Kompisarna från Café leder galan

Tidskriftspriset 2023 28 september
Kompisarna från Café leder galan
De har hängt ihop sedan de jobbade på Café tillsammans. Programledaren Fredrik Wikingsson och Fördomspoddens Emil Persson. Den 25 oktober leder duon Tidskriftsgalan på Cirkus tillsammans. Till vardags jobbar de ihop med tv-programmet Alla mot alla. I en lång intervju berättar Fredrik Wikingsson om hur han såg till att Emil också hamnade i ”tv-sörjan”.

För de flesta är nog Fredrik Wikingsson känd som Filip Hammars parhäst i framgångsrika tv-program som High Chaparall, Vem kan slå Filip och Fredrik? och nu senast Alla mot alla med Filip och Fredrik. Men mer okänt är kanske att Fredrik Wikingssons journalistkarriär började i tidskriftsbranschen.

Från Aftonbladet gick han vidare till att bli frilans för bland annat Café – och det tog inte lång tid innan Fredrik Wikingsson lockade med Filip Hammar från Aftonbladet till det glassiga magasinet.

– Jag har alltid rekryterat olika människor till branscher jag varit i. Jag är typ en sådan människa som rycker upp andra med rötterna.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är den kända tv-duon Filip och Fredrik. Just nu jobbar de intensivt med produktionen av Alla mot alla.

Från tidningen Café drog han också med kompisen Emil Persson, som då var redaktör där, vidare till ”tv-sörjan”. I dag är Fredrik Wikingsson programledare för frågesportshowen Alla mot alla i Kanal 5 tillsammans med Filip Hammar och Emil Persson är producent.

– Vi gör 128 Alla mot alla per år. Det är svinintensivt, så Emil och jag pratar varje dag. Jag mejlade honom senast för en minut sedan, berättar Fredrik Wikingsson.

Den 25 oktober programleder Fredrik Wikingsson och Emil Persson Tidskriftsgalan tillsammans. Galan arrangeras årligen av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter och brukar av branschen kallas ”galornas gala”.

– Det är nästan ett mirakel att det går att ha råd med den här galan, så jag och Emil känner ett jätteansvar att göra det bra.

Vad har du och Emil för dynamik?

– Han är en av mina bästa kompisar. Men va fan har man för dynamik? Jag är mer pratkvarnen och han är den som är lite mer dräpande av oss. Vår dynamik är inte helt olik den mellan mig och Filip.

Fredrik Wikingsson förutspår att ”Emils cyniska personlighet kommer skjuta ned mig gång på gång” under Tidskriftsgalan. Men samtidigt betonar han galans allvar. Varken Fredrik eller Emil är komiker, och Fredrik är noga med att poängtera att de tar kvällens prisutdelning av Tidskriftspriset i tolv kategorier på största allvar.

– Den här galan handlar inte om oss. Vissa människor kommer att ta emot pris den här kvällen och för dem kan det här bli en av de mest minnesvärda kvällarna i deras liv. Man kan ha kul med publiken och man kan ha kul med branschen, men de som tar emot priserna ska man ändå vara lite ömtålig med för att inte riskera att sabba deras stund i solen. Det är mycket olika känslolägen att förhålla sig till, säger Fredrik Wikingsson.

Vad ser du mest fram emot under galakvällen?

– Att få hänga med min goda vän Emil Persson, eftersom vi båda kommer från tidskriftsvärlden och det var jag som slet bort honom från den. Galan blir också en anledning för mig att tänka på tidningsbranschen i allmänhet som jag ju har väldigt varma känslor för.

Det var de ”galna” reportagen som Fredrik och Filip skrev för Café som tog dem båda vidare till tv-branschen. De ville göra rörligt av de häftiga ögonblicken. Sedan tog de med sig fler kompisar, som Emil Persson, till tv. Många känner nog till Emil Persson från Fördomspodden, som han startade i samarbete med Café. 2017 vann han Tidskriftspriset Årets Journalist.

