De vann fackförbundspressens journalistpriser

Nyheter 2022 6 maj
De vann fackförbundspressens journalistpriser

Igår den 5 maj delade fackförbundspressen ut sina journalistpriser. Den stora vinnaren var Arbetet men även Dagens Arbetsmiljö, Kommunalarbetaren, Skolvärlden och Tidningen Vision knep hem priser.

Nedan hittar du alla pristagare av Fackförbundspressens journalistpriser 2022.

Bästa illustration

Martin Ander, Tidningen Vision, ”Game over?”,

Motivering: ”Med humor och igenkänning fångar illustratören artikelns kärnfråga i en bild. Färgerna sprakar och tekniken är driven i den lekfulla tolkningen av en angelägen fråga. Förr eller senare drabbar den oss alla. Vad händer när vi levlar till 65? Blir det Game Over?”

Jury: Ola Carlson, Helena Davidsson Neppelberg, Pär Ljung och Carina Länk.

Bästa digitala satsning

Arbetet – för satsningen ”Farligt jobb”.

Motivering: ”Denna gedigna satsning blixtbelyser några av våra vanligaste – och viktigaste – yrkesgruppers tuffa vardag online first, i begreppets mest användarvänliga och omedelbara bemärkelse. Här levandegörs bister statistik och hårda fakta genom personliga berättelser i ögonhöjd och med hjälp av sociala plattformars videofunktionalitet. Det är drabbade, innovativt, och det lockar till mer läsning.”

Jury: Karin Ekman, SVT Nyheter, Anna Holmquist, Gazzine och John Boman, Breakit.

Bästa fotografi

Micael Carlsson, Arbetet, ”Svindlande höjder”

Motivering: ”Det sägs att det mesta är en fråga om perspektiv. Och i den vinnande bilden stämmer det mer än väl. Med ett klassiskt bildsnitt och effektfull inramning blir det lilla det stora där industriklättraren sätter fokus på människans balansgång mellan insats och utkomst i arbete – och där den tunna tråden i all sanning är en livlina.”

Jury: Paul Hansen, bildjournalist, Dagens Nyheter, Per Kagrell, pensionär, tidigare bildchef på Expressen, och Lisa Mattisson, bildjournalist, frilans.

Bästa kommenterande text 

Lotta Ilona Häyrynen, Arbetet, ”När jag var barn tog jag bantningstips från Britney

Motivering: ”Årets bästa kommenterande text är en blick inåt och tillbaka, men samtidigt högst aktuell och större än en individ. Skribenten bjuder in läsarna till igenkänning och ger dem samtidigt möjligheten att förstå något nytt. Genom starkt berättande och skarp politisk analys lyckas hen på ett ärligt och öppet sätt göra det politiska personligt och det personliga politiskt.”

Jury: Anders Jonsson, frilansjournalist, Susanna Kierkegaard, Aftonbladet, och Alex Voronov, Eskilstuna-Kuriren.

Bästa redigering

Peter Önnestam, Kommunalarbetaren, ”De värsta farorna”

Motivering: ”Med en tydlig idé från planering till genomförande förmedlar reportaget en stark känsla av närvaro i tuffa arbetsmiljöer. En på samma gång homogen och varierad layout där formgivaren lagt lika mycket kraft på helhet som på detaljer. Resultatet är ett gediget utfört hantverk som skildrar olyckorna som lurar på jobbet.”

Jury: Ola Carlson, Helena Davidsson Neppelberg, Pär Ljung och Carina Länk.

Bästa förklarande text

PeKå Englund, Skolvärlden, ”Hur många gånger måste lärare slå larm?”,

Motivering: ”Hur ska man komma framåt när något fattas? Är upprepning det rätta sättet? Nej, det hjälpte inte att lärarna larmade gång på gång – den 15-årige eleven knivhögg ändå sin lärare.”

Jury: Eva Berlin, tidigare chefredaktör för Du & Jobbet, Hans Bolander, reporter på Dagens Industri, Daniel Kjellberg, chefredaktör för Råd & Rön.

Bästa berättande text

Elinor Torp, Dagens Arbetsmiljö, ”Hon vill skydda de oskyddade”

Motivering: ”På ytan en saklig text om arbetsmiljö och facklig strävan i städbranschen. Mellan raderna ett rörande och upprörande drama. Är det så här det går till på Samhall? Du skulle gråta om du visste. Ett reportage som upprättar människors värdighet.”

Jury: Kerstin Almegård, förläggare på bokförlaget Forum, Mia Blomgren, journalist på Sveriges Radio, Ulrika Knutson, författare och skribent.

Bästa avslöjande 

Mira Klingberg Hjort och Karl MartinssonArbetet och Kommunalarbetaren, ”Hemtjänstfusket”

Motivering: ”För en djupgående, komplett och drabbande granskning, föredömligt berättad, av en fuskande bransch och en kontrollapparat som havererat.”

Jury: Joel Dahlberg, journalist på Svenska Dagbladet, Linda Larsson Kakuli, journalist på SVT Uppdrag granskning, AnnaKarin Löwendahl, journalist på Hem & Hyra.

Foto: Kim Nilsson, Arbetet.

 

 

Till arkivet
GUIDE: Så preppar du tidningen för kris och krig
Hur vet man om det är kris, vilka lagar gäller och vad ska du och din kollegor göra för att förbereda verksamheten? Ta hjälp av vår nya guide där du får råd av experter samt får reda på hur Polistidningen och Läkartidningen agerar.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här