Ovanlig redaktionell satsning – motortidningen köpte Clarks flyktbil

Nyhetsbrevet 2023 11 januari
Ovanlig redaktionell satsning – motortidningen köpte Clarks flyktbil
Motorförlaget Albinsson & Sjöberg köpte in Clark Olofssons flyktbil – och ska restaurera den under en artikelserie 2023. På årsdagen, 50 år sedan bankdramat, kommer bilen att parkeras vid Norrmalmstorg.

Albinsson & Sjöbergs största redaktionella satsning 2023 är en annorlunda artikelserie. Förlaget har för motortidningen Bilsport Classic köpt in Jan-Erik Olsson och Clark Olofssons flyktbil efter Norrmalmstorgsdramat 1973.
– Planen är att bilen ska totalrenoveras och arbetet följs i tidskriften Bilsport Classic. När den är färdigställd i sitt ursprungliga skick ska bilen parkeras vid Norrmalmstorg, precis på dagen 50 år sedan bankdramat ägde rum, berättar Camilla Sjöberg.

Hon är ägare till förlaget Albinsson & Sjöberg och moderbolaget FabasGruppen. Förlaget ger ut elva magasin och ordnar varje år ett 15-tal stora motormässor och evenemang. Norrmalmstorgsdramat är ett av de mest omskrivna bankrånen i svensk kriminalhistoria

– men kanske inte den story som i första hand förknippas med bilmagasin. Men flyktbilen, en blå Ford Mustang, har länge fascinerat Bilsport Classics chefredaktör Magnus Karlsson.

– Han har sökt efter bilen länge och velat köpa den. Det är kopplat till hans intresse för just den här bilen, men också hans intresse för kriminalhistoria, säger Camilla Sjöberg.

Rånaren Jan-Erik Olsson, som höll fyra personer gisslan på Kreditbanken i augusti 1973, krävde att hans tidigare medfånge Clark Olofsson skulle föras till banken. Vidare ställde han krav om en fulltankad flyktbil med många hästkrafter under huven.
Bilen användes aldrig som flyktbil – och en tidigare ägare, som inte kände till bilens historia, började bygga om den för dragracing. I dag har Ford Mustangen ett stort renoveringsbehov.

– Bilsport Classic driver nu ett projekt för att återställa den i befintligt skick, något som läsarna får följa. Därefter är planen att bilen ska finnas i Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum, säger Camilla Sjöberg.

Ett antal företag inom veteranbilshobbyn kommer hjälpa till under renoveringen.
Norrmalmstorgsdramat gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet. Bankdramat väckte ett stort mediepådrag när det pågick och har gett upphov till flera dokumentärer. Förra året lanserade Netflix sin omtalade serie Clark, med ursprung i sanningar och osanningar om dramat.

Albinsson & Sjöbergs köp av den så kallade flyktbilen har dock inget samband med Netflix-serien. För Bilsport Classics chefredaktör har intresset för bilen funnits länge. Förlaget försöker också satsa mera på artikelserier och temanummer för alla sina titlar under 2023.

Under året kommer Albinsson & Sjöberg att fortsätta att prioritera den växande eventverksamheten – och att skapa en tajtare samverkan mellan redaktionerna och mässorna.

– Att få träffa våra läsare, ja, alla motorentusiaster, är en ynnest. Det ger redaktionerna energi och idéer kring nya redaktionella uppslag, säger Camilla Sjöberg.

På Skandinaviens största motormässa Custom Motor Show i Jönköping, som förlaget arrangerar, kommer en halvfärdig version av flyktbilen att visas. Ett spännande och nyskapande initiativ för Albinsson & Sjöberg som fyller 50 år i år.

Men samtidigt tampas förlaget med svårigheter att digitalisera sina produkter. Enligt Camilla Sjöberg finns det risk att förlaget, på grund av kostnadsökningar och inflation, kommer behöva lägga ned titlar 2023.

– Det är tufft på tidskriftsmarknaden just nu, säger hon.

Ännu har Albinsson & Sjöberg inte hittat någon fungerande affärsmodell för digitala event och tidskrifter. Det är fysiska mässor och printprodukter som ger mest intäkter för Albinsson & Sjöberg. Att kunna visa upp en omtalad flyktbil för tidskriftspubliken passar väl in i den affärsmodellen.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Sjöbergs Bildbyrå AB, Fabas arkiv och Fabas bild.

Till arkivet
Allt om branschens största dag och kväll!
Läs vad som hände på Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan, se mingelbilderna och vilka som vann Tidskriftspriset 2022!
Läs mer här

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här