Helle Klein om pappersbristen: ”Läget är allvarligt”

Nyheter 2021 16 september
Helle Klein om pappersbristen: ”Läget är allvarligt”
Bristen på magasinpapper påverkar tidskriftsbranschen. Stora medlemstidningen Dagens Arbete, som Helle Klein är chefredaktör för, har fått leta nya pappersleverantörer, när de gamla lagt ned. Nu riskerar papperspriserna att höjas rejält på grund av bristsituationen, varnar Helle Klein, som också är ordförande för Sveriges Tidskrifter.

Dagens Arbete, som bland annat bevakar pappersindustrin, är en stor medlemstidning med en upplaga på 369 900 exemplar (TS 2020). Helle Klein bekräftar att Dagens Arbete redan påverkats av pappersbristen.

– Vi vill ju köpa svenskt papper och trycka i Sverige men detta blir svårare och svårare tyvärr.

Tidigare i år lade skogskoncernen SCA ned Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Tre pappersmaskiner stannade. Och skogsjätten Stora Enso har meddelat att papperstillverkningen i Kvarnsveden i Borlänge och Veitsiluoto i Finland ska läggas ned under tredje kvartalet i år. Det vill säga fyra pappersmaskiner, som bland annat producerar magasinspapper, stänger.

Det har fått konsekvenser för Dagens Arbete.

– Ortvikens pappersbruk var vår pappersleverantör. Efter mycket möda och stort besvär så hittade vi ett papper som fungerade som tillverkas av Kvarnsveden. Och nu har Kvarnsveden lagt ner. Vi har därför bara haft papper till det nummer vi nyss skickade till tryckeriet, säger Helle Klein.

Enligt Helle Klein kommer Dagens Arbete i fortsättningen få papper från Holmens Bruk. För Dagens Arbeta är pappersbristen avvärjd för den här gången, men tryckpappersbranschen är i kris, konstaterar Helle Klein. Samtidigt går förpacknings- och massaindustrin för fullt.

Dagens Arbetes läsare är medlemmar i något av fackförbunden IF Metall, GS-facket (skog, trä och grafisk bransch) och Pappers. Det gör att många av läsarna är berörda av omvandlingen.

Helle Klein säger att tidskrifter med stor upplaga och högre krav på magasinspappret berörs mest när pappersbruken försvinner.

– Tidskriftsbranschen påverkas liksom övriga mediebranschen med printutgåvor genom att papperspriserna riskerar att höjas rejält på grund av bristsituationen.

En effekt av pappersbristen kan bli att digitaliseringen av magasin påskyndas, en annan att fler tidskrifter måste leta papper som är producerat utanför Norden.

– Många av våra tidskrifter är ju starka printprodukter fortfarande så det är klart att läget är allvarligt, säger Helle Klein.

Nyligen varnade Sveriges Tidskrifters pappersexpert Åke Persson för att tillgången på vanligt magasinspapper är lägre än någonsin.

Åke Persson

– Det är redan pappersbrist, och det kommer att påverka tidskriftsbranschen om det inte gör det redan, säger han.

För tidskrifter kommer det vara svårt att få tag på papper under 2021, varnar han. Speciellt medlemstidskrifter med stora upplagor kommer beröras.

– Det är en mycket ovanlig situation. I vanliga fall kan man få tag på papper som trycks på rulle inom två tre månader, och ark till mindre produktioner inom någon vecka. Men nu får man vara beredd på att det papper man vill ha kanske inte finns tillgängligt, säger Åke Persson, som även är redaktör och skrivit om pappersbristen för Branschkoll. https://www.branschkoll.se/stor-brist-pa-papper-skapar-problem-inom-forpacknings-och-tryckeribranschen/

I ett medlemsbrev från Sveriges Tidskrifter uppmanar han tidskriftsaktörer att boka nästa års produktion tidigt. https://sverigestidskrifter.se/branschen/pappersbrist-i-tryckeribranschen-boka-nasta-ars-produktion-i-god-tid/

I Norden är det pappersbrist nu, enligt Åke Persson.

– Vanligt obestruket tidningspapper som finns i dagstidningar är det bättre tillgång på, men tillgången till magasinspapper som ofta är blankare är sämre. Pappersbruken som finns kvar har redan fullbokat för resten av året.

Enligt Åke Persson har efterfrågan på tryckpapper sjunkit de senaste 20 åren. Utvecklingen har skyndats på under coronapandemin.

– Papperstillverkarna har ju anpassat tillgången efter efterfrågan, säger Åke Persson.

Inför Stora Ensos stängningar av pappersbruken i Borås och Finland skriver skogsjätten i ett pressmeddelande att tryckpappermarknaden i Europa är mättad, och att papperspriserna blivit för låga till följd av vikande efterfrågan.

Men på grund av att både SCA och Stora Enso lade ned pappersbruk samma år har det nu plötsligt blivit brist på papper för tryckerierna i norra Europa.

– Det blev väldigt olyckligt när två stora koncerner lade ned sina pappersbruk samtidigt. Det kom säkert som en överraskning för båda. De är ju börsnoterade, så de får inte prata med varandra, säger Åke Persson.

Pappersbristen gäller till exempel SC-papper, ett tunt tryckpapper med högglansig yta och LWC-papper, ett bestruket papper som används till kvalitetstidskrifter. Åke Persson råder tidskriftsaktörer att ta kontakt med sitt tryckeri och säkerställa att det finns papper.

För den som inte får tag på sitt papper kan det finnas andra papper som ungefär motsvarar ens specifikationer.

 

Text: Matilda Nilsson
Foto: Göran Segeholm och privat

Till arkivet
GUIDE: Så preppar du tidningen för kris och krig
Hur vet man om det är kris, vilka lagar gäller och vad ska du och din kollegor göra för att förbereda verksamheten? Ta hjälp av vår nya guide där du får råd av experter samt får reda på hur Polistidningen och Läkartidningen agerar.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här