Enighet i EU om historisk lag gällande techgiganter

Nyheter 2022 25 mars
Enighet i EU om historisk lag gällande techgiganter

Rådet och Parlamentet nådde igår en preliminär politisk överenskommelse om Digital Markets Act, EU:s föreslagna förordning för att skapa tydliga regler för stora onlineplattformar. Det återstår fortfarande en del avslutande tekniskt arbete på tjänstemannanivå under de kommande dagarna innan förordning är helt färdigställd.

Ännu har EU inte offentliggjort själva lagtexten, men Rådet skriver i ett pressmeddelande att lagförslaget bland annat kommer att förbjuda grindvaktsföretag från att ha ”orättvisa villkor för företagsanvändare”, att rangordna sina egna produkter eller tjänster högre än andras eller att återanvända privata uppgifter som samlats in under en tjänst för en annan tjänst. Grindvaktsföretagen kommer framöver vara förpliktigade att bl.a. ge företagsanvändare tillgång till uppgifter om deras marknadsföring på grindvaktsföretagens plattformar.

Vi på Sveriges Tidskrifter väntar nu på att få ta del av lagtexten och analysera den. Vi återkommer efter det med mer information till våra medlemmar.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här