“Det är vårt ansvar att synliggöra det som pågår i Belarus”

Nyheter 12 juni
“Det är vårt ansvar att synliggöra det som pågår i Belarus”
Omvärlden måste fortsätta uppmärksamma situationen i Belarus och inte svika civilbefolkningen. Det var Brit Stakstons budskap när hon talade vid en manifestation till stöd för fängslade människorättsförsvarare, politiker och journalister i Belarus den 12 juni.

Civilsamhället i Belarus har fått axla ett stort ansvar under pandemin när landets egen regering fallerat i att hjälpa sina medborgare genom krisen. Samtidigt har det hjälpt människor att förstå att de själva kan agera och att utöva sin mänskliga rätt att protestera. Det var ett av budskapen från Brit Stakston, vd för Blankspot och styrelsemedlem i Sveriges Tidskrifter.

Manifestationen arrangerades på Norrmalmstorg i Stockholm av Reportrar utan gränser i samarbete med Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Brit Stakston“Att se hur det civila samhället blev lite starkare, lite större blir en symbol för att det aldrig är för sent. Här kan även vi spela roll. Det är vårt ansvar att synliggöra det som pågår i Belarus. Lika mycket som pandemin är allas vår gemensamma utmaning. Är den kamp för frihet som pågår i Belarus även vår som en del av Europa och som medmänniskor”, sa Brit Stakston.

Läs mer om manifestationen och Reportrar utan gränsers upprop.

Foto: Erik Halkjaer

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här