Manifestation till stöd för fängslade journalister i Iran

Nyheter 2022 13 december
Manifestation till stöd för fängslade journalister i Iran
Den 16 december är det tre månader sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha blivit gripen av moralpolisen i Iran. Det ledde till den största protestvågen som skakat Iran på flera år. Tusentals har gripits och flera hundra dödats. Det har också lett till att journalister, som bevakat demonstrationerna, gripits.

Just nu sitter minst 47 journalister och många författare fängslade i Iran. Flera riskerar dödsstraff. Internet och meddelandeappar är i stort sett helt blockerade och strikt censur råder. Att hindra journalister från att göra sitt jobb är ett övergrepp på press- och yttrandefriheten och allas rätt till information.
– Demokrati och det fria ordet är en ständigt aktuell fråga, men inte en självklarhet i många länder runt om i världen. Därför är det extra viktigt att hela det publicistiska samfundet gemensamt tar ställning. Det journalistiska arbetet är en förutsättning för det demokratiska samhället och varje försök att tysta den fria rösten är ett hot mot yttrandefriheten. Detta är en kamp som vi måste ta gemensamt, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Den 16 december kl 12.00 på Norrmalmstorg i Stockholm anordnas en solidaritetsmanifestation till stöd för de fängslade journalisterna. Välkommen att medverka.

Manifestationen sker i samarbete med Amnesty, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna.

Talare
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, Sverige
Parvin Ardalan, journalist och författare
Fakhri Barzandeh, författare
Kurdo Baksi, författare och samhällsdebattör
Namdar Nasser, författare Författarförbundet
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Saied Tagavi, projektledare Facklig plattform Iran
Tobias Billström, utrikesminister (m)
Parisa Liljestrand, kulturminister (m)
Nooshi Dadgostar, partiordförande (v)
Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson (c)
Jakob Risberg, utrikespolitisk talesperson (mp)

Bild: Pexels

Till arkivet
Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här