Podcast driver den starka tillväxten för ljudmedier

Nyheter 2023 4 maj
Podcast driver den starka tillväxten för ljudmedier
Annonsinvesteringarna för podcast ökade med 22 % under 2022. Det visar den rapport som IRM tagit fram i samarbete med IAB Sverige och Sveriges Tidskrifter. Enligt IRMs prognos väntar en tvåsiffrig tillväxt även under 2023 och 2024.

Podcast är fortsatt en ung kategori som står för en dryg procent av den totala kakan av digital annonsering. Investeringarna har dock uppvisat en betydligt högre tillväxttakt än både de totala och digitala medieinvesteringarna under de senaste åren.

– Förutsättningarna för tillväxten för annonsinvesteringen i podcast är fortsatt goda. Prognosen indikerar att tillväxten ökar ytterligare under 2024 när podcasts kan återgå till mediets underliggande tillväxt med mindre press från en svagare annonskonjunktur. Vi bedömer att tillväxten uppgår till 18%, vilket motsvarar en intäkt på 466 miljoner kronor för podcasts i 2024, säger Madeleine Thor, vd, IRM.

Ser man till hela ljud-kategorin står radioinvesteringarna stabilt på ca 1 miljard i annonsinvesteringar under de senaste åren.

– Siffrorna visar att de ökade investeringarna i podcast inte kapitaliserar på radio utan attraherar nya annonspengar till ljudmedia, säger Kenneth Danielsson, vd, IAB Sverige.
Den ökning som har skett för podcast har gjort att mediet fördubblat sin andel av ljud-kakan sedan 2019. Nu står podcast för en fjärdedel av annonsinvesteringarna i ljud.

– Rapporten visar också att annonsinvesteringar i ämnesdrivna podcast ökar. Det gör podmarknaden än mer intressant för våra medlemmar som sysslar med fördjupande journalistik i olika nischer, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

Som medlem i Sveriges Tidskrifter kan du läsa rapporten i sin helhet här. 

För mer information kontakta:
Kerstin Neld, vd, Sveriges Tidskrifter
kerstin.neld@sverigestidskrifter.se
070 570 41 08

Kenneth Danielsson, vd, IAB Sverige
kenneth.danielsson@iabsverige.se
0708 260 336

Madeleine Thor, vd, IRM
madeleine.thor@irm-media.se
0733 585 741

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här