Fredrik Wikingsson menar att steget från tidskriftsvärlden till tv inte behöver vara så långt.

– Jag rekryterar jättegärna människor från tidskriftsvärlden. Kan man skriva en text så kan man göra nästan vad som helst i tv. Inte alltid framför kameran, men kan du konstruera storys, formulera dig och disponera ditt berättande har du ett försprång framför alla de som bara vill jobba med tv.

Vilket är ditt bästa minne från din tid i tidskriftsbranschen?

– Det låter kanske tråkigt, men jag har alltid varit svag för redaktionella sammanhang, som att sitta med gänget på Aftonbladet Nöje, innan mötet drar i gång, eller på tidningen Café innan måndagsmötet startade och alla berättade vad de varit med om på helgen. Det går en rät linje från det till min redaktion på Alla mot alla som jag jobbat med nu de senaste fem åren. Jag älskar gruppdynamiken och känslan av att man gör något ihop.

Vilka tidskrifter finns i ditt liv i dag?

– Jag fortsätter att läsa Café för att jag är nyfiken på vilka nya skribenter och röster som kommer fram. Jag gillar skribenter som har en tydlig röst. Internationellt så läser jag gärna Vanity Fair när jag kan. Jag är svag för deras långa konstiga skandalreportage om skuggsidan av det flärdfulla livet. Sedan köper jag mängder av golftidningar, både svenska och internationella. Det är inte klokt, det är samma artiklar, år från år, det är som horoskop – men jag läser gärna ytterligare ett reportage om hur du förbättrar ditt järnslag och det finns ett pornografiskt element i att se de vackra drönarbilderna från banorna.

Hur ser du på tidskriftsbranschens framtid, kommer tidningarna att överleva?

– Jag har varit med tillräckligt länge för att känna att jag har hört det mesta. Redan när jag började jobba på magasin 1996 sa man att det var dödsdömt, säger Fredrik Wikingsson, som kallar sig för en optimist.

– Tidningen, eller tidskriften, som uppfinning är så pass bra så att den kommer att vara kvar. Sedan kan man ju diskutera hur mycket elektroniskt det blir. Jag är fortfarande en sådan människa som när jag kommer till Arlanda så älskar jag att rycka papperstidningar. Jag förstår att det är on the way out, men det är fortfarande härligt.

Känner du någon nervositet inför Tidskriftsgalan?

– Jo, men inför de här stunderna när jag och Emil ska säga saker på scenen. Vi avskyr stand up-comedy både jag och Emil. Det är ju mycket lättare om man är en aningslös stå-upp-komiker som tänker att folk älskar mig och min humor, för då kan man fylla alla luckorna med sin härliga stand up. Vi är inte så, vi är mycket mer självkritiska så vi tänker mer ”hur fan ska vi fylla de där luckorna med någonting utan att det bara blir blajblaj”. Det känner jag jätteångest för. Det hoppas jag att Emil gör också. Och jag hoppas att han ska komma på ett genidrag.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Dplay och Kanal 5

Fredrik Wikingsson

Ålder: 50 år
Gör: Journalist, författare och programledare. Jobbar just nu främst som programledare för Alla mot alla med Filip och Fredrik på Kanal 5.
Bor: Odenplan i Stockholm.
Familj: Fru och två döttrar.
Intressen: Jag försöker hålla biobranschen vid liv genom att gå på bio så ofta jag kan. På sommarhalvåret spelar jag destruktiva mängder golf.
Senaste sedda film på bio: Såg Oppenheimer två gånger och blev golvad och sedan såg jag Barbie med min dotter och blev lite golvad igen.
Läser just nu: Den enormt tjocka och Pulitzer Prize-belönade boken American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer som Oppenheimerfilmen är baserad på. Skriven av Kai Bird och Martin J. Sherwin.
Dold talang: Ser jag en historisk bild från någon gång under 1900-talet så kan jag nästan alltid placera in bilden, plus minus tre år, i rätt årtal.

Till arkivet
Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här