Så uppmärksammas pressfrihetens dag 2021
Reportrar utan gränser delar ut Pressfrihetspriset till Telex.hu
Motiveringen lyder: ”RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Telex.hu för sin orädda aktion att med hjälp av crowdfunding, skapa en ny oberoende och opartisk nyhetssajt i Ungern där regeringen i många år undergrävt pressfriheten och makthavarna kontrollerar 80 procent av all media. Medarbetarna vid Telex.hu lämnade i protest en etablerad nyhetssajt som efter ett ägarbyte förlorat sitt oberoende. Ungern har de senaste 15 åren tappat 82 placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och det finns ett stort behov av modiga journalister som liksom Telex.hu tar kampen för pressfriheten.” Läs hela artikeln om priset och Telex.hu.
Tidningen Expo har tidigare intervjuat Telex chefredaktör Veronika Munk om situationen i Ungern och hur Telex startades.
Kl 14.00 idag delas Pressfrihetspriset ut vid en digital ceremoni.
Här kan du även se årets Pressfrihetsindex som presenteras av Reportrar utan gränser varje år. Årets pressfrihetsinex rankar pressfriheten i 180 av världens länder och kartläggningen visar att journalistiken är helt blockerad eller hindrad i 73 länder och begränsad i 59 länder.
Pressbyrån firar Pressfrihetens dag med halva priset på alla magasin den 3:e maj
Delar av intäkterna går till Reportrar utan gränsers arbete för fri och oberoende press runtom i världen. Läs mer på pressbyran.se.
Essä om pressfrihet i ett globalt perspektiv
Ulla Carlsson, professor i yttrandefrihet, skriver hos Dagens Arena en essä på temat pressfrihet.
Ur texten: ”Den rådande pandemin, covid-19, har om något påvisat vikten av att främja information som en allmän nyttighet. Desinformation har skapat förvirring och vilseledande konspiratoriska teorier. I en pandemi som covid-19 kan information vara en fråga om liv eller död. Journalister, kvalitetsjournalistik och medier är återigen i centrum för debatten på den globala arenan.”
Journalisten Dawit Isaak är fortfarande fängslad
Snart har det gått 20 år sedan den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades. Sveriges Tidskrifter har varit aktiva i stödföreningen för Free Dawit. Regelbundet har vi och andra branschorganisationer och medier uppvaktat den Etiopiska ambassaden samt arrangerat protester och event i syfte att uppmärksamma frågan.
Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak skriver idag en text hos Sydsvenskan. ”Utan pressfrihet tillåts vi inte vara fullt ut mänskliga”
Så hotas och hatas Expressens journalister
De flesta journalister, oavsett om det handlar om dagspress, tidskrifter, radio och tv, utsätts någon gång för påtryckningar utifrån. Ibland så grova att det rör sig om rena hot och hatattacker. Expressen uppmärksammar i samband med pressfrihetens dag hur 12 av deras egna reportrar utsatts för hot och hat.
VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar är en av Expressens krönikörer och medverkar i reportaget där hon lyfter fram hur hon som 22-åring och ny journalist utsattes för grova hot som leder till en rättsprocess där den anklagade frias i hovrätten.
Webinarium om pressfrihet på Göteborgs universitet
Idag kl 15.00-16.30 deltar bland andra Martin Jönsson, Dagens Nyheter, Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och Anna Skarhed, ordförande i Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och f.d. justitiekansler i ett digitalt seminarium arrangerat av Göteborgs universitet med fokus på pressfrihetsfrågor.
– Fortfarande ser vi hur journalister trakasseras, attackeras, arresteras och till och med mördas i allt fler länder, och det har ökat under covid-19 pandemin, säger Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet.