Frige Dawit Isaak – #dawitisaaksplats är hemma hos sin familj

Opinion 24 maj
Frige Dawit Isaak – #dawitisaaksplats är hemma hos sin familj
Idag, den 24 maj, är det Eritreas självständighetsdag. I samband med det uppmärksammar Sveriges Tidskrifter tillsammans med flera andra organisationer hans fall. Det görs i en debattartikel i Expressen och i en digital kampanj som sker under dagen: #dawitisaaksplats.

Hösten 2001 tystnade den fria pressen i Eritrea. Alla oberoende medier stängdes ner och hundratals personer greps – bland dem flera journalister och oppositionella. En av dem som greps var den svensk-eritreanske journalisten och dramatikern Dawit Isaak.

Sedan dess sitter han fängslad i Eritrea utan rättegång, utan kontakt med omvärlden. I nästan 20 år har han suttit fängslad för att ha gjort sitt jobb i landet som, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, ligger i botten på listan när det gäller en fri och oberoende press.

Dawit Isaak har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet, men bakom symbolen finns en människa. En människa som har fråntagits rätten till sin frihet. En människa som borde varit här hos oss. Och det är det som vi vill uppmärksamma genom aktionen som pågår under dagen.

– Sveriges Tidskrifter är en av de organisationer som ingår i mediekampanjen Free Dawit . Vi verkar vi för att hela tiden skapa uppmärksamhet kring  Dawit och se till att han inte blir glömd. Sverige har världens äldsta tryckfrihetslag, från 1766. Det är en lag som förpliktar. Det är en skandal att Dawit fortfarande, efter tjugo år sitter frihetsberövad i Eritrea. Sveriges regering måste öka trycket på Eritrea , säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter

I aktionen “Dawit Isaaks plats”, som initierats av Reportrar utan gränser, kan den som vill lägga upp filmer och bilder av tomma platser runt om i landet på sociala medier med hashtaggen #dawitisaaksplats. Detta för att visa på alla platser som Dawit Isaak skulle ha kunnat befinna sig på om han inte suttit fängslad. Vi gör det för att lyfta frågan om hur det är möjligt att Dawit Isaak, efter 20 år i fängelse, fortfarande inte är fri. Vi gör det för att visa vår solidaritet – och vi gör det för att på nytt upprepa kravet om att han måste friges.

Expressen: Dawit Isaak måste få komma hem till sin familj.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här