegfors stora utredning som presenterades i juni 2022. Då föreslogs samtidigt att ett särskilt stöd till tidskrifter skulle kunna utredas separat – något som nu alltså genomförs.

– Det här handlar i grund och botten om att vi behöver värna den demokratiska infrastruktur vi har i dag, där tidskrifterna bidrar med ett djup på samma sätt som dagspressen bidrar med en bredd, säger Parisa Liljestrand.

Utredningen ska vara klar 15 mars 2024, och Parisa Liljestrand beskriver uppdraget som relevant och brådskande.

– Det här är inget vi kan dra i långbänk, säger hon.

Sveriges Tidskrifter tycker att dagens besked är ”en viktig delseger” för branschen.
– Vi har lobbat hårt för att sätta tidskrifterna på den mediepolitiska kartan, och för att få våra politiker att förstå tidskriftsjournalistikens viktiga roll i det mediala ekosystemet. Vår önskan initialt var att tidskrifterna skulle integreras i det nya redaktionsstödet. Nu blev det inte så, men vi tror att utredningen kommer att visa på det behov av stöd som vår bransch har, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

– I kontakterna med Kulturdepartementet har vi varit tydliga med att digitaliseringsutmaningen inte kommer att vara ett lätt nöt att knäcka, utan att ett övergångsstöd kommer att behövas under en längre tid.

Ensamutredaren Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska Institutet och har en bakgrund som folkpartistisk politiker och borgarråd i Stockholm. I Madeleine Sjöstedts uppdrag ligger att definiera vad som kännetecknar tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik.

– Det finns i dag ungefär 4 000 tidskrifter i Sverige, och det är klart att det kommer behöva göras en avgränsning, säger Parisa Liljestrand.

Kan du utveckla varför regeringen inte väljer att ha ett stöd till alla tidskrifter?
– Det finns en väldigt bredd och mångfald i vad tidskrifterna rör för olika typer av ämnen. Tittar man på tidskrifterna generellt så är det klart att alla bidrar och har en roll att spela i informationssamhället. Men när vi tittar på vad som ska få offentligt stöd så måste vi naturligtvis kunna prioritera. Regeringen har valt att prioritera det som handlar om att fördjupa samhälls- och nyhetsjournalistiken, som möjliggör för människor att få en djupare förståelse för det samhälle vi befinner oss i idag.

Vid behov ska utredningen också lämna förslag på hur ett eventuellt transformationsstöd, eller övergångsstöd, för tidskrifterna kan utformas och finansieras.

– Det är ett transformationsstöd som handlar om att underlätta framför allt den digitala omställningen även för tidskrifterna, säger Parisa Liljestrand.

Tanken är att stödet ska vara tidsbegränsat.

Tidskrifterna står ju inför många utmaningar just nu med höga papperspriser och den digitalisering som ni pratar om. Tänker ni att tidskrifternas ekonomiska utmaningar kommer att vara över efter det här stödet? Och hur ska tidskrifterna, om de får ett temporärt stöd, klara sig jämfört med dagspressen som har ett stöd som är mer kontinuerligt?

– Det här är ju naturligtvis en av de saker som utredningen ska titta på. Det vi gör nu är att vi ger ett väldigt tydligt utredningsuppdrag att titta på just de här delarna. Men ifrån regeringens håll så har vi valt att titta på tidskriftutredningen utifrån perspektivet att vi behöver möjliggöra för en digital omställning. Vi vet att dagspressen i högre utsträckning har haft möjlighet att dels söka olika typer av bidrag som har möjliggjort en snabbare utveckling för den digitala omställningen. Där ligger tidskrifterna lite efter. Och vi vet också, det tror jag vi allihop kan räkna ut även om vi inte kan blicka in i framtiden, att det ändå är digitala affärsmodeller som kommer att framför allt vara bärande för alla typer av medier framöver. Och då är det klart att regeringen har ett ansvar i att också titta på hur vi kan möjliggöra det för tidskrifterna. Och det är precis det som utredningen nu får uppdrag att göra.

Finns det något pengatak för det här eller kommer stödsumman vara behovsstyrd?

– Just nu finns det ingen pengapott avsatt. Utan det vi gör nu är att tillsätta en utredning, säger Parisa Liljestrand.
Klart är att det befintliga stödet till kulturtidskrifter inte ska förändras, eller beröras, till följd av den nya utredningen.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Skärmdump

FAKTA

Så lyder uppdraget för tidskriftsutredningen
Uppdraget för tidskriftsutredningen är ”att föreslå hur ett tidsbegränsat stöd till allmänt tillgängliga tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik kan utformas för att ge förutsättningar till nödvändiga anpassningar för uppnående av en hållbar digital affärsmodell.”

I utredarens uppdrag ingår att:

  • definiera vad som kännetecknar tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik,
  • översiktligt kartlägga förekomsten av sådana tidskrifter,
    analysera möjligheterna till stöd för sådana tidskrifter inom ramen för befintliga eller föreslagna stödsystem,
  • bedöma behovet av ett tidsbegränsat särskilt stöd för sådana tidskrifter,
  • om behov bedöms finnas av ett särskilt stöd till sådana tidskrifter, med beaktande av EU:s regler om statligt stöd lämna förslag till hur ett tidsbegränsat tidskriftsstöd kan utformas, vilka kriterier som bör ligga till grund för fördelning av stöd och vilken instans som ska besluta om stöd,
  • vid behov lämna nödvändiga författningsförslag.

Källa: Regeringskansliet 

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2024
Insikter och summering av branschens största event, läs om alla vinnarna av Tidskriftspriset och kolla på mingelbilderna från dagen och kvällen.
Läs mer på vår samlingssida

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här