Hon kan påverka tidskriftsbranschens framtid
Madeleine Sjöstedt heter hon, och är till vardags generaldirektör för Svenska Institutet. Hon har en lång bakgrund som folkpartistisk politiker, under åtta år var hon kulturborgarråd vid Stockholms stad. I grunden är hon jurist med inriktning på mänskliga rättigheter.
Tidigt i sin karriär jobbade hon själv för flera tidningar och tidskrifter. Hon skrev för Utrikespolitiska institutets tidning Internationella studier som är nedlagd nu, och var bland annat redaktionssekreterare för Liberal Debatt. Hon har även skrivit för ledarsidorna på Upsala Nya Tidning och Dagens Nyheter.
– Jag jobbade under många år med demokratibistånd och var också politiskt aktiv – och är man en sådan person så skriver man ofta. Men det är många, många år sedan, sade hon under presskonferensen där kulturminister Parisa Liljestrand (M) presenterade den nya utredningen.
Den 15 mars ska Madeleine Sjöstedts utredning presenteras för Kulturdepartementet. I direktiven för utredningen framgår att utredaren ska:
- definiera vad som kännetecknar tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik,
- översiktligt kartlägga förekomsten av sådana tidskrifter, och
- bedöma behovet av ett tidsbegränsat särskilt stöd för sådana tidskrifter.
Madeleine Sjöstedt beskriver det som ett ”angeläget och inspirerande uppdrag”.
– Jag ser fram emot att göra det här och tar på mig det med stort allvar. Tidskrifter är väldigt viktiga. De utgör lite av näringen till det här ekosystemet som alla medier utgör. Men de är också en plantskola för många unga människor. Jag själv var en av dem som lärde mig skriva i hög grad inom tidskriftsfären, säger Madeleine Sjöstedt.
Enligt Madeleine Sjöstedt bygger tidskriftsproduktion ofta på ett ideellt eller halvideellt engagemang.
– Det kommersiella intresset är inte drivkraften hos alla. Hos tidskrifterna finns ett större utrymme att prova olika vägar, säger hon.
Vilken roll anser du att tidskrifter har i vårt ekosystem av medier?
– De är otroligt viktiga eftersom de kan hitta nyheter som inte andra medier har. Det är också inom tidskrifterna som man får utveckla sina specialintressen.
Nu när du kommer tillbaka till tidskrifterna, hur tycker du att deras affärsmodell ser ut idag?
– Jag kan inte riktigt bedöma det. Jag måste prata med dem som är i branschen. Jag tycker det ska bli intressant att titta på om det är som för länge sedan, att de byggdes upp av ideella krafter eller om det är annorlunda i dag. Ja, det ska bli spännande och jättekul.
Hur ser du generellt på stöd till medier?
– Jag inser att det behövs. Jag har varit mycket engagerad för public service, och det är ju ett slags mediestöd. Det behövs mediestrukturer över hela landet – och där har staten en viktig roll att se till att det finns.
Och där kommer tidskrifterna in?
– Ja. Men framför allt ska staten vara engagerad i det som upprätthåller demokratin och ett demokratiskt samtal.
Du har en politisk bakgrund inom Folkpartiet, hur ställde sig ditt parti till frågan om mediestöd när du var aktiv inom politiken?
– Det kan jag inte uttala mig om, säger hon och betonar att hon inte längre företräder Folkpartiet (numera Liberalerna).
Saknar du politiken?
– Nej, jag saknar det inte. Jag lämnade politiken frivilligt.
Anser du att det ska finnas innehållskrav kopplat till stödet till tidskrifter?
– Det är alltför tidigt att säga det. Men jag ser ju i direktiven att det handlar om att sätta avgränsningar.
Kommer fackförbundstidskrifter få möjlighet att ta del av det här stödet?
– Det är allt för tidigt att svara på. Det finns massa avvägningar som ska göras.
Hur kommer du ha nytta av ditt nuvarande jobb som generaldirektör för Svenska institutet under ditt utredningsarbete?
– Att jag är en myndighetsansvarig person gör att jag kan statens styrningsfrågor. Jag vet vad det är möjligt att göra och inte att göra inom det offentligas ram. Det är en förutsättning att man kan svensk offentlig förvaltning om man ska göra sådana här uppdrag.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Magnus Liam Karlsson
Personligt
Madeleine Sjöstedt
Gör: Generaldirektör för Svenska institutet.
Ålder: 62 år.
Familj: Är gift och har två barn, två bonusbarn och tre barnbarn.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Hobby: Odlar och läser.
Tidskrifter i högen hemma: Liberal Debatt, EXPO, Judisk Krönika och flera internationella tidskrifter